Ministrul demisionar al Cercetării, despre Laserul de la Măgurele: Criza politică pune sub semnul întrebării întâlnirea pe care trebuia să o am cu miniștrii de resort din Ungaria și Cehia, pentru ca ELI-NP să fie membru ERIC

Ciprian Teleman / Foto: Facebook.com

“Criza pune sub semnul întrebării întâlnirea pe care trebuia să o am cu miniștrii de resort din Ungaria și Cehia, pentru ca ELI-NP să fie membru ERIC”, susține ministrul demisionar al Cercetării, Ciprian Teleman.

Teleman și-a făcut un „bilanț de mandat” într-un live transmis pe pagina sa de Facebook, iar într-un răspuns la una dintre întrebările pe care le-a primit pe chat, a spus că întâlnirea cu miniștrii din statele partenere în ELI era programată pe 17 septembrie.

Întrebare:În ce stadiu este ELI-NP, adică laserul de la Măgurele? Mai poate fi România membru plin?

Ciprian Teleman: “Da. Și va fi eu cred că în termen foarte scurt. Această criză pune din păcate sub semnul întrebării întâlnirea pe care trebuia să o am cu miniștrii de resort din Ungaria și Cehia, partenerii principali în acest ERIC. Trebuia să se desfășoare pe data de 17 septembrie. În acest moment nu am informații ce se va întâmpla. Dar, fără îndoială, România va fi membru. Ăsta e obiectivul principal.”

Reamintim că pe 5 mai 2021 Comisia Europeană a aprobat formarea noului ELI-ERIC fără laserul de la Măgurele.

România a fost oficial exclusă din consorțiul european ELI-ERIC, iar decizia a venit după ce anul trecut partenerii din Ungaria și Cehia, alături de care în 2012 România a primit finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), au cerut alcătuirea acestui consorțiu fără laserul de la Măgurele și sistemul de fascicul gamma, cel mai mare și mai important pilon din cadrul întregului proiect.

Exit mobile version