Ministrul Educației, cu o săptămână înainte de începerea școlii: Am solicitat Sănătății aplicarea testării non-invazive în școli. Guvernul va decide cine va cumpăra testele

Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro

Ministrul Educației a declarat astăzi că a cerut în Comitetul interministerial şi Ministerului Sănătăţii aplicarea testării non-invazive în şcoli. Cîmpeanu a precizat că testarea non-invazivă a elevilor trebuie rezolvată până la revenirea copiilor din vacanţă. Cu o săptămână și 2 zile înainte de reînceperea cursurilor după Paște, ministrul a anunțat că Guvernul “va analiza şi va decide” cine va cumpăra testele pe bază de salivă. Nici acum, INSP nu a inclus aceste teste pe lista celor omologate pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2, potrivit declarațiilor lui Cîmpeanu.

“Elevii vor reveni la şcoală în data de 5 mai, este vorba de toţi elevii, cu excepţia celor din clasele terminale care vor reveni în data de 10 mai. Ideal ar fi ca această problemă [a testării non-invazive – N. Red.] să fie rezolvată până la revenirea la şcoală, după vacanţa de după Sărbătorile pascale”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

“În Comitetul Interministerial de joi am făcut această propunere, printr-o adresa scrisă, o solicitare din partea Ministerului Educaţiei, am transpus această idee şi către Ministerul Sănătăţii, solicitare către Ministerul Sănătății şi sunt convins că se vor apleca cu maximă atenţie în condiţiile în care din ce în ce mai multe state europene apelează la soluţia aceasta a testării non-invazive în şcoli. Ultimul exemplu este cel al Italiei, care s-a adăugat exemplului Germaniei, Austriei, Franţei în care aceste teste non-invazive sunt utilizate în şcoli. Ele sunt validate ulterior prin teste PCR, dar sunt un instrument foarte important pentru a asigura protecţia sanitară în şcoli. Este vorba de testarea elevilor care prezintă simptome specifice în timpul procesului de învăţământ, precum şi a elevilor care au luat la cunoştinţă că sunt contacţi ai unor cazuri confirmate”, a afirmat Cîmpeanu, la Palatul Parlamentului, transmite Agerpres.

Ministrul Educației a declarat că Guvernul “va analiza şi va decide” cine va cumpăra testele.

Cîmpeanu a precizat că aceste teste nu au fost validate de INSP, dar şi-a exprimat convingerea că instituţia va analiza această posibilitate. “INSP nu le-a avut validate în metodologie, însă sunt convins că va analiza această posibilitate”, a adăugat Cîmpeanu.

Elevii de clasa a VIII-a revin la școală pe 10 mai, dată de la care “mai au doar o lună de cursuri înainte de Evaluarea Națională care începe pe 22 iunie. Această lună e foarte importantă pentru pregătirea lor. Nu se justifică condiția de înjumătățire a efectivelor, în condițiile în care cei de clasa a IV-a pot veni la școală în efectiv complet. Am solicitat eliminarea acestei condiții și reanalizarea solicitării făcute pentru a se putea permite prezența fizică în toate școlile speciale”, a continuat Cîmpeanu.

Exit mobile version