Ministerul Educației publică și graficele cu analfabetismul funcțional și starea elevilor la școală, scoase din prima versiune a raportului de țară cu rezultatele PISA 2022 – document

Foto: captura ise.ro

Ministerul Educației a publicat pe site-ul Institutului pentru Științele Educației (Unității de Cercetare din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație) versiunea reală a notei de țară cu rezultatele PISA, tradusă complet și nearanjată, conform celei originale publicată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Mișcarea vine după ce Edupedu.ro a semnalat faptul că o serie de grafice relevante pentru rezultatele elevilor români la PISA 2022 fuseseră scoase din raportul de țară prezentat de Ministerul Educației.

Nota de țară PISA 2022 România a fost publicată sub aparenta actualizare a celei inițiale, care apare cu data 24.11, având indicator data de 1.12.2023.

În această nouă notă apar graficele pe care Edupedu.ro le-a samnalat ca fiind excluse din varianta prezentată la publicarea PISA 2022, iar graficul care ilustra decalajul între reziultatele elevilor în funcție de statutul socio-economic al acestora, în care țara noastră era comparată cu Turcia, a fost înlocuit cu cel original, creat de specialiștii OCDE, în care comparația se realizează cu Japonia și Estonia.

La fel, a apărut în varinta publicată acum și graficul care arată sentimentul de aparteneță la școală al elevilor din România, exclus din prima variantă publicată de Ministerul Educației.

Nota de țară publicată joi, pe 7 decembrie, poate fi descărcată de aici:

Nota de țară inițială este aceasta:

Reamintim, Ministerul Educației a publicat, în ziua lansării rezultatelor PISA 2022, o traducere „aranjată”, în limba română, a Notei de țară făcută de OCDE în limba engleză. Documentul de 8 pagini a fost distribuit tuturor jurnaliștilor și invitaților la conferința de lansare a rezultatelor PISA 2022 de la Biblioteca Centrală Universitară, organizată de același minister. De asemenea, în comunicatul de presă publicat pe edu.ro, nu există nicio referire la aceste scoruri negative, ci erau menționate doar rezultatele peste nivelul 2, considerat de bază.

Exit mobile version