Mihaela Popa, fost secretar de stat în Educație, susține trecerea clasei a IX-a la gimnaziu și examen de admitere la liceu la 16 ani, vârstă la care elevul poate să facă școala de ucenicie la locul de muncă sau poate merge în învățământ dual

Mihaela Popa, 2020 / Foto: INQUAM Photos - Sabin Cîrstoveanu

Mihaela Popa, fost secretar de stat în Ministerul Educației, susține că învățământul obligatoriu ar trebui să se termine la 16 ani, cu trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, pe modelul prevăzut de Legea educației Miclea-Funeriu în 2011, model preluat de proiectul prezidențial România educată în 2016 și abandonat ulterior. „La 16 ani, elevul poate da examen la liceu cu intrare cu minim media 5 (cinci)“, susține Popa.

La 16 ani, elevul are dreptul să meargă să muncească, să facă școala de ucenicie la locul de muncă sau poate merge în învățământ dual“, afirmă Mihaela Popa, astăzi profesoară de matematică la Colegiul Național „Vasile Alecsandri“ din Iași.

În reacție la proiectele legilor învățământului lansate în dezbatere de ministrul susținut de liberali Ligia Deca, fosta secretară de stat Mihaela Popa spune că învățământul obligatoriu ar trebui să se termine la 16 ani, și nu la finalizarea liceului cum propune legea Deca

Învățământ obligatoriu 4 -16 ani [în loc de învățământ obligatoriu care să înceapă la 3 ani, cum prevede proiectul legii Deca, și care să se finalizeze la clasa a XII-a – N.Red.], 4 – 6 ani învățământ preșcolar, 6 – 16 ani învățământ școlar. La 16 ani, elevul termină un ciclu obligatoriu de 12 ani și primește o diplomă de absolvire unde sunt trecute toate rezultatele și abilitățile etc. La 16 ani, elevul poate da examen la liceu cu intrare cu minim media 5 (cinci). Liceu de 3- 4 ani, unde studiază preponderent disciplinele de profil. Așa cum este prevăzut în Lege, acum se poate intra la liceu și cu media 1 (unu)”, este propunerea fostului secretar de stat.

Aceasta declară că „este și motivul pentru care am susținut România Educată în 2016. Așa a fost inițial în proiect și așa a fost și în Legea Miclea-Funeriu“.

Mihaela Popa este profesoară în Iași, a fost europarlamentar PDL în perioada 2007-2008, senator PNL în perioada 2008 – 2016, iar în septembrie 2020 a fost numită în funcția de secretar de stat pe fonduri europene, funcție pe care a ocupat-o până în februarie 2021, când poziția a fost preluată de Marina Manea, odată cu schimbarea Guvernului Orban.

Exit mobile version