Ministrul Educației contrazice Codul Muncii și pe președintele Iohannis: Măștile pentru elevi și profesori vor trebui să fie asigurate de către primării

Foto: gov.ro

Întrebată de ce nu s-au alocat bani pentru măști, ministrul Educației Monica Anisie a declarat într-un interviu la B1TV că “nu Ministerul Educației are în administare școala”, ci autoritatea locală. Pentru profesori, însă, Ministerul Educației este angajatorul, iar potrivit Codului Muncii în vigoare “angajatorul are obligația să asigure securitatea și sănătatea salariaților în toate aspectele legate de muncă”. În plus, ministrul îl contrazice și pe Președintele Klaus Iohannis care a anunțat tot miercuri că „profesorii vor merge cu masca pe care și-o vor procura ei și elevii la fel”.

Ministrul Educației a pasat responsabilitatea asigurării măștilor pentru elevi și profesori, a căror purtare este obligatorie în școală, de la clasa pregătitoare până la liceu, primăriilor.

Monica Anisie: “Autoritatea publică locală e cea care administrează unitatea de învățământ, asta știe toată lumea. Nu Ministerul Educației are în administare școala. Deci autoritatea publică locală poate să vină și să sprijine cu dezinfectant și cu măști. Deja am văzut în foarte multe județe primari implicați, dar și primari care nu s-au implicat în această perioadă în a ajuta școala. Dar Guvernul, tot prin OUG, a alocat o sumă importantă pentru achiziție de echipamente medicale. Deci școlile trebuie să aplice, să cumpre aceste materiale și astfel să deconteze la Ministerul Fondurilor Europene banii pe care i-au cheltuit. Așa poate proceda și autoritatea publică locală.

În toată această perioadă de examene, dar și în perioada de pregătire, Ministerul Educației a achiziționat măști pentru toți elevii și pentru tot personalul. A fost un efort, dar ne-am gândit că e important să asigurăm o siguranță pentru toți. Am fost în teritoriu, chiar și în școli din mediul rural și am văzut preocupare pentru siguranța tuturor.

Profesorii sunt angajații Ministerului Educației și Cercetării, nu ai primăriilor

În România sunt 234.800 de profesori, învățători și educatori angajați în sistemul național de Educație, potrivit Institutului Național de Statistică. Ministerul Educației este astfel cel mai mare angajator al Statului, nicio altă entitate publică nu mai are atât de mulți salariați, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, care arată că MEC are 289.677 de angajați.

Ce prevede Codul Muncii:

La articolul. 175  sunt prevăzute obligațiile angajatorului:

  1. Angajatorul are obligația să asigure securitatea și sănătatea salariaților în toate aspectele legate de muncă.
  2. Dacă un angajator apelează la persoane sau servicii exterioare, aceasta nu îl exonereaza de răspundere în acest domeniu.
  3. Obligațiile salariaților în domeniul securității și sănătății în muncă nu pot aduce atingere responsabilității angajatorului.
  4. Măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă nu pot sa determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați.

Aceleași obligații sunt prevăzute și de Contractul Colectiv de Muncă din Învățământ.

Președintele Iohannis a anunțat că elevii și profesorii vin cu măști de acasă

Întrebat în conferință de presă de către jurnaliști despre purtarea măștilor în școală, Iohannis a răspuns că “profesorii vor merge cu masca pe care și-o vor procura ei și elevii la fel”:

Întrebare: Numărul 2 în Guvern, Vicepremierul Raluca Turcan, declara de curând că Guvernul nu are bani suficienți pentru a asigura măști gratuite, măști de protecție, profesorilor la începutul anului școlar și cu atât mai puțin tuturor elevilor. Aș vrea să știu cum explicați dumneavoastră foștilor colegi cadre didactice că tocmai profesorii nu au dreptul la măști gratuite, în condițiile în care polițiștii primesc măști gratuite, jandarmii primesc măști gratuite, ca să nu mai spunem de cadrele medicale?

Klaus Iohannis: “Aici nu pot să vă spun decât că așa s-au gândit guvernanții în această perioadă. Bănuiesc că, pur și simplu, nu există fonduri suficiente pentru așa ceva. Însă, din ce am discutat cu foști colegi de-ai mei, nu mi se pare că este o problemă extremă. Profesorii vor merge cu mască, pe care și-o vor procura ei, și elevii la fel”.

Foto: gov.ro

Exit mobile version