Ministrul Educației publică pe Facebook un mesaj de laudă pentru rectificarea bugetară “pozitivă” fără să spună un cuvânt despre tăierea majorării salariale pentru profesori

Un mesaj de laudă pentru rectificarea bugetară “pozitivă” a fost publicat de Ministrul Educației, Monica Anisie, pe Facebook, însă oficialul nu a scris niciun cuvânt despre faptul că rectificarea a tăiat majorarea salarială pentru profesori, majorare promisă de la 1 septembrie 2020.

În mesajul publicat sunt elogiate sintagmele “#GuvernareLiberală”, “#RomâniaEducată” și “#RomâniaModernă” prin enumerarea sumelor primite de Ministerul Educației și Cercetării la rectificarea bugetară adoptată vineri noaptea de către Guvern.

Monica Anisie scrie că “în urma adoptării Ordonanței de urgență privind rectificarea bugetară aprobată în ședința de Guvern de astăzi, Ministerul Educației și Cercetării beneficiază de suplimentarea bugetului cu 551,4 milioane de lei!”.
Ministrul Educației susține că “acești bani sunt destinați, cu prioritate, achiziției de echipamente electronice pentru elevi și cadre didactice, în vederea participării la activități de e-learning, precum și lucrărilor de execuție și proiectare a 59 de grădinițe“.
În mesajul de pe Facebook ministrul arată că majoritatea banilor de la rectificare sunt pentru învățământul universitar și nu sunt bani în plus, ci universitățile au fost lăsate să folosească banii pe care îi au din veniturile propriii.
De asemenea, pentru Cercetare ministrul anunță că a primit doar bani pentru credite de angajament – acestea nu sunt fonduri bugetare ci doar lasă instituția să contracteze împrumuturi pentru suma respectivă.
“De asemenea, am decis:
  • majorarea, în ceea ce privește învățământul universitar, a cheltuielilor din venituri proprii cu suma de 370,50 de milioane de lei, asigurată prin majorarea veniturilor cu suma de 229,72 de milioane de lei, respectiv reglementarea utilizării disponibilităților din anii anteriori, în limita sumei de 140,78 de milioane de lei;
  • aprobarea sumei de 200 de milioane de lei, credite de angajament, pentru Programul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare – perioada 2015-2020 (PNDCDI III).

Rectificarea bugetară pozitivă pentru Educație este o măsură esențială de sprijin în vederea reluării activității școlare / universitare în această toamnă, în condiții de acces egal și siguranță sanitară pentru toți elevii, studenții și cadrele didactice, având în vedere contextul pandemic provocat de virusul SARS-CoV-2″, mai scrie ministrul Anisie.

Postarea ministrului are peste 240 de comentarii.
Rectificarea bugetară a tăiat creșterea salarială care ar fi trebuit să aibă loc pentru toate cadrele didactice de la 1 septembrie 2020. Ieri, într-o explicație despre motivul tăierii acestei majorări salariale, premierul Orban a declarat că “Dintr-un motiv foarte simplu: uitați-vă la datele prezentate de INS și la prognoza privitoare la creșterea economică, care e o prognoză în care noi estimăm o contracție economică, o scădere economică de 3,8%. Când îţi scad veniturile e ca într-o familie: dacă îţi scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să îți bei banii la cârciumă.
Premierul a acuzat pe “unii” în depubut ședinței de guvern că i-au “răspăruit” declarația.
Foto: Facebook.com/Monica Cristina Anisie
Exit mobile version