Guvernul a adoptat eliminarea transportului gratuit pentru studenți

36.685 de vizualizări
Foto: Razvan-Victor Preda / CFR Călători
Premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul a adoptat OUG prin care se elimină gratuitatea transportului cu trenul pentru elevi și se introduce un tarif redus cu 50%.

„Se modifică Legea Educației Naționale în sensul stabilirii dreptului studenților să beneficieze de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport și abrogarea prevederilor prin care se reglementa ca studenții să beneficieze de gratuitate”, a declarat Florin Cîțu în conferința de presă de la finalul ședinței de Guvern.

Reporter: Legat de reducerea pe care o vor avea studenții la călătoriile cu CFR. Guvernul vine prin această ordonanță să dea 50% la călătorii, însă au fost parlamentari PNL care spuneau că vor modifica această ordonanță și vor fi 24 de călătorii gratis. Ați vorbit cu liderii din coaliție, știți despre aceste modificări pregătite pentru ordonanță?

Cîțu: „Da, le-am văzut și eu aceste modificări, bineînțeles că parlamentarii pot să depună amendamente la proiectul de lege care aprobă ordonanțe. În același timp, eu sunt cel care am fost implicat alături de colegii mei din Guvern la elaborarea acestui buget și ne-am bătut pentru fiecare leu. Acum, dacă noi decidem să realocăm niște resurse pe care noi puteam să le trimitem în comunități pentru a repara un pod sau a repara o școală, dacă parlamentarii consideră că este mai bine să meargă pentru transportul gratuit pentru studenți, este decizia parlamentară. Decizia pe care am luat-o eu a fost aceea de a folosi aceste resurse în alte scopuri și rămân la acest lucru.”

Amintim că premierul Florin Cîțu a anunțat după ședința de Guvern din 10 februarie că România trebuie să urmeze exemplul țărilor Uniunii Europene și să aloce doar o reducere de 50% din costul transportului feroviar pentru studenți, exact cum a fost înainte ca PSD să schimbe legea în 2017. Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență privind tăieri bugetare în care este inclusă și limitarea gratuității la transportul feroviar pentru studenți.

„Se modifică și se revine la 50%. Eu nu văd un capăt de țară și dau exemple alte țări din Europa. În Austria studenții au 60% reducere, Belgia – 50% reducere, Cehia – 75%, în Croația reducerea e de 50%, în Estonia de 30%, în Franța de 50%. În Grecia nu există reduceri generale. România era țara care era în afara sistemului. Toate celelalte țări mai dezvoltate nu oferă gratuitate”, a declarat Florin Cîțu după ședința de Guvern din 10 februarie.

Proiectul de OUG poate fi descărcat de aici

Citește și:
FOTO Studenții protestează la București, Timișoara, Iași și Cluj față de decizia Guvernului de a elimina transportul gratuit cu trenul: „Educația e pe drumuri și studenții plătesc bilet” / „Nu vă fie frică, studenții se ridică”
Protest al elevilor în Piața Victoriei, față de intenția Guvernului de a elimina transportul gratuit și pentru ei, după anunțul Premierului că gratuitatea pentru studenți pe calea ferată va fi eliminată

Foto credit: Razvan-Victor Preda/CFR Calatori


14 comments
  1. Ar trebui acordat un număr de călătorii gratuite, pe bază de tichete, așa cum se acordă pensionarilor care oricum vând acele tichete că nu se pot deplasa. Este adevărat că unii studenți nu prea mai aveu timp de școală, mai mult se plimba, dar ce facem cu cei saraci, ce nu-si permit mai mult peste strictul necesar? Văd aici comenterii de la profesori, lor când li se anulează dreptul de cazare gratuită pentru progeniturile lor? În rest, numai de bine!

    1. Pensionarii, oricat de saraci sau imobili, nu pot vinde acele tichete! Pentru simplul fapt ca sunt nominale. Voi tinerii nu mai stiti ce sa inventati ca sa aruncati cu noroi in pensionari.

  2. In sfarsit o masura buna, venita sa corecteze o pomana a PSD (experti in d-astea, nu-i asa?). Elevilor si studentilor revoltati le transmit ca numai aerul e gratuit.
    Iar daca se vor duce in vest, dupa ce statul roman – asta pe care il injura ei cu foc, dar care i-a tinut in gradinita, in scoala, in liceu si in facultate si a indraznit sa nu le mai dea transport gratuit – o sa vada ca nu alearga cainii cu covrigi in coada. Nu o sa primeasca nimic gratuit, fiindca asta inseamna o societate dezvoltata, dar mai ales functionala. Cea bazata pe pomeni, nu!

    1. Cele afirmate de dumneavoastră față de studenții este o jignire la adresa lor eu nu cred că nu știți cât de greu e să nai bani în buzunar și de a nu avea posibilitatea de a reduce din cheltuieli.

    2. Am sa repet pentru toti cei ce vad ca sunteti vehement impotriva gratuitatii:

      Incercati sa va descurcati cu 250-300 lei o luna la taxa, si dupa aia sa criticati.

  3. Dacă România trebuie sa urmeze exemplul țărilor din Uniunea Europeană , frumos ar fi sa avem și salarii ca ale lor . Vi se pare ca noi suntem pe picior de egalitate cu ei ? Cred ca aveți mulți neuroni lipsa dacă credeți asta.

  4. Sa va fie rusine !!! Modelul European se aplica doar in avantajul vostru, cand e vorba de alte lucruri unde e modelul european? De ce credeti ca pleaca romanii ? Abea astept sa plec si eu!

    1. Chiar cred ca e bine sa pleci, sa speli vase in vest. Vad ca limba romana n-o stii… cum as puntea sa-ti explic cum functioneaza economia unei tari, sau ca ceea ce primesti tu gratis inseamna costuri in alta parte?

    2. Se scrie abia si bine-mi pare. Bine va face. Cand noi, profesorii, strigam ca-si bate Guvernul joc de noi, voi, studentii si elevii majori, votati inca o data PNL sau USR, numindu-ne comunisti. Fara sa intelegeti ca noi crestem acasa copii cu salariul redus si cu dispozitive din banii nostri si ca va educam facand zilnic naveta la 150 km poate, fara sa ni se deconteze la unii naveta cu lunile. Ati primit ce ati votat.Satulul nu a crezut Flamandul. Acum se-ntoarce roata. Sa-si mai bata joc si de voi. De 2 mandate va invatam pe banii nostri si pe salarii si drepturi micsorate. Singura noastra vina era ca le primisem pe mandatul opozitiei.

  5. Prima masura buna!
    A fi student la ” nu stiu ce fabrica de diplome” nu inseamna ca trebuie sa cutreier tara gratuit pe spatele oamenilor care platesc taxe. Am fost student undeva aproape de km 0 din Bucuresti si nu am avut decat un numar limitat de calatorii anual pe ruta unde am domiciliul cu o reducere de 50% . in acelasi timp am avut si o reducere de 50% pe transportul public…fostul RATB.
    As vrea sa intreb si eu….pe acesti studenti daca este normal sa calatoreasca dupa bunul plac in toata tara pe banii altora! Trenurile sunt pline de….”studentii” stau pe locuri rezervate iar oamenii batrani stau in picioare sau se roaga de anumite persoane sa le cedeze un loc pentru cateva minute deoarece ei sunt beneficiarii tehnologiei de a rezerva online iar oamenii din mediul rural care tariesc diferit nu au acest avantaj.
    A fi student nu inseamna a avea drepturi de gratuitate pe toate rutele dupa bunul lor plac!
    O facilitate de 50% reducere se aplica in toate tarile europene….dar…cam atat!

  6. Sunt elev in clasa a 11 a in Mehedinti…aparent modelul European se aplica doar cand e vorba de ceva ce ar avantaja statul. Cand e vorba de dat alocatii unde e “modelul european”? …mi se pare penibil, corupt si murdar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Suedia, țara cu peste 1.500 de morți din cauza COVID-19, nu a închis școlile și grădinițele. Educatoare româncă în Stockholm: Au calculat că 25% din personalul din spitale ar fi blocat, dacă ar trebui să stea acasă cu copiii care nu mai pot veni la școală sau la grădiniță

Suedia este țara europeană care încă nu a închis școlile și grădinițele. Au o rată foarte mare de decese și îmbolnăviri de COVID-19 – la ora publicării acestui articol erau…
Vezi articolul

Mircea Dumitru, vicepreședinte CNATDCU, despre cum Ministerul Educației i-a scăpat de răspunderea plagiatelor pe conducătorii de doctorat: Consiliul CNATDCU nu a fost consultat, nici eu. Probabil că au fost consultați alți specialiști

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, CNATDCU, „nu a fost consultat, nici eu nu am avut știință de formularea acestui regulament. Probabil că au fost consultați…
Vezi articolul