Ministerul Educației începe alegerea viitorilor membri CNATDCU, instituție lăsată prin Legea Deca-Iohannis fără rolul principal în analiza plagiatelor și transformată în Comisie coordonată ministerial / Selecția membrilor pentru mandatul 2024-2028 are loc în pline dispute privind standardele minimale pentru titluri academice

Foto: Pexels.com

Ministerul Educației a lansat, luni, procedurile pentru desemnarea membrilor viitoarei Comisii Naționale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – fostul CNATDCU transformat, prin Legea învățământului superior din 2023, din Consiliu autonom în Comisie coordonată de Minister. În următorul mandat (2024-2028), componența CNATDCU va cuprinde un reprezentant nominalizat de federațiile studențești, respectiv un reprezentant al sindicatelor din învățământul superior de stat.

Prin „apelul de candidaturi în vederea ocupării pozițiilor de membru CNATDCU”, sunt așteptate candidaturi pentru poziția de membru al comitetului de selecție al membrilor CNATDCU, precum și pentru cea de membru în comisiile CNATDCU, aplicații ce trebuie depuse pe platforma brainmap.ro. Calendarul de depunere a candidaturilor:

Prevederile privind alegerea membrilor CNATDCU, incluse în Legea învățământului superior 199/2023:

Ministerul Educației notează, în apelul său, că va publica lista celor înscriși pentru comitetele de selecție pe 28 aprilie, iar după finalizarea dezbaterii publice va fi emis ordinul de ministru cu componența acestora. Ulterior, aceste comitete vor analiza candidaturile persoanelor înscrise pentru a face parte din comisii, iar lista finală va fi aprobată tot prin ordin de ministru.

Anunțul Ministerului listează și atribuțiile principale ale CNATDCU, potrivit noii legislații, pe primul loc fiind menționată „propunerea unor standarde minimale naționale pentru conferirea titlurilor didactice de conferențiar și profesor, a atestatului de abilitare și a diplomei de doctor”. Amintim că aceste propuneri au fost elaborate deja de CNATDCU, în versiunea sa de până acum (Consiliu), iar ele au produs o serie de critici ce au determinat prelungirea consultărilor publice. Inclusiv luni, 15 aprilie, o astfel de luare de poziție s-a făcut auzită din partea Facultății de Administrație și Management Public – ASE București.

Alte atribuții CNATDCU, în noua formulă, menționate de minister:

Amintim că, prin noua Lege, CNATDCU devine un for secundar în analiza abaterilor de la etică de tipul tezelor de doctorat plagiate, activitatea în acest sens a actualului Consiliu fiind blocată din 2022, printr-o decizie a Curții Constituționale.

Cerințele minimale menționate pentru membrii CNATDCU, în anunțul Ministerului Educației: 

Legea 199/2023 prevede, la Art. 154 alin (2), o serie de comisii naționale care funcționează „la nivelul Ministerului Educației”. Același articol prevede, între altele:

Citește și:
CALENDAR Ministerul Educației anunță dezbateri publice, pe specializări, privind Standardele minimale naționale pentru titlurile de profesor și conferențiar, atestatul de abilitare și diploma de doctor, după o perioadă scurtă de consultări, care a stârnit critici până în ultima clipă
Standardele minimale pentru titlurile de conferențiar și profesor universitar, diploma de doctor și atestatul de abilitare în domeniul chimie, contestate de profesori ai Facultății de Chimie – Universitatea din București
Exit mobile version