Ministrul Educației, critic la adresa școlii online, după ce i-a picat internetul la o conferință pe net: Nu cred că școala din Popăuți are o conexiune mai bună decât Ministerul Educației / Nu există „școala din Popăuți”, ci doar o stațiune de cercetare a oilor

Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro

Ministrul Educației a dat ca exemplu propria situație în momentul în care i-a picat conexiunea la internet, ca să explice dezavantajele școlii online, motiv pentru care toți elevii sunt în vacanță, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie: „Apropo de aceia dintre noi care spun că este foarte ușor de predat online. Deci cat de ușor poate să fie să nu pierzi legătura într-unul din satele României, dacă la sediul Ministerului Educației avem astfel de probleme de conectivitate. (…) Poate că „școala din Popăuți” are o conexiune mai bună decât Ministerul Educației, cine știe. Nu cred”, a declarat Ministrul Educației în cadrul unei conferințe online, după ce i-a picat internetul. „Școala din Popăuți” nu există în România.

De precizat este faptul că nu există nicio localitate numită Popăuți, potrivit nomenclatorului localităților din România, iar pe hartă figurează cu această denumire Mănăstirea Popăuți din municipiul Botoșani și Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor ”Popăuți”, iar aceasta din urmă se află în localitatea Răchiți, judetul Botoșani. Stațiunea de cercetare se află în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS) cu finanțare de la Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sorin Mihai Cîmpeanu a fost ales membru titular al ASAS în 2016, potrivit datelor de pe site-ul instituției.

Potrivit botosaninews.ro, în 2018, două școli și o grădiniță din localitatea Răchiți urmau să fie modernizate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Unitățile de învățământ sunt Școala Gimnazială nr. 2 Roșiori din comuna Răchiți, Grădinița „Petru Suster” și Școala Gimnazială „Petru Suster”, comuna Răchiți, județul Botoșani.

Datele de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației arată că suma alocată pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea unităților de învățământ până în 2022 este de circa 6.2 milioane de lei.

Foto: captură Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Sorin Cîmpeanu a spus că se află în sediul Ministerului Educației și, cu toate acestea, apar probleme legate de conexiunea la internet: „După cum vedeți, sunt în biroul ministrului, la sediul Ministerului Educației. Apropo de aceia dintre noi care spun că este foarte ușor de predat online. Deci cât de ușor poate să fie să nu pierzi legătura într-unul din satele României, dacă la sediul Ministerului Educației avem astfel de probleme de conectivitate și sunt convins că problemele nu aparțin organizatorilor, ci aparțin calității semnalului de internet în instituțiile autorităților centrale, spre exemplu. Poate că ‘școala din Popăuți’ are o conexiune mai bună decât Ministerul Educației, cine știe. Nu cred”.

Potrivit Autorității Naționale pentru Comunicații (ANCOM), pe harta actualizată a conexiunii 4G, aisemnal.ro, în comuna Răchiți toate zonele figurează cu „semnal foarte bun”.

Foto: captură aisemnal.ro

Sorin Cîmpeanu a mai adăugat că nu crede că „predarea online a fost o soluție pentru mai mult de 20%, 30% din cetățenii României”.

Ministrul Educației a mai subliniat că nu este „nu este deloc simplu să ne adaptăm eficient la interacțiunea online”: „Dincolo de plăcerea de a fi alături de dumneavoastră, am și satisfacția de a fi pierdut conexiunea de internet și de a demonstra încă o dată că nu este deloc simplu să ne adaptăm eficient la interacțiunea online. Bine, acesta va fi viitorul fără doar și poate, că ne dorim sau că nu ne dorim, că vrem sau că nu vrem, viitorul aparține digitalizării, dar până ajungem în viitor să fim realiști și să înțelegem cat de câte probleme avem în interacțiunea online în educație, din 5 perspective (…)”.

Reamintim că declarațiile vin în contextul în care toți elevii din sistemul de stat sunt acum în vacanță forțată, timp de două săptămâni pentru ciclul gimnazial și liceal și o săptămână pentru cel primar și grădinițe, decisă de autorități ca măsură de reducere a mobilității pentru a limita efectele pandemiei.

Termenul de „vacanță” a fost transmis de președintele Klaus Iohannis într-o declarație de la Cotroceni, imediat ministrul educației emițând un ordin care să prevadă vacanță. În premieră ordinul care prevede vacanța a fost emis doar pentru învățământul de stat.

Exit mobile version