Ministrul Educației a trimis corpul de control la Școala Bacovia, unde un elev s-a aruncat pe geam: Bullying-ul se petrecea de mult timp acolo… și totuși nimic nu se întâmpla – VIDEO

27.174 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Elevul care s-a aruncat pe geamul clasei de la etajul 1 al școlii gimnaziale „George Bacovia” din București ar fi dat semne încă din anul 2018 că ceva nu este în regulă, însă nu au fost luate măsuri, a precizat luni seară ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la TVR. El a trimis corpul de control al ministerului să ancheteze cazul, iar rezultatele vor fi gata peste câteva zile. Întrebat dacă va lua măsuri drastice în cazul vinovaților, Cîmpeanu a răspuns „dacă s-a putut întâmpla lucrul acesta cu inspectorul școlar de București, care este un fel de ministru al învățământului de București, nu văd care ar fi rezerva pentru a lua măsurile cele mai drastice și cu alți colegi pentru a înțelege că nu e de glumă cu acest fenomen de bullying”.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care s-a discutat și despre lipsa acută a consilierilor școlari din sistemul de învățământ.

Mai jos, declarațiile lui Sorin Cîmpeanu pe tema lipsei consilierilor școlari și a situației de la „George Bacovia”:

„Avem 2.500 de consilieri pentru 3 milioane de elevi, deci media este un consilier la 1.200 de elevi. E nevoie de resursă umană, nu toți din cei 2.500 de consilieri au dublă competență: asistență psihopedagogică și consiliere școlară, este nevoie de această dublă competență. Cei 2.500 de consilieri trebuie să stea în școli, nu poți să asiguri consiliere cu adevărat decât dacă stai în școală pe toată durata programului, cunoști elevii și problemele lor, cunoști profesorii și problemele lor, cunoști mediul de învățare, școala, problema administrativă și cunoști și părinții. Sigur că acest lucru nu se poate face cu acest raport de 1 la 1.000. Ce propunem? Ce vom face? Un consilier pentru fiecare școală chiar dacă are 250 de elevi, cu dublă competență, asistență psihopedagogică și orientare școlară. La peste 500 de elevi să fie și al doilea consilier, la peste 1.000 să fie un al treilea consilier, peste 1.500, al patrulea consilier”, a declarat Cîmpeanu.

Întrebat „de unde îi luați?”, ministrul a răspuns „din universități, pentru că avem mai bine de 10 universități cu care am inițiat deja demersuri să poată pregăti acești consilieri cu dublă competență. Dacă sunt consilieri care au deja o competență de bază, achiziționată la nivel de licență, atunci lucrurile vor putea să meargă mult mai ușor printr-un curs postuniversitar care adaugă cea de-a doua competență”.

O astfel de pregătire la nivel de master durează doi ani, dar la nivel de postuniversitar ar avea o durată mai scurtă, a precizat ministrul.

Întrebat în cât timp poate fi rezolvată problema consilierilor școlari, Cîmpeanu a răspuns „Procesul trebuie să înceapă în această toamnă.”

Legat de situația de la George Bacovia: „Tocmai ce am trimis corpul de control la școala ‘George Bacovia’ unde s-a înregistrat un incident dramatic. Acolo există consilier și s-ar părea că n-a avut rezultate prea bune din moment ce acest elev încă din anul 2018 dădea semne, mi-au spus ca informație preliminară din partea colegilor care au mers astăzi în școala ‘George Bacovia’, au identificat semnale de alarmă încă din anul 2018, iar la portofoliul consilierului școlar au găsit doar acel semnal de alarmă, un desen făcut de copilul respectiv care s-a aruncat pe fereastră, în anul 2018”.

Întrebat dacă cineva îl verfică pe consilierul școlar dacă își face treaba sau nu și cine ar avea competență în treaba asta, ministrul a răspuns: „tocmai de asta spun că este nevoie de o reconfigurare instituțională, să rămână aceste instituții, dar să aibă posibilitatea să se achite de misiunea pe care o au mult mai eficient.”

Întrebat în cât timp, Cîmpeanu a răspuns: „În trei-patru ani dacă toate lucrurile merg bine, dacă universitățile vor reuși să formeze acești consilieri cu dublă competență și dacă reușim noi, ministerul Educației, să convingem că avem nevoie de resurse bugetare pentru încă 7.000 – 8.000 de consilieri școlari decât avem acum”.  

Întrebat ce va face în cazul consilierilor școlari care nu își fac treaba, Cîmpeanu a spus „Răspunsul la această întrebare îl veți găsi după ce vom încheia în câteva săptămâni consultarea pe România Educată, iar după ce vom avea concluziile vom trece la o inițiativă legislativă pentru a operaționaliza toate acele concluzii. Toate lucrurile astea trebuie să se întâmple până la sfârșitul acestui an”.

Întrebat când vor veni concluziile anchetei corpului de control al Ministerului Educației de la școala “George Bacovia”, ministrul a răspuns: „În câteva zile. A fost foarte trist să constatăm că mai mulți colegi nici măcar nu au înțeles ce este greșit în a se arunca un copil pe fereastră de la etajul 1. Da, inspectorul școlar a fost demis, e inadmisibil să spui că este o joacă obișnuită atunci când se aruncă un copil pe fereastră, dar nu e doar inspectorul general, acel lucru nu a apărut săptămâna trecută, acel lucru, bullying-ul, se petrecea de mult timp”.

Întrebat dacă elevul mai fusese chinuit și în alte rânduri, iar profesorii, consilierul și directorul știau, Cîmpeanu a declarat: „Și totuși nimic nu se întâmpla, asta încerc să vă spun, dar aștept rezultatul analizei corpului de control.”

Întrebat dacă „vor plăti pe linie toți cei care vor fi fost găsiți vinovați în urma anchetei?”, Cîmpeanu a răspuns: „Dacă s-a putut întâmpla lucrul acesta cu inspectorul școlar de București, care este un fel de ministru al învățământului de București, nu văd care ar fi rezerva pentru a lua măsurile cele mai drastice și cu alți colegi pentru a înțelege că nu e de glumă cu acest fenomen de bullying”.

Informații de background:

Săptămâna trecută, un copil de clasa a VI-a de la şcoala gimnazială George Bacovia din Bucureşti, sectorul 4, s-a aruncat pe geam. Știrea a apărut inițial la Observator, care a scris că elevul ar fi fost supus umilințelor colegilor, fiind victimă a bullying-ului. Articolul citează colegi de-ai elevului care ar fi spus: „Când el a vrut să se arunce, colegii îl încurajau să sară, în loc să îl tragă sau ceva. Ziceau că nu ai curaj, sari, sari! L-au bătut colegii, îl jigneau, îl umileau”.

„Se hârjoneau cu niște pernuțe de scaun”

Edupedu.ro a contactat conducerea școlii „George Bacovia” din București, iar directoarea Dorina Constantin ne-a declarat că elevul nu ar fi fost victimă a bullying-ului și că atât conducerea școlii cât și mama elevului sunt surprinși de gestul copilului pe care îl descrie ca fiind doar introvertit.

A sărit propria voință, deci a fost un act voit, nu se știe motivul pentru că el nu mi-a declarat decât că era supărat, asta întâmplându-se după impact. Am apelat la serviciul de urgență 112 și încercăm să aflăm contextul în care s-au întâmplat toate lucrurile astea, dar nu știu dacă este cazul să vorbim de un fenomen de bullying”, a declarat directoarea școlii pentru Edupedu.ro.

„Ei se hârjoneau cu niște pernuțe de scaun conform spuselor personalului de îngrijire”, a explicat directoarea ce s-a întâmplat înainte de momentul în care elevul a sărit de pe geamul clasei aflată la etajul 1 al școlii. „El este o fire mai introvertită, mai puțin comunicativ, dar nu a prezentat până acum manifestări de genul acesta”, a mai spus Dorina Constantin.

În prezent, copilul este internat la spitalul „Marie Curie” și nu are traume severe. Poliția a demarat o anchetă în acest caz.

Foto: Pixabay.com

Citește și:
VIDEO Cîmpeanu, despre demiterea inspectorului general din București, Ionel Pușcaș, susținător al lui Orban la șefia PNL: „Îmi pare rău că un coleg a făcut această declarație, măsurile au fost corelate în raport cu gravitatea declarației”. Pușcaș declarase despre un elev care a sărit de la etajul I al școlii că a fost „o joacă obișnuită… a avut o stare de nervi”
BREAKING Inspectorul General Ionel Pușcaș, demis de ministrul Educației de la șefia Inspectoratului Școlar București. Pușcaș, susținător al lui Orban la șefia PNL – SURSE
Mihaela Ștefan este noul inspector școlar general din București
INTERVIU Mihaela Ștefan, noul inspector școlar general din București despre supraaglomerarea școlilor: 9 instituții funcționează în 3 schimburi. Va fi nevoie de extindere sau de găsirea unor soluții împreună cu consiliile locale

24 comments
  1. FRATEEE.CHIAR NU E DE GLUMĂ CU BULLYING-UL.!!!
    Eu am fost victimă a așa ceva și chiar, nu că nu-i plăcut, E GROAZNIC!!!
    Eu dacă aș ajunge ministrul învățământului, aș cere și CĂȚIVA ANI DE ÎNCHISOARE pentru cei care fac așa ceva, CHIAR DACĂ SUNT MINORI.
    Și profesorii nu iau nici o măsură, fiindcă (nu știu cum) îi văd și îi pedepsesc fix pe victime.
    Lasă că știu cum se întâmplă.

  2. Copilul nu discuta cu parintii sau cu profesorii pentru ca a considerat ca este ineficient. Nu s-au luat masuri cand a fost la consilierul scolar si a spus ce i se intampla!

  3. Vor incerca sa caute vinovati, probabil directorul, intotdeauna se spala pe maine iar problema o baga sub pres. Ce se intampla daca vor aparea mai multe cazuri de acest fel in diferite scoli?

  4. cand trimiteti corpul de control si unde s-au falsificat situatii scolare, si unde s-au inscris analfabeti din generatia anisie la facultati in afara, cu medii falsificate de directorii lui Puscas?… D-le Ministru, aceste lucruri vor iesi la lumina destul de curand. N-ar fi mai bine sa clarificati situatia?

  5. Foarte grav!!! Lasam bullying-ul sa devina o joaca, o obisnuinta … lasam copiii sa creasca cu frica, chiar si cei care sunt martori devin victime si in subconstientul lor va exista aceasta frica. Trebuia de mult sa se faca ceva in aceasta privinta. Este datoria noastra civica sa ne implicam astfel ca societatea de maine sa fie una in care ne respectam si nu ne dam in cap.

  6. Copilul meu a fost bullied. Copiii adoră să se ia de orice e diferit de ei. La noi învățătoarea a intervenit între copii și a făcut ordine. 4 ani mai târziu, copilul meu are și prieteni în clasa. Chiar depinde de cadrele didactice. Numai să dorească să facă ceva.

  7. Cand am vazut aceasta stire, mi s-a facut pielea de gaina. Am vazut stirea la TV si imi este greu sa cred ca nu se stia acest lucru (cand copiii din scoala spuneau ca se stia in toata scoala). Nu este posibil sa se tolereze un astfel de comportament! Nu au dat importanta si au considerat o joaca intre copii. Mai ales ca exista in scoala si un consilier care trebuie sa anticipeze astfel de evenimente nefericite si sa vina cu solutii pentru a rezolva aceste probleme. Acolo este o mare problema pe care nimeni nu a vazut-o sau au ales sa nu o vada!!! [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

  8. Sunt de acord cu cele zise de dl Alexandru. Părinții trebuiau să vadă schimbarea copilului. Să anunțe diriginta și conducerea școlii daca el era batjocorit de colegi. Trebuia să îl ajute sa fie mai comunicativ, să îl ducă la psiholog scolar sau ptr copiii, că slava Domnului în București găsești cabinete . Dar pe părinți puțin i_a interesat . Așa cum fac toți le dau drumul pe poarta școlii și descurcati-va cu ei. Când e ceva , școală e de vina, părinții nu au nici o vina. Hai sa mai analizăm și atribuțiile părinților. Implicația lor în educația elevului. Nu numai școală. La școală sta 6ore maxim pe zi și sunt 20_30 elevi în clasa. Acasă sta restul zilei și sunt 1-2copii. Așa că faceți raportul și mai ganditi

    1. Buna seara!Nu aveti deloc dreptate,degeaba vb parintii ,sunt f multi profesori care ignora sau nici nu baga in seama nici copilul ,nici parintii.

  9. Profesorii sunt si mama, tata, paznic, chiar si atributii de medic in ultima perioada. Asta pentru salarii nimic! Sa inteleg ca daca are nevoie la baie el trebuie sa faca pe el! Atunci sa angajati un paznic/consilier la fiecare clasa!

  10. Numarul mare de elevi, salarii mici, elevi chemati in prag de vacanta, decizii schimbate de la o zi la alta a ministerului, etc.
    Sindicatele cand se trezesc!

  11. Dar daca acei elevi din clasa nu au facut bullying?
    Ce parere aveti ca ii acuzati pe nedrept?
    Ei cum suporta toate aceste acuzatii?

  12. Cand se vor reduce numarul de elevi in clase?
    Credeti ca un profesor este un super om si poate sa stie despre fiecare elev?
    Dar guvernantii nu sunt de vina?
    Ei cand platesc ca au tinut elevii acasa mai mult de un an in Bucuresti?
    Ce masuri de preventie au luat cand toata lumea spunea ca se poate intampla astfel de lucruri dupa atata stat acasa?

  13. Nu mai cenzurați comentariile în favoarea nenorociților care ne distrug copiii! spune:

    Vorba multă fapte puține. Legal, nu exista baza de sancționare clara a faptasului sau a celor ce trebuiau sa supravegheze copiii. Asta trebuie schimbat. Legea. Copii lăsați la școală trebuie sa fie într-un mediu sigur, unde cineva răspunde de ei. Or acum, nu răspunde clar cam nimeni. Nimeni, îi lași la școala ca în pădure, daca își rupe gatul, aia e, nu răspunde nimeni. Ti se zice în fata ca inafara de 30 RON la salariu nimica nu poate patii nenorocitul care sta și nu ii pasa ca ți-e batjocorit copilul. Asa ca…ptr a-l face cumva sa plătească, sa suflete și el, sunt și alte metode. Ca de exemplu: părinții pățiți sa se intereseze… și apoi sa reclame învățătorul, diriginții etc, cei ce ar trebui sa răspundă de siguranța copiilor, de alte chestii ilegale pe care le fac, chiar dacă astea nu au legătură cu mediul scolar: gen și-au construit ceva ilegal în curte, pac, reclamatie și iau suta la suta o amenda bună, sau, au balconul închis și sigur nu au autorizatie(puțin știu ca trebuie) , alta reclamatie, sau fac after și acolo copii sunt amestecați din mai multe clase, din care unele au fost declarate cu caz covid, deci ar fi trebuit și afterul oprit(ati auzit de after oprit?!?) pac, alta reclamatie de data asta se lasă groasa de penal, ptr nenorocitul din cauza căruia ți-a fost bătut, hartuit, etc. copilul. Sau poate face meditații :îți dai și tu copilul și când se face plata chemi fiscu ptr venituri nedeclarate. Sau…. își spala mașina pe strada, asta e de amenda.Puneti-va mintea la contribuție și veti găsi nenumărate lucruri ptr care poți fi amendat. Oricare din variante vor aduce mai multa dreptate ptr copilul vostru umilit decât ce dreptate oferă școala : niciuna. [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

    1. Nene o iei rău pe arătură!Din cauza unuia că tine,care își educă astfel copii ,sunt cei care hartuiesc.Frumoase lecții de cum sa hărțuiești profesorii.Jos pălăria!Acum dacă unul dintre profesorii hărțuiți și penalizat la salariu,cu toți minunatii (așa că tine) pe cap cedează psihic și se aruncă de la geam ,ce ai zice?
      “Dă-l….că era nebun!”Ce om normal cedează din asta?”
      Sunt oameni care au fost la munca la Canal și nu și-au luat viața,sunt copii care sunt bătuți zilnic și trimiși la muncă și nu își iau viața.Problema e mai complicata de atât.Nu e un singur responsabil.
      Părinții și ai celui care era hărțuit și al celui care hărțuia sunt o problemă.Profesorul/Invatatorul dacă e nepăsător e o problemă dar fiind om nu poate fi omniprezent și atoateștiutor.
      In general e mai “răcoritor” să dăm vina pe alții.
      Da,copii sunt foarte răi.Cand au ocazia sunt răi cu oricine.Oare de ce?

  14. Fenomenul acesta de bullying este de foarte mult timp present,dar ,ca in multe alte cazuri noi romanii preferam sa inchidem ochii si sa credem ca nu este present.
    Eu am trecut prin asa ceva ,locuind intr un oras mic de province si avand doar ” smecheri” in clasa ,fiind educat de parinti sa am bun simt , sa respect profesorii sa ii ascult ,asta m a ajutat . Dar problema era Inca acolo, eu eram batut injurat in fiecare zi,fiind singurul baiat care avea varsta pentru clasa a 8 a , restul,16,17,18 ani. Solutia,m am apucat de lupte libere continuand sa am aceleasi rezultate la invatatura. Introduceti sportul in scoli ,obligatoriu asa le mai potoliti hormonii derbedeilor care vin din familii de ” smecheri”

  15. Aici sunt mai multe aspecte :
    1.Faptil ca un copil este șicanat de unii colegi, de obicei nu este vizibil în timpul orelor de curs, ci în pauze, în clase.
    Profesorii și directorul nu au cum sa știe în acest caz, doar dacă elevul le aduce la cunoștință.
    Iar profesorul de serviciu nu are cum sa între în toate clasele și în curtea scolii în fiecare pauza. Nici nu ii întra în atribuții sa supravegheze fiecare din sutele de elevi din tura pe care este de serviciu.
    2.Mai degrabă părinții ar fi trebuit sa știe ca elevul este batjocorit în pauze (copiii se destăinuie mai degraba părinților) si sa semnaleze personal dirigintelui sau în cadrul sedintelor cu părinții.
    3.Un elev minor nu poate fi dus la consilierul scolar fără sa fie prezent la discuții unul din părinții săi.
    Ori exact părinții deseori refuza consultarea psihologului școlar.
    Unii refuza sa accepte ca al lor copil are nevoie de ajutorul unui psiholog școlar.
    E o problema delicata, de aceea este corect ca măcar în aceasta situație regretabila la care s-a ajuns, copilul este internat la psihiatrie.
    3.Este deplasat sa se continue aceasta “vânătoare de vrăjitoare”, dezgropand un desen făcut cu trei ani în urma și pe care nimeni (nici măcar părinții) nu l-au luat pana acum în considerare, pentru ca în mod cert nu l-au știut interpreta.

    1. Problema e și a profesorilor, ei nu supraveghează in pauze ce fac copii in clasa ceea ce e grav, în al doilea rând la psiholog trebuie dus cei care agresează împreună cu părinții lor.

      1. Eu cred ca trebuie ca profesorii sa ii supravegheze si acasa pe elevi! Cand transmit informatii indecente pe grupuri private de WhatsUp in timpul liber, tot vina profesorului este!

      2. Ați înțeles ce scria Alexandru? Cum pot 2 profesori de serviciu, sau câți or fi să supravegheze în același timp toate clasele, toate holurile și curtea școlii?
        La psiholog trebuie să meargă și agresorul și victima și părinții lor, e adevărat. Rezolvarea problemelor este însă de lungă durată sau, uneori, imposibilă doar cu ajutorul psihologului școlar. Agresorul este, cel mai probabil, victimă în familie. Pe-asta cum o rezolvi tu, psiholog școlar?

        1. Da dar astăzi e victimă si maine e agresor.Majoritatea agresorilor au fost la rândul lor agresați. Iti este mila de Dincă?Si sa nu spui ca nu se compară pentru ca de la lucruri mici a pornit si dumnealui:un cățel,o pisica torturată, un copil batut puțin mai rău…si tot așa. Nimeni nu l-a pus la punct.Si ca sa scape si-a ales persoane vulnerabile, vulnerabile si fizic si social(sa nu uitam ca vecinii credeau că aduce femei usoare la el,deci nu meritau altceva).Femeile agresoare de calibrul lui Dincă sunt putine si in general antrenate de cineva mai tacanit decât ele dar…profilul agresoare principale e foarte periculos. După cum se vede si aici un agresor mai mic il urmează pe cel mare si ele au ales o persoana vulnerabilă,incapabilă să se apere și pentru care cei din jur nu consideră că ar trebui sa intervină.
          Scarry!

          1. Nu înțeleg ce spuneți. Vi s-a părut că iau partea agresorului? Sunt de acord, e nevoie de consiliere, ar fi nevoie chiar de școli de corecție. Eu spuneam că asemenea situații sunt foarte greu de rezolvat doar cu psihologul școlar și cu sancțiunile permise de regulament.

          2. Vroiam sa spun că ai dreptate,Alis.Pe mine ca adult m-au lăsat fără glas cele două cazuri prezentate aici,pe Edupedu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cine este Simona Bucura-Oprescu, propusă de PSD ministru al Muncii: A studiat la academia SRI / Laude pentru China și cerere de deschidere în Pitești a unui Institut Confucius / Protejată a fostului baron de Argeș Constantin Nicolescu

Simona Bucura-Oprescu a fost votată luni de conducerea PSD drept nominalizare pentru Ministerul Muncii în locul demisionarului Marius Budăi, scrie G4Media.ro. Simona Bucura-Oprescu este deputată PSD de Argeș, aflată la…
Vezi articolul