Ministrul Educației, cu o săptămână înainte de începerea școlii: Am solicitat Sănătății aplicarea testării non-invazive în școli. Guvernul va decide cine va cumpăra testele

35.022 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Ministrul Educației a declarat astăzi că a cerut în Comitetul interministerial şi Ministerului Sănătăţii aplicarea testării non-invazive în şcoli. Cîmpeanu a precizat că testarea non-invazivă a elevilor trebuie rezolvată până la revenirea copiilor din vacanţă. Cu o săptămână și 2 zile înainte de reînceperea cursurilor după Paște, ministrul a anunțat că Guvernul “va analiza şi va decide” cine va cumpăra testele pe bază de salivă. Nici acum, INSP nu a inclus aceste teste pe lista celor omologate pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2, potrivit declarațiilor lui Cîmpeanu.

“Elevii vor reveni la şcoală în data de 5 mai, este vorba de toţi elevii, cu excepţia celor din clasele terminale care vor reveni în data de 10 mai. Ideal ar fi ca această problemă [a testării non-invazive – N. Red.] să fie rezolvată până la revenirea la şcoală, după vacanţa de după Sărbătorile pascale”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

“În Comitetul Interministerial de joi am făcut această propunere, printr-o adresa scrisă, o solicitare din partea Ministerului Educaţiei, am transpus această idee şi către Ministerul Sănătăţii, solicitare către Ministerul Sănătății şi sunt convins că se vor apleca cu maximă atenţie în condiţiile în care din ce în ce mai multe state europene apelează la soluţia aceasta a testării non-invazive în şcoli. Ultimul exemplu este cel al Italiei, care s-a adăugat exemplului Germaniei, Austriei, Franţei în care aceste teste non-invazive sunt utilizate în şcoli. Ele sunt validate ulterior prin teste PCR, dar sunt un instrument foarte important pentru a asigura protecţia sanitară în şcoli. Este vorba de testarea elevilor care prezintă simptome specifice în timpul procesului de învăţământ, precum şi a elevilor care au luat la cunoştinţă că sunt contacţi ai unor cazuri confirmate”, a afirmat Cîmpeanu, la Palatul Parlamentului, transmite Agerpres.

Ministrul Educației a declarat că Guvernul “va analiza şi va decide” cine va cumpăra testele.

Cîmpeanu a precizat că aceste teste nu au fost validate de INSP, dar şi-a exprimat convingerea că instituţia va analiza această posibilitate. “INSP nu le-a avut validate în metodologie, însă sunt convins că va analiza această posibilitate”, a adăugat Cîmpeanu.

Elevii de clasa a VIII-a revin la școală pe 10 mai, dată de la care “mai au doar o lună de cursuri înainte de Evaluarea Națională care începe pe 22 iunie. Această lună e foarte importantă pentru pregătirea lor. Nu se justifică condiția de înjumătățire a efectivelor, în condițiile în care cei de clasa a IV-a pot veni la școală în efectiv complet. Am solicitat eliminarea acestei condiții și reanalizarea solicitării făcute pentru a se putea permite prezența fizică în toate școlile speciale”, a continuat Cîmpeanu.


20 comments
 1. Au scăzut cazurile de cotidianul, asta este strategia sa le creștem din nou. CA IN SEPTEMBRIE,CA IN FEBRUARIE.COPIII SUNT CEL MAI BUN VECTOR DE TRANSMITERE

 2. Blazatul asta, o tine langa cu testele lui de saliva și în rest nu mișcă un deget:
  „Poţi să dai o definiţie a prostului. Prostul e acela care face acelaşi lucru în aceleași condiţii şi aşteaptă un rezultat diferit….”

  https://playtech.ro/stiri/traian-basescu-veste-trista-pentru-romani-ce-se-va-intampla-in-cel-mai-scurt-timp-vor-muri-si-mai-multi-oameni-319354?utm_source=Playtech+Sectiune+Interior&utm_medium=website&utm_campaign=fidmee

 3. Atâta agitație ca sa testeze elevii cu simptome și asta numai dacă părinți sunt de acord :)))
  Testarea trebuie sa se facă săptămânal și obligatoriu tuturor elevilor.
  Nu cu voie de la parinti. Adică părinții ii dau voie odraslei sa ii contamineze pe ceilalți?
  Trebuie depistați prin testare, cel puțin săptămânal, elevii infectati care sunt asimptomatici. Aceștia sunt vectorii principali de transmitere în scoli, în familii și pe unde mai umbla.
  Daca nu are de gând sa facă astfel, ministrul Câmpeanu ar trebui sa nu îi mai piseze la cap fără nici un rost pe cei de la Sănătate.

 4. Domnule ministru… De ce nu îi lăsați sa stea acasă pana pe data de 10 mai? Ce credeți ca rezolvați în 3 zile? În alea 3 zile sta educația lor? Pana acum ați luat decizii de……

 5. Profesorii ortodocsi de ce nu au vacanta de Paste anul acesta? Norocul cu zilele nelucratoare ca ati avut grija sa avem si simulari judetete si Rose si alte smecherii.

  1. Exact, este discriminare. S-a anulat vacanta de Pasti ortodoxa, fiind obligati sa luam doar a treia zi de Pasti in plus din zilele noastre de concediu. Oare nu reclama nimeni ministrul pentru aceasta incalcare flagranta? Vacanta catolica era tot in aprilie, tot in varf de Covid, ba, mai mult, s-a sustinut ca este pentru diaspora
   Oare nu diaspora facea o mai mare migratie a virusului venind din tari straine? De ce a ortodocsilor si nu a catolicilor? Nu le este rusine? Pentru ca presedintele e neamt catolic? De aia?

 6. Iar arunca asta pisica la MS. Testarea neinvaziva sau cum o fi are sens daca se testeaza toti elevii si toti profesorii de doua sau de trei ori pe saptamana. Asa se face in tarile de care vorbeste.

  Pana acum papagalu’ asta, ca numai gura e de el, putea sa schimbe regulile de testare, sa cumpere teste si sa inceapa testarea. Dar e mai simplu sa bata campii si apa-n piua.

 7. Ce sa mai zic,decât așa mai bine nu mă mai duc la școală. Abia aștept când o să vad că școala o să fie opționala printre cei din mediul urban,oameni buni,aici o să se ajungă! O să se meargă la școală ca la zona 51,adică nimeni nu o sa vrea sa se duca,o să fugim toți ca d… de tămâie de școală.Stiti de ce? Pentru că elevii nu vor sa fie parte a experimentelor voastre care omoară oameni, colegii mei înainte de vacanță mi-au zis că ar alege școala fizic fara botniță decât școala online. Să știți că acele teste sunt gata infectate,iar eu nu suport botnița aceea,mă sufoc, cum mama naibii sa tii un copil 6-7 ore pe zi cu mască? Voi sunteți tâmpiți la cap?
  aa,vreți să ne molipsiți vreți să ne asfixiați in măștile alea sa ne sufocam,și să facem boli de plămâni și să ne băgați la covid și să ne omorâți nu? Pai da!! Să știți că nu va merge,nemernicilor,trădătorilor de țară, ucigașilor de copii,să știți că toți s-au mobilizat! Treziti-va dragi elevi,nu mai folosiți rețelele de socializare pentru distracție,folositi-va rețelele de socializare pentru a va spune păsul,aveți curaj, nu va fie frica de profa comunistă care va desfinteaza,voi să aveți curaj sa o învingeți,dați cu guvernul de pământ,ieșiți în stradă,protestați,dragi elevi,acești trădători de țară vor sa vă omoare și să ne omoare,nu vedeți deja că covidul înseamnă oameni omorâți degeaba dar cu alte boli,băgați la covid la ATI cu forța,și apoi băgați în saci negri și fără a fi înmormântati creștinește? Nu vedeți și voi ce înseamnă vaccinul asta,un Ciuri-Buri fara efect,e o injecție experiment,nu ați văzut că persoanele care se vaccinează iau covid,și am auzit că transmit mai rău infecția,și nu protejează de nici un covid? Și mai vor să mai bage și în noi acest vaccin,oameni buni,elevi,dragi Români de pretutindeni treziti-va!!! Jos tot guvernul și planurile lor infecte!!

  1. Sebi, sper că nu ești elev! Ar fi tragic să gândească și să se exprime așa un adolescent. E așa un amalgam nebun în mintea ta….

  2. @sebi
   Ce numar are salonul unde esti “elev”? Au uitat, in ultimele zile, sa treaca pe la voi sa va dea tratamentul?

  3. Bravo copile. In sfarsit puneti punctul pe i. Deschideti-va toti gurile si graiti adevarul, punctul vostru de vedere. Aveti si intrligenta si curaj!

  4. In mare ai dreptate, atata ca nu stiu de unde ai scos chestia ca profesorilor le-ar conveni botnita. E la fel de rau si pentru ei.

  5. Visați în continuare ca un părinte întreg la cap, va fi vreodată de acord sa i se testeze copilul. Eu una nu as permite asa ceva. Și sa încerce doar sa mi-l testeze fără consimțământul meu, Doamne ferește, nu știu de ce as fi în stare…

 8. Dacă elevul a luat la cunoștință că este contact al unui caz confirmat mai vine la școală că să se testeze cu un test de salvă ? Nu stă frumos acasă și cheamă ambulanța să îl testeze la domiciliu????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca și alte oficialități au fost duse de World Vision România să vadă situația din două școli aflate în zone sărace din Ialomița, unde organizația desfășoară programe în sprijinul copiilor / Peste jumătate dintre elevii participanți la un sondaj în astfel de zone spun că li se cer bani de fondul clasei

Ministrul Educației, Ligia Deca, și alte autorități centrale și locale au vizitat, vineri, o școală și un liceu din zone dezavantajate din județul Ialomița, în cadrul unui program prin care…
Vezi articolul

România, a treia din coada clasamentului european la rata de vaccinare anti-COVID 19 în rândul minorilor. Valeriu Gheorghiță: Acoperirea vaccinală înregistrează o creștere în ultimele 2 săptămâni

România este a treia țară din coada clasamentului statelor din Europa în ceea ce privește rata de vaccinare a copiilor împotriva coronavirusului, arată datele European Centre for Disease Prevention and…
Vezi articolul