Ministerul Transporturilor a cerut bani în plus pentru plata biletelor reduse ale elevilor și studenților la călătoriile cu trenul și metroul. Drulă: Consecința eventualei nealocări: pagubă de sute de milioane în bugetul CFR Călători / Poate duce la intrarea în incapacitate de plată

Foto: Razvan-Victor Preda / CFR Călători

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a cerut la rectificarea bugetară bani pentru plata biletelor reduse la transportul cu trenul și metroul pentru elevi și studenți, spunând că suma alocată la începutul anului este insuficientă, potrivit unei postări a acestuia de pe Facebook. Ministrul spune că dacă Guvernul nu va aloca banii necesari pentru acoperirea cheltuielilor pentru biletele reduse, se va produce o pagubă de sute de milioane de euro în bugetul CFR Călători și asta poate duce la intrarea în incapacitate de plată.

„Plata reducerilor legale la transportul cu trenul și metrou pentru elevi, pensionari, veterani. Suma alocată la începutul anului de 350 de mil de lei este insuficientă. În 2019 s-au plătit 685 mil lei, iar în 2020 s-au plătit 450 mil lei (an de pandemie cu lockdown). Consecința eventualei nealocări: pagubă de sute de milioane în bugetul CFR Călători și al celorlalți operatori privați, care au acordat conform legii aceste reduceri. Poate duce inclusiv la intrarea în incapacitate de plată”, scrie în postarea ministrului Transportului.

Amintim că în luna februarie 2021, Guvernul a adoptat OUG prin care s-a eliminat gratuitatea transportului cu trenul pentru elevi și studenți și s-a introdus un tarif redus cu 50%. Premierul a spus atunci că România trebuie să urmeze exemplul țărilor Uniunii Europene și să aloce doar o reducere de 50% din costul transportului feroviar pentru studenți, exact cum a fost înainte ca PSD să schimbe legea în 2017.

Exit mobile version