Matematiciana Ana Caraiani a primit premiul Societății Europene de Matematică, pentru rezultate majore în cercetare. Românca e singura femeie care a câștigat de 2 ori prestigiosul concurs de matematică Putnam

7.941 de vizualizări
Ana Caraiani
Ana Caraiani / Foto: 8ecm.si
Matematiciana Ana Caraiani a primit premiul Societății Europene de Matematică. Medaliată de 2 ori cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică, Ana Caraiani este singura femeie care câștigat de două ori prestigiosul concurs nord-american Putnam. A absolvit cu Summa cum Laudae Universitatea Princeton, și-a făcut doctoratul la Harvard, iar în prezent este profesor la Imperial College London.

Premiul Societății Europene de Matematică se atribuie o dată la patru ani, cu ocazia Congresului European de Matematică, pentru rezultate majore în cercetarea matematică, explică Societatea de Științe Matematice din România. Premiul se acordă către cercetători cu origini europene, cu vârsta mai mica de 35 de ani.

“Acum patru ani, premiul a fost obținut și de Ciprian Manolescu (actualmente la Universitatea Stanford), singurul olimpic din lume care a obținut trei scoruri perfecte la Olimpiada Internațională. De remarcat că un alt premiant [de anul acesta] este un fost olimpic internațional din generație cu Ana, Simion Filip (Universitatea din Chicago) din Republica Moldova“, anunță Societatea de Științe Matematice din România, pe pagina sa de Facebook.

Ana Caraiani este profesor la Imperial College London, iar anterior a deținut mai multe poziții la University of Chicago, Princeton University și University of Bonn.

Citeste si: Radu Gologan: România va participa cu lotul de anul trecut la Olimpiada Internațională de Matematică 2020. Concursul va avea loc “virtual”, în septembrie

În 2007, Asociația pentru Femei în Matematică (Association for Women in Mathematics) i-a acordat lui Caraiani premiul Alice T. Schafer pentru excelență în matematică. Este unul dintre câștigătorii Whitehead Prize a London Mathematical Society, în 2018, notează Societatea Europeană de Matematică.

Într-un interviu acordat HotNews.ro în 2014, Ana Caraiani a povestit că “experiența mea personală la olimpiade a fost un pic întunecată de faptul că am fost prima fată foarte bună din România după mai mult de 20 de ani și când am început liceul au fost câțiva profesori care au încercat să mă decurajeze“. “Dacă așa ceva i se întâmplă unei alte fete, să știe că nu este singură și că nu este vina ei. Din fericire, atitudinea mea a fost întotdeauna: Nu crezi că pot reuși asta? Privește-mă!”, a explicat Ana Caraiani.

 


3 comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Creșterea bugetului pentru Cercetare cu 30% față de anul 2020, cerută de ministrul Ciprian Teleman / Anul trecut Cercetarea a avut o alocare de 0,13% din PIB

“Ministerul Cercetării dorește o creștere a bugetului pentru Cercetare de 30% față de anul 2020”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Cercetării, Ciprian Teleman. Declarația vine în contextul în care săptămâna…
Vezi articolul