Ministrul Educației a trimis corpul de control la Școala Bacovia, unde un elev s-a aruncat pe geam: Bullying-ul se petrecea de mult timp acolo… și totuși nimic nu se întâmpla – VIDEO

Foto: Pixabay.com

Elevul care s-a aruncat pe geamul clasei de la etajul 1 al școlii gimnaziale „George Bacovia” din București ar fi dat semne încă din anul 2018 că ceva nu este în regulă, însă nu au fost luate măsuri, a precizat luni seară ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la TVR. El a trimis corpul de control al ministerului să ancheteze cazul, iar rezultatele vor fi gata peste câteva zile. Întrebat dacă va lua măsuri drastice în cazul vinovaților, Cîmpeanu a răspuns „dacă s-a putut întâmpla lucrul acesta cu inspectorul școlar de București, care este un fel de ministru al învățământului de București, nu văd care ar fi rezerva pentru a lua măsurile cele mai drastice și cu alți colegi pentru a înțelege că nu e de glumă cu acest fenomen de bullying”.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care s-a discutat și despre lipsa acută a consilierilor școlari din sistemul de învățământ.

Mai jos, declarațiile lui Sorin Cîmpeanu pe tema lipsei consilierilor școlari și a situației de la „George Bacovia”:

„Avem 2.500 de consilieri pentru 3 milioane de elevi, deci media este un consilier la 1.200 de elevi. E nevoie de resursă umană, nu toți din cei 2.500 de consilieri au dublă competență: asistență psihopedagogică și consiliere școlară, este nevoie de această dublă competență. Cei 2.500 de consilieri trebuie să stea în școli, nu poți să asiguri consiliere cu adevărat decât dacă stai în școală pe toată durata programului, cunoști elevii și problemele lor, cunoști profesorii și problemele lor, cunoști mediul de învățare, școala, problema administrativă și cunoști și părinții. Sigur că acest lucru nu se poate face cu acest raport de 1 la 1.000. Ce propunem? Ce vom face? Un consilier pentru fiecare școală chiar dacă are 250 de elevi, cu dublă competență, asistență psihopedagogică și orientare școlară. La peste 500 de elevi să fie și al doilea consilier, la peste 1.000 să fie un al treilea consilier, peste 1.500, al patrulea consilier”, a declarat Cîmpeanu.

Întrebat „de unde îi luați?”, ministrul a răspuns „din universități, pentru că avem mai bine de 10 universități cu care am inițiat deja demersuri să poată pregăti acești consilieri cu dublă competență. Dacă sunt consilieri care au deja o competență de bază, achiziționată la nivel de licență, atunci lucrurile vor putea să meargă mult mai ușor printr-un curs postuniversitar care adaugă cea de-a doua competență”.

O astfel de pregătire la nivel de master durează doi ani, dar la nivel de postuniversitar ar avea o durată mai scurtă, a precizat ministrul.

Întrebat în cât timp poate fi rezolvată problema consilierilor școlari, Cîmpeanu a răspuns „Procesul trebuie să înceapă în această toamnă.”

Legat de situația de la George Bacovia: „Tocmai ce am trimis corpul de control la școala ‘George Bacovia’ unde s-a înregistrat un incident dramatic. Acolo există consilier și s-ar părea că n-a avut rezultate prea bune din moment ce acest elev încă din anul 2018 dădea semne, mi-au spus ca informație preliminară din partea colegilor care au mers astăzi în școala ‘George Bacovia’, au identificat semnale de alarmă încă din anul 2018, iar la portofoliul consilierului școlar au găsit doar acel semnal de alarmă, un desen făcut de copilul respectiv care s-a aruncat pe fereastră, în anul 2018”.

Întrebat dacă cineva îl verfică pe consilierul școlar dacă își face treaba sau nu și cine ar avea competență în treaba asta, ministrul a răspuns: „tocmai de asta spun că este nevoie de o reconfigurare instituțională, să rămână aceste instituții, dar să aibă posibilitatea să se achite de misiunea pe care o au mult mai eficient.”

Întrebat în cât timp, Cîmpeanu a răspuns: „În trei-patru ani dacă toate lucrurile merg bine, dacă universitățile vor reuși să formeze acești consilieri cu dublă competență și dacă reușim noi, ministerul Educației, să convingem că avem nevoie de resurse bugetare pentru încă 7.000 – 8.000 de consilieri școlari decât avem acum”.  

Întrebat ce va face în cazul consilierilor școlari care nu își fac treaba, Cîmpeanu a spus „Răspunsul la această întrebare îl veți găsi după ce vom încheia în câteva săptămâni consultarea pe România Educată, iar după ce vom avea concluziile vom trece la o inițiativă legislativă pentru a operaționaliza toate acele concluzii. Toate lucrurile astea trebuie să se întâmple până la sfârșitul acestui an”.

Întrebat când vor veni concluziile anchetei corpului de control al Ministerului Educației de la școala “George Bacovia”, ministrul a răspuns: „În câteva zile. A fost foarte trist să constatăm că mai mulți colegi nici măcar nu au înțeles ce este greșit în a se arunca un copil pe fereastră de la etajul 1. Da, inspectorul școlar a fost demis, e inadmisibil să spui că este o joacă obișnuită atunci când se aruncă un copil pe fereastră, dar nu e doar inspectorul general, acel lucru nu a apărut săptămâna trecută, acel lucru, bullying-ul, se petrecea de mult timp”.

Întrebat dacă elevul mai fusese chinuit și în alte rânduri, iar profesorii, consilierul și directorul știau, Cîmpeanu a declarat: „Și totuși nimic nu se întâmpla, asta încerc să vă spun, dar aștept rezultatul analizei corpului de control.”

Întrebat dacă „vor plăti pe linie toți cei care vor fi fost găsiți vinovați în urma anchetei?”, Cîmpeanu a răspuns: „Dacă s-a putut întâmpla lucrul acesta cu inspectorul școlar de București, care este un fel de ministru al învățământului de București, nu văd care ar fi rezerva pentru a lua măsurile cele mai drastice și cu alți colegi pentru a înțelege că nu e de glumă cu acest fenomen de bullying”.

Informații de background:

Săptămâna trecută, un copil de clasa a VI-a de la şcoala gimnazială George Bacovia din Bucureşti, sectorul 4, s-a aruncat pe geam. Știrea a apărut inițial la Observator, care a scris că elevul ar fi fost supus umilințelor colegilor, fiind victimă a bullying-ului. Articolul citează colegi de-ai elevului care ar fi spus: „Când el a vrut să se arunce, colegii îl încurajau să sară, în loc să îl tragă sau ceva. Ziceau că nu ai curaj, sari, sari! L-au bătut colegii, îl jigneau, îl umileau”.

„Se hârjoneau cu niște pernuțe de scaun”

Edupedu.ro a contactat conducerea școlii „George Bacovia” din București, iar directoarea Dorina Constantin ne-a declarat că elevul nu ar fi fost victimă a bullying-ului și că atât conducerea școlii cât și mama elevului sunt surprinși de gestul copilului pe care îl descrie ca fiind doar introvertit.

A sărit propria voință, deci a fost un act voit, nu se știe motivul pentru că el nu mi-a declarat decât că era supărat, asta întâmplându-se după impact. Am apelat la serviciul de urgență 112 și încercăm să aflăm contextul în care s-au întâmplat toate lucrurile astea, dar nu știu dacă este cazul să vorbim de un fenomen de bullying”, a declarat directoarea școlii pentru Edupedu.ro.

„Ei se hârjoneau cu niște pernuțe de scaun conform spuselor personalului de îngrijire”, a explicat directoarea ce s-a întâmplat înainte de momentul în care elevul a sărit de pe geamul clasei aflată la etajul 1 al școlii. „El este o fire mai introvertită, mai puțin comunicativ, dar nu a prezentat până acum manifestări de genul acesta”, a mai spus Dorina Constantin.

În prezent, copilul este internat la spitalul „Marie Curie” și nu are traume severe. Poliția a demarat o anchetă în acest caz.

Foto: Pixabay.com

Citește și:
VIDEO Cîmpeanu, despre demiterea inspectorului general din București, Ionel Pușcaș, susținător al lui Orban la șefia PNL: „Îmi pare rău că un coleg a făcut această declarație, măsurile au fost corelate în raport cu gravitatea declarației”. Pușcaș declarase despre un elev care a sărit de la etajul I al școlii că a fost „o joacă obișnuită… a avut o stare de nervi”
BREAKING Inspectorul General Ionel Pușcaș, demis de ministrul Educației de la șefia Inspectoratului Școlar București. Pușcaș, susținător al lui Orban la șefia PNL – SURSE
Mihaela Ștefan este noul inspector școlar general din București
INTERVIU Mihaela Ștefan, noul inspector școlar general din București despre supraaglomerarea școlilor: 9 instituții funcționează în 3 schimburi. Va fi nevoie de extindere sau de găsirea unor soluții împreună cu consiliile locale
Exit mobile version