Dispută în instanţă după neincluderea liceului Universității George Emil Palade în reţeaua şcolară a municipiului Târgu Mureş

2.218 vizualizări
Stagiile clinice
UMFST Târgu Mureș / Foto: www.umfst.ro
Conducerea Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş a anunţat, luni, că Hotărârea Consiliului de Administraţie al Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş de respingere a includerii Liceului UMFST în reţeaua şcolară a municipiului a fost suspendată de instanţă şi a recomandat elevilor să îşi păstreze opţiunea pentru această unitate de învăţământ, relatează Agerpres. Reacţia UMFST Târgu Mureş a venit după neincluderea noii instituţii de învăţământ preuniversitar în ghidul adresat absolvenţilor clasei a VIII-a pentru admiterea la liceu, întocmit de ISJ Mureş.

“Hotărârea Consiliului de Administraţie al ISJ Mureş nr. 39 din 20.12.2022, art. 1 alin. (3) lit. e, prin care s-a respins includerea Liceului UMFST ‘George Emil Palade’ în reţeaua şcolară a Municipiului Târgu Mureş a fost suspendată definitiv de către instanţa de judecată prin Decizia Curţii de Apel nr. 209/05.05.2023, urmând ca instanţa să se pronunţe pe fond asupra cererii de anulare a actului administrativ emis de ISJ Mureş. Această hotărâre a fost luată de către ISJ Mureş cu nerespectarea prevederilor art. 22 alin. 5 din Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 6217/2022 care dispun în mod imperativ includerea ‘de drept’ în reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior”, a arătat UMFST Târgu Mureş, într-un comunicat de presă. 

Potrivit comunicatului, Liceul UMFST ‘George Emil Palade’ a fost înfiinţat prin Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 5260/31.08.2022, emis în baza evaluării ARACIP efectuată în data de 24.06.2022. 

“Ministerul Educaţiei a comunicat UMFST G.E. Palade Târgu Mureş, prin adresa nr. 9261/27.04.2023, că va emite în perioada următoare Ordinul de ministru privitor la includerea Liceului UMFST ‘George Emil Palade’ în reţeaua şcolară a Municipiului Târgu Mureş, cu două specializări: Matematică-informatică (bilingv limba engleză) şi Ştiinţe ale naturii (bilingv limba engleză), în baza prevederilor art. 31 alin. (1) – (3) din Metodologia aprobată prin Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 6217/2022”, a precizat conducerea Universităţii. 

În aceste condiţii, Universitatea a recomandat elevilor şi părinţilor să îşi păstreze opţiunea pentru Liceul UMFST ‘George Emil Palade’, “cu încredere că situaţia actuală va intra în curând în legalitate prin intervenţia asumată de Ministerul Educaţiei”.

“Totodată, recomandăm elevilor care vor să urmeze cursurile cu profil bilingv limba engleză la Liceul UMFST ‘George Emil Palade’, să parcurgă probele obligatorii de competenţă lingvistică, aşa cum acestea sunt stabilite în calendarul naţional”, se arată în comunicatul de presă al UMFST Târgu Mureş. 

Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a comunicat, luni, că urmează să prezinte în scris un punct de vedere cu privire la această situaţie, menționează Agerpres. 


2 comments
  1. Nimic de zis legat de aceasta decizie, probabil sunt ceva interese la mijloc, insa UMFST in loc sa intre in lumea educatiei preuniversitare ar fi bine sa isi puna la punct educatia universitara de care se ocupa. Oficial e un bussiness si in nici un caz o universitate formatoare de cadre medicale sau, mai nou, de ingineri, avocati,etc. Nivelul pregatirii medicale in cadrul universitatii e undeva sub nivelul marii si ar face bine sa se concentreze pe aceasta, nu pe inca o afacere, respectiv instituirea unui liceu.

  2. Atitudinea ISJ Mures este ilegala si rusinoasa. Educatia preuniversitara nu e monopolul ISJ-urilor. Daca isj-urile au adus educatia preuniversitara in pragul dezastrului e normal ca alti actori educationali sa intervina. Nu este cine stie ce filozofie sa infiintezi un liceu sau o scoala gimnaziala si cam orice universitate de nivel mediu poate sa presteze servicii peste nivelul colegiilor centenare “de elita” care sunt pline de aranjamente, meditatii si pile.

    Spre tristetea celor care au monopolizat piata meditatiilor si care stau prin Isj-uri, universitatile vor patrona licee si scoli gimnaziale foarte bune ceea ce e bine pentru elevi. Nu este admisibil sa terorizezi copilasii de la scoala primara cu meditatii si sa dai examene pentru clasa a V-a! Ne miram ca sunt atat de multi elevi care nu termina clasa aVIII-a? Sau ca educatia de face in mare parte de parinti si meditatori si ca functionam de fapt intr-un cvasi-homeschooling?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Ghidul de finanțare din programul Microbuze electrice pentru transportul elevilor al Ministerului Mediului, publicat în Monitorul Oficial. Consiliile Județene pot depune proiecte începând cu 8 septembrie

Ghidul de finanţare pentru Programul Microbuze electrice pentru transportul elevilor cu un buget de 300 de milioane de lei, finanţat de Ministerul Mediului prin Administraţia Fondului pentru Mediu, a fost…
Vezi articolul