Ministerul de Interne, despre plagiatele de la Academia de Poliție: Anumite teze de doctorat au fost verificate în perioade de timp distincte, cu rezultate diferite. Veronica Stoica este noul rector al Academiei

conducătorii de doctorate

Foto: Pixabay.com

La nivelul Academiei de Poliție nu există politici coerente de verificare a plagiatelor, “nu există o bază de date cu propriile teze de doctorat, nu există proceduri pentru verificarea plagiatului”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Interne. În cadrul unei declarații de presă, purtătoarea de cuvânt Monica Dajbog a anunțat că, începând de astăzi, prin ordin al ministrului, “Veronica Stoica a fost împuternicită să exercite atribuțiile funcției de rector al Academiei de Poliție”.

Purtătoarea de cuvânt a anunțat că “anumite teze de doctorat au fost verificate în perioade de timp distincte, cu rezultate diferite“. De asemenea, “4 ofițeri din conducerea Academiei de Poliție nu și-au depus propriile teze de doctorat la Comisia de Etică în scopul verificării prin softul anti-plagiat, așa cum se decisese prin Hotărârea Consiliului de Administrație al Academiei din 21.03.2019″, a precizat aceasta.

Aceasta a anunțat că membrii Corpului de Control au propus “reanalizarea tuturor deciziilor luate la nivelul Academiei de Poliție cu incidență în verificarea respectării standardelor de etică profesională”. Ministrul de Interne, Carmen Dan, “a dispus informarea Ministerului Educației Naționale care are organele abilitate pentru verificarea respectării prevederilor legale în materie de standarde de calitate și etică profesională, precum și sesizarea Consiliului de Etică și Management Universitar care are în competență cercetarea litigiilor de etică universitară și poate dispune cercetarea disciplinară a membrilor Comisiei de Etică și Deontologie Universitară”, a afirmat Monica Dajbog.

“Prima constatare a corpului de control este că, la nivelul Academiei de Poliție, s-au luat decizii pur formale”, a afirmat purtătoarea de cuvânt. Aceasta a declarat că “activitatea de verificare a tezelor de doctorat nu s-a făcut constant, ci numai atunci când existau solicitări din partea conducerii MAI”.

“Prin modul în care s-a acționat pare însă că s-a urmărit să nu se poată realiza o diagnosticare corectă a fenomenului de plagiat“, a afirmat Monica Dajbog.

“Din numărul total de 333 de teze de doctorat, 71 au fost verificate în perioada 2017-2018, conform procedurilor legale înainte de susținerea publică a tezelor, iar din celelalte 262 de teze din perioada 2011-2016 au fost verificate doar 82. Pentru 61 din cele 82 de teze verificate, au fost constatate depășiri ale coeficienților de similitudine admiși, respectiv coeficientul care se referă la procentul din text cu toate frazele similare descoperite de programul anti-plagiat în alte documente și coeficientul care determină procentul din text cu fragmente similare care depășesc 25 de cuvinte. Deși au fost emise 61 de rapoarte, la Comisia de Etică și Deontologie Universitară a Academiei de Poliție au fost trimise doar 58“, a anunțat aceasta.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Interne a anunțat că membrii comisiei care a evaluat Academia de Poliție a făcut o serie de propuneri, dintre care “una vizeaza reanalizarea tuturor deciziilor luate la Academia de Poliție și elaborarea unui plan de verificare a situațiilor de plagiat”.

Carmen Dan a dispus sesizarea Consiliului de Etică, ce poate dispune cercetarea disciplinară a membrilor Comisiei de etică din cadrul Academiei, a afirmat purtătoarea de cuvânt.

Declarațiile integrale făcute de purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Interne:

– Din numărul total de 333 de teze de doctorat, 71 au fost verificate în perioada 2017-2018, conform procedurilor legale înainte de susținerea publică a tezelor, iar din celelalte 262 de teze din perioada 2011-2016 au fost verificate doar 82.
– Pentru 61 din cele 82 de teze verificate, au fost constatate depășiri ale coeficienților de similitudine admiși, respectiv coeficientul care se referă la procentul din text cu toate frazele similare descoperite de programul anti-plagiat în alte documente și coeficientul care determină procentul din text cu fragmente similare care depășesc 25 de cuvinte.
– Deși au fost emise 61 de rapoarte, la Comisia de Etică și Deontologie Universitară a Academiei de Poliție au fost trimise doar 58.
– De remarcat este și faptul că în cazul celor 82 de teze verificate: 10 erau de fapt sub formă de rezumat, 14 au fost verificate doar parțial din cauza limitei maxime setate pentru mărimea unui document care poate fi verificat prin programul anti-plagiat, iar în cazul a 7 teze au fost generate rapoarte de similitudini și în anul 2016.
– Au fost identificate inclusiv situații când anumite teze de doctorat au fost verificate în perioade de timp distincte, cu rezultate diferite.

 

Știre în curs de actualizare

Exit mobile version