Ministerul Educației a cerut tuturor școlilor să verifice deciziile de titularizare pentru fiecare candidat la concursul de directori și să raporteze titularizații pe articolul 253 / Azi este proba scrisă pentru candidații care au lipsit din motive medicale la prima sesiune

Foto: captură solicitare

Ministerul Educației a cerut tuturor școlilor să verifice deciziile de titularizare pentru fiecare candidat la concursul de directori, potrivit documentelor consultate de Edupedu.ro. Este vorba despre raportarea numelui și numărului candidaților titularizați în baza articolului 253 din Legea Educației, articol declarat neconstituțional în 2018. Inspectoratele au trimis machete de documente pe care școlile să le completeze. Decizia apare în plină desfășurare a concursului, joi, 28 octombrie, fiind organizată proba specială scrisă pentru concursul de directori, la care participă candidații care au fost infectați cu SARS-CoV-2, aflați în carantină sau izolare pe data de 15 octombrie, la proba scrisă inițială.

„Conform solicitării Ministerului Educației, vă rugăm să verificați, în dosarele personale ale cadrelor didactice, deciziile inițiale de titularizare a candidaților corespunzătoare anului de titularizare a cadrului didactic, dinaintea eventualelor modificări ale denumirii unităților de învățământ, care au participat la proba scrisă a concursului de ocupare a funcțiilor vacante de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și să completați, în macheta trimisă, în funcție de situația constatată, în dreptul denumirii unității de învățământ pentru funcția de director/director adjunct, titularizați pe baza art. 253 din Legea Educației Naționale 1/2011”, potrivit documentului transmis de inspectorate școlilor.

Titularizarea pe baza articolului 253 a fost declarată neconstituțională în anul 2018, de către Curtea Constituțională.

Potrivit surselor Edupedu.ro, prin actuala cerere de verificare și raportare, Ministerul Educației adună date despre profesorii titularizați în acest fel pentru a răspunde unor solicitări venite din partea unor candidați care nu au promovat proba scrisă pe 15 octombrie, iar acum contestă concursul.

Articolul 253 din legea educației prevedea:

„(1) Cadrele didactice calificate, care au obținut nota/media de cel puțin 7 la un concurs național unic de titularizare în învățământul preuniversitar în ultimii 6 ani și care sunt angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, pot fi repartizate, în ședință publică organizată de inspectoratul școlar, pe perioadă nedeterminată în unitățile de învățământ în care sunt angajate, dacă postul didactic/catedra este vacant(ă) și are viabilitate.
(2) Procedura privind repartizarea prevăzută la alin. (1) se stabilește prin metodologie elaborată cu consultarea partenerilor de dialog social și aprobată prin ordin al ministrului educației naționale”.

Curtea Constituțională a decis pe 17 iulie 2018 că titularizarea pe baza notelor de la examenele din anii trecuți este “o modalitate ‘paralelă’ de accedere la calitatea de titular în învățământul preuniversitar”, având în vedere că Ministerul angajează și pe baza examenului dat chiar în anul scoaterii posturilor la concurs.

Ce spun judecătorii Curții Constituționale:
Ce este titularizarea?

Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – candidații trebuie să obțină minimum nota 7 (șapte) atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât și inspecția în profilul postului.

Concursul de directori continuă, joi, 28 octombrie fiind anunțată proba scrisă a etapei speciale. Calendarul este următorul:

Reamintim că pe 15 octombrie, la prima probă scrisă, au fost validați pentru a participa la concurs 9.110 candidați. S-au prezentat și au finalizat proba 8.627 de candidați, cei 483 fiind așteptați la această a doua sesiune.

Până acum, 5.676 de candidați au promovat proba scrisă, reprezentând 65,8% din cei prezenți, obținând cel puțin nota 7.

Între timp, au fost publicate și procedurile pentru proba de interviu, care pot fi descărcate de aici:

Exit mobile version