Ministrul Educației publică pe Facebook un mesaj de laudă pentru rectificarea bugetară “pozitivă” fără să spună un cuvânt despre tăierea majorării salariale pentru profesori

8.000 de vizualizări
Un mesaj de laudă pentru rectificarea bugetară “pozitivă” a fost publicat de Ministrul Educației, Monica Anisie, pe Facebook, însă oficialul nu a scris niciun cuvânt despre faptul că rectificarea a tăiat majorarea salarială pentru profesori, majorare promisă de la 1 septembrie 2020.

În mesajul publicat sunt elogiate sintagmele “#GuvernareLiberală”, “#RomâniaEducată” și “#RomâniaModernă” prin enumerarea sumelor primite de Ministerul Educației și Cercetării la rectificarea bugetară adoptată vineri noaptea de către Guvern.

Monica Anisie scrie că “în urma adoptării Ordonanței de urgență privind rectificarea bugetară aprobată în ședința de Guvern de astăzi, Ministerul Educației și Cercetării beneficiază de suplimentarea bugetului cu 551,4 milioane de lei!”.
Ministrul Educației susține că “acești bani sunt destinați, cu prioritate, achiziției de echipamente electronice pentru elevi și cadre didactice, în vederea participării la activități de e-learning, precum și lucrărilor de execuție și proiectare a 59 de grădinițe“.
În mesajul de pe Facebook ministrul arată că majoritatea banilor de la rectificare sunt pentru învățământul universitar și nu sunt bani în plus, ci universitățile au fost lăsate să folosească banii pe care îi au din veniturile propriii.
De asemenea, pentru Cercetare ministrul anunță că a primit doar bani pentru credite de angajament – acestea nu sunt fonduri bugetare ci doar lasă instituția să contracteze împrumuturi pentru suma respectivă.
“De asemenea, am decis:
  • majorarea, în ceea ce privește învățământul universitar, a cheltuielilor din venituri proprii cu suma de 370,50 de milioane de lei, asigurată prin majorarea veniturilor cu suma de 229,72 de milioane de lei, respectiv reglementarea utilizării disponibilităților din anii anteriori, în limita sumei de 140,78 de milioane de lei;
  • aprobarea sumei de 200 de milioane de lei, credite de angajament, pentru Programul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare – perioada 2015-2020 (PNDCDI III).

Rectificarea bugetară pozitivă pentru Educație este o măsură esențială de sprijin în vederea reluării activității școlare / universitare în această toamnă, în condiții de acces egal și siguranță sanitară pentru toți elevii, studenții și cadrele didactice, având în vedere contextul pandemic provocat de virusul SARS-CoV-2″, mai scrie ministrul Anisie.

Postarea ministrului are peste 240 de comentarii.
Rectificarea bugetară a tăiat creșterea salarială care ar fi trebuit să aibă loc pentru toate cadrele didactice de la 1 septembrie 2020. Ieri, într-o explicație despre motivul tăierii acestei majorări salariale, premierul Orban a declarat că “Dintr-un motiv foarte simplu: uitați-vă la datele prezentate de INS și la prognoza privitoare la creșterea economică, care e o prognoză în care noi estimăm o contracție economică, o scădere economică de 3,8%. Când îţi scad veniturile e ca într-o familie: dacă îţi scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să îți bei banii la cârciumă.
Premierul a acuzat pe “unii” în depubut ședinței de guvern că i-au “răspăruit” declarația.
Foto: Facebook.com/Monica Cristina Anisie

8 comments
  1. Oare de unde au scos toanta asta? E profesoara de Limba romana la liceu? Saracii copii , cei care ii intra pe mana….Domane, cand esti prost, nu stii ca esti prost, e greu doar pentru ceilalti :))

  2. Sindicatele din invatamant stiu sa isi reprezinte oamenii, sau doar sa ia cotizatii?
    De ce profesorii nu au dreptul la subventia de 2500 de lei pentru dotari IT acordata salariatilor care au facut telemunca in perioada starii de urgenta?
    Banii deja alocati in buget pentru cresterea de salarii trebuie sa ajunga unde au avurt prevazuta initial destinatia! Altor categorii de angajati li s-au acordat sporuri si prime, profesorii sunt paria! Rusine pentru un guvern liberal, care ar trebui sa puna inainte de toate valoarea oamenilor si accesul acestora la educatie de calitate!

  3. Daca exista bani prevazuti in buget pentru cresterea de salarii iar aceasta nu se acorda. inseamna ca se incalca o promisiune ferma, facuta oficial. Guvernul Romaniei a anuntat de la inceputul anului ca banii pentru maririle salariale ale profesorilor sunt in buget! Daca e aja, de ce ii aloca catre alte interese? Profesorii cu conteaza prea mult pentru ei!
    De ce profesorii nu beneficiaza de 2500 de lei pentru dotari IT, alocati angajatilor care au lucrat de acasa in periada starii de urganta? Se numeste discriminare si nu e constitutional! Auziti, sindicatele, ziceti si voi ceva? Daca exista bani pentru dotari IT acestia trebuie alocati toti angajatilor care au lucrat de acasa, deci si catre cei din invatamant, ca nu sunt mai ”slabi de inger”!
    ”Romania educata”, unde esti?

  4. Doamna ministru Pepsiglas nu face priza cu realitatea. Una zice azi, alta zice maine si cu totul altfel actioneaza poimaine. Sunt exemple cu duiumul.
    Ce ma deranjeaza cel mai tare e felul in care incearca sa-mi explice ca neacordarea maririi de la 1 sept 2020 e un lucru bun pt mine. Va rog nu mai imi jigniti inteligenta!

  5. Despre ce vorbim?
    Despre niste oameni care în vazul lumii a luat niste bani si joacă alba-neagra cu fondurile noastre.
    Cum?
    Păi…Ei aveau bani alocați pentru echipamente si nu numai.Au spus că au bani si pentru măriri si chiar sa dea un salariu fiecărui profesor în plus pentru achiziționare de echipament etc.
    Ce se întâmplă?
    Au devenit lacomi si disperați.
    Alegerile ii costă mult iar ei vor sa trăiască în lux.
    Si atunci?
    Păi se folosesc de vechea metoda “divide si cucerește “(latina asta!Acum inteleg de ce vor sa scape de ea.)
    Pentru a isi justifica furtul au creat peste noapte o poveste lacrimogena ce urmează vechiul tipar”suntem băieți buni si profesorii niste câh!”
    Au pus cu surle și trambite un anunț pompos” în folosul comunității si al saracimii…”
    Ce constatăm?
    Ca sunt hoti,nesimțiți si fara limita in a arunca pisica moartă în curtea vecinului.
    Profesorii fac scandal.
    Mulțimea care are o parere proastă despre profesori o sa zică “bine le face”.
    Iar ei rămân cu premiul cel mare BANII.
    Cum?
    Păi nu v-am spus că banii pentru tot erau asigurați, ba chair si in plus?!Echipament ,construcții, măriri salarii,prima pentru dotare a profesorilor.
    Aveau banii dar …vor sa fure cat mai mult,tap ispasitor aveau si ar fi fost pacat sa nu profite de asa ocazie.
    Le-a mers asa bine cu:”PSD e de vină “,”doctorii sunt de vină “,”procurorii,judecătorii,polițiștii sunt de vina” .De ce sa nu încerce si “Profesorii sunt de vina”
    Si ei nici nu trebuie să se apere ca au fugit cu banii pentru ca mulțimea furioasă o sa sfâșie profesorii care vor îndrăzni să protesteze.Delicios de diabolic!

    1. Corect punct de vedere.
      Mai ales chestia cu “alegerile sunt scumpe”. Observați ca mereu e asa : cei care sunt la guvernare au cei mai mulți bani de reclamă. De unde??? (Ehee, taică, trebuie să știi să le “organizezi”)
      Și chestia cu “le-a mers bine cu…. datul vina pe alții și blamarea altora. Cine face asa nu înseamnă că este în mod necesar mai bun, ci dimpotrivă.

  6. D-le, hai să nu ne supărăm pe om! Trebuie chiar apreciat: e sincer! De ce? Păi recunoaște, prin conținut, că aceasta este aria lui de expertiză, cârciuma, și face comparații cu ce cunoaște! Deci, toată lauda! Și mai recunoaște, cu o ”inocență” demnă de o cauză mult mai bună, că asta reprezintă, pentru el și ai lui, ”guvernul meu”, etc… educația în ansamblul social: ceea ce reprezintă cheltuielile cu cârciuma în coșul familial!
    Spuneți că nu e de apreciat o astfel de dezvăluire!
    Rareori un ”politician”, fost ”șomer”, absolvent de Taci Cu Mama, a fost mai ingenuu!
    Măcar de-ar fi tot timpul așa! Și i-ar lua exemplu și ceilalți!
    Halal de mintea lui și a celor care l-au votat!

    1. Comunicarea unei persoane se face mereu cu vocabular si exemple specifice mediului in care traieste( din propria experienta). De multe ori m-am autocenzurat la clasa in a da exemple din mediul casnic, gospodaresc, pentru a nu “demitiza” profesia, pentru ca elevul ar afla astfel ca si profesorul spala, face mancare etc. Nu ca nu ar sti, dar noi trebuie sa parem ca nu. Orban nu are nici atata minte. Da drumu la gura cum ii trece prin cap, nu stie sa se autocenzureze, sa judece, sa analizeze lucrurile. Carciuma, mediul lui de referinta e egala cu scoala. Ce uita el este ca noi am desfasurat ore publice online si in niciuna dintre ele nu am fost surprinsi ca bem la locul de munca( in cazul nostru casa, ca nu ne-au dat nimic), nu am fost surprinsi ca sfidam pandemia si fumam cot la cot cu elevul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministra Educației, răspuns tautologic despre salariul unui profesor debutant: „Este în jur de aproximativ 2800 de lei” / Un angajat începător în justiție, cu aceleași studii, câștigă de două ori și jumătate mai mulți bani

Întrebată cât este salariul unui profesor debutant, la Digi 24, ministra Educației, Ligia Deca, a dat un răspuns tautologic: “Salariul debutantului este în jur de aproximativ 2.800 lei”. Ministra nu…
Vezi articolul

Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, cea mai veche școală din oraș, din vremea lui Spiru Haret, “are crăpături, fisurile par mai adânci” după seismul de marți de 5.7, spune inspectorul școlar din Gorj / Elevii din județ nu erau la școală, sunt în vacanța “mobilă”

Inspectorul școlar general din județul Gorj, Marcela Mrejeru, spune pentru Edupedu.ro, la scurt timp după seismul de 5,7 grade pe scara Richter, produs marți după amiază, că cea mai veche…
Vezi articolul

Definitivat 2024. Programele de examen pentru educatorii și puericultorii din creșele și grădinițele cu predare în limba maternă au fost publicate în Monitorul Oficial. Descarcă bibliografia pe care o au de pregătit candidații

Programele de examen pentru candidații la sesiunea 2024 a Definitivatului, educatori-puericultori – predare în limbile materne, au fost publicate în Monitorul Oficial, printre alte 25 de programe pentru discipline dintr-o listă…
Vezi articolul

PMB: „Problema consolidării clădirii în care funcționează Colegiul Național „Gheorghe Șincai” nu intră în sfera noastră de competență și nici nu ne-a fost solicitată intervenția pe acest subiect”

„Problema consolidării clădirii în care funcționează Colegiul Național „Gheorghe Șincai” nu intră în sfera noastră de competență și nici nu ne-a fost solicitată intervenția pe acest subiect”, a răspuns Primăria…
Vezi articolul