FOTO Studenții protestează la București, Timișoara, Iași și Cluj față de decizia Guvernului de a elimina transportul gratuit cu trenul: „Educația e pe drumuri și studenții plătesc bilet” / „Nu vă fie frică, studenții se ridică”

2.480 de vizualizări
Sursă foto: opiniatimisoarei.ro
Studenții din marile centre universitare din Cluj, Timișoara, Iași și București au ieșit astăzi în stradă pentru a protesta față de decizia Guvernului de a elimina gratuitatea transportului feroviar pentru studenți. „Condamnăm măsurile luate de actualul Guvern și vom continua să ne manifestăm nemulțumirea în mod public”, spun reprezentanții studenților.

Vineri, începând cu ora 10:00, Uniunea Studenților din România (USR) a organizat un protest „fizic la Gara de Nord și în orașele din țară”, pentru a milita pentru drepturile și facilitățile studenților. „Observăm din cele întâmplate faptul că pentru Guvernul Cîțu studenții nu sunt o prioritate, tocmai de aceea îndemnăm studenții să își exprime public opinia cu privire la aceste măsuri”, scrie pe pagina de Facebook a USR.

În București, câțiva zeci de tineri au venit cu pancarte la Gara de Nord pe care scria „Transportul nu e de plimbare. Vrem la cursuri, nu la mare”, „Fără loc în vagon, condamnați la abandon” sau „Urma stația Viitor, dar ne-ați luat biletul”.

„Modul în care Guvernul înțelege să ne consulte este lipsit de transparență. De marți, dialogul a fost cvasi-inexistent. E foarte simplu. Vrem să existe o justificare reală a modului în care Guvernul alege să facă alegeri publice. Vrem să stăm la masa dialogului să vedem cum justifică Guvernul aceste măsuri”, a spus unul dintre protestatarii de la București, potrivit spotmedia.ro.

Sursă foto: ANOSR/Facebook

De asemenea, Alianța Națională a Organizațiilor Studenților din România (ANOSR) a organizat un protest și în fața Prefecturii din Timiș, care a durat până la ora 13:00.

„Luați, nu luați în seamă studenții, deficitul tot rămâne”, „Nu vă fie frică, studenții se ridică”, „Educația e pe drumuri și studenții plătesc bilet”, scria pe pancartele tinerilor de la Timișoara, potrivit opiniatimisoarei.ro.

Sursă foto: opiniatimisoarei.ro

„Am venit aici pentru a ne apăra un drept care ne-a fost oferit, iar acum Guvernul vrea să ni-l ia. Din cate știu, suntem primii din țară care protestăm, dar din câte știu, colegi vor ieși în orele următoare și în alte orașe. Vom protesta până în momentul în care vom fi luați în seamă”, a spus unul dintre studenți pentru opiniatimisoarei.ro.

Tot astăzi, aproximativ 40 de studenți au protestat în fața Prefecturii din Cluj, potrivit monitorulcj.ro. „Mulți studenți au nevoie de gratuitatea aceasta pentru că vin din familii cu situație precară, stau în cămin, și au nevoie să fie ajutați, mai ales în pandemie. Tot ce ne dorim este să revenim la normalitate”, a declarat unul dintre protestatarii clujeni pentru Monitorul de Cluj.

Sursă foto: Monitorul de Cluj

La Iași, aproximativ 30 de studenți au fost prezenți la mitingul din fața Casei Pătrate, potrivit ziaruldeiasi.ro. „Nu e vorba doar de gratuitate pe mijloacele de transport, ci de un principiu”, a declarat pentru Ziarul de Iași Marian Dalban, fost lider al Uniunii Naționale a Studenților din România.

Sursă foto: ziaruldeiasi.ro

Amintim că premierul Florin Cîțu a anunțat după ședința de Guvern din 10 februarie că România trebuie să urmeze exemplul țărilor Uniunii Europene și să aloce doar o reducere de 50% din costul transportului feroviar pentru studenți, exact cum a fost înainte ca PSD să schimbe legea în 2017. Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență privind tăieri bugetare în care este inclusă și limitarea gratuității la transportul feroviar pentru studenți.

„Se modifică și se revine la 50%. Eu nu văd un capăt de țară și dau exemple alte țări din Europa. În Austria studenții au 60% reducere, Belgia – 50% reducere, Cehia – 75%, în Croația reducerea e de 50%, în Estonia de 30%, în Franța de 50%. În Grecia nu există reduceri generale. România era țara care era în afara sistemului. Toate celelalte țări mai dezvoltate nu oferă gratuitate”, a declarat Florin Cîțu după ședința de Guvern din 10 februarie.

Proiectul de OUG poate fi descărcat de aici

Citește și:
Protest al elevilor în Piața Victoriei, față de intenția Guvernului de a elimina transportul gratuit și pentru ei, după anunțul Premierului că gratuitatea pentru studenți pe calea ferată va fi eliminată

1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Măsurile urgente pe Educație pe care PLUS și le propune ca obiective, dacă ajunge la guvernare: reabilitarea în primele 6 luni a școlilor fără aviz ISU, transport pentru elevi, calitatea predării

Partidul lui Cioloș își anunță prioritățile în educație, pe care spune că le va avea în vedere dacă ajunge la guvernare: siguranța elevilor, depolitizarea educației și creșeterea calității actului didactic.…
Vezi articolul

Portretul violențelor din școli: Jumătate dintre elevii care sunt agresați nu se pot apăra din cauza fricii și peste jumătate din cei care asistă la astfel de scene nu intervin / Principalele motive ale violenței sunt aspectul fizic și notele – studiu World Vision

Agresiunea verbală este cea mai des întâlnită formă de violență în școlile din România, mai exact în circa 40% din cazuri, arată un studiu realizat de World Vision România. Unul…
Vezi articolul