Ministerul fondurilor europene a anunțat că a doua tranșă din banii pentru tichetele educaționale pentru rechizite a fost virată în octombrie / Părinții spun că abia miercuri, 23 noiembrie, au intrat banii pe carduri

Foto: MIPE

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunța pe 9 noiembrie că “în luna septembrie au fost încărcate cu ajutorul de 500 de lei cardurile deja existente, pentru beneficiarii nou eligibili cardurile fiind emise, distribuite și încărcate în luna octombrie”, într-un comunicat de presă. Asta deși în precedentul comunicat al Ministerului se anunța că va distribui cardurile în octombrie și le va încărca cu cei 500 de lei abia în noiembrie. Mii de elevi și părinți ne-au semnalat că nu au intrat banii până miercuri, 23 noiembrie, când o parte dintre ei ne-au transmis că au fost virați cei 500 de lei pe carduri.

Amintim că acești bani de tichete educaționale ar fi trebuit să ajungă încă de la începutul anului școlar la părinții a 300.000 de elevi. Acești bani ajung la familii care au venituri mici, tocmai pentru sprijinirea lor în demersurile legate de educația copiilor. Sunt acordare „familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară”. Procedura prin care se acordă este una de secol 19 prin care fiecare învățător sau diriginte a întrebat părinții, în luna august, ce salariu au primit în luna iulie. Apoi adeverințele de venit sunt centralizate la școală, trimise la inspectorat, care le trimite la Ministerul Educației, care mai departe le trimite la Ministerul fondurilor europene, fiind un proiect cu finanțare din astfel de sume.

Pe tot parcursul lunii noiembrie părinți și elevi ne-au scris zilnic zeci de mesaje în care ne întrebau când intră pe carduri cei 500 de lei pentru a cumpăra rechizite copiilor. Este vorba despre cei care au depus dosar anul acesta pentru a primi tichetele educaționale și care nu aveau carduri din anii trecuți. Despre aceștia, MIPE anunța că vor primi cardurile în octombrie și banii în noiembrie, fără să precizeze o dată. Dar la finalul unui comunicat de presă pe tema ajutoarelor alimentare oferite de minister, se anunța că “în luna septembrie au fost încărcate cu ajutorul de 500 de lei cardurile deja existente, pentru beneficiarii nou eligibili cardurile fiind emise, distribuite și încărcate în luna octombrie”.

Edupedu.ro a făcut o solicitare la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în data de 3 noiembrie în care am cerut lămuriri dacă și când au fost livrați toți banii și despre câți beneficiari ai tichetelor au primit cei 500 de lei din a doua tranșă, dar până la ora publicării acestui articol am primit doar confirmarea primirii solicitării noastre, cu numărul de înregistrare 133153/09.11.2022 (n. red. confirmarea a venit după 6 zile de la solicitarea inițială).

În data de 20 septembrie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța că peste 97.000 de beneficiari care au deja cardurile pentru tichetele educaționale din programul „Sprijin educațional, pe bază de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați”, primeau câte 500 de lei pentru a putea cumpăra rechizite. “Cei care anul acesta școlar se califică pentru acest ajutor vor primi în octombrie cardurile, urmând ca în noiembrie să fie trimiși și banii”, potrivit unui comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

“În anul școlar 2022-2023, peste 300.000 de copii din medii defavorizate vor primi cei 500 de lei, datorită Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate”, spunea atunci ministrul Marcel Boloș. În total, suma alocată este de peste 150 de milioane de lei.

Exit mobile version