Ligia Deca promite un nou calendar al prezentării legilor Educației, după ședința coaliției din această săptămână / Precedentul termen, 15 februarie, impus politic, a fost ratat

782 de vizualizări
Foto: Gov.ro
Ministra Ligia Deca a anunțat, după ședința PNL de luni, că își dorește ca “după întâlnirea din coaliție din această săptămână, să putem face public un calendar care vizează toate etapele următoare”. Ultimul termen vehiculat pentru prezentarea proiectelor în Guvern era 15 februarie, adică în urmă cu 5 zile. Termenul a fost ratat, iar între timp au avut loc două ședințe tensionate în coaliție săptămâna trecută, privind cele două legi, potrivit surselor EduPedu.ro.

Ministra Educației, Ligia Deca, a spus că parcursul proiectelor legilor Educației va fi anunțat după ședința din această săptămână a coaliției.

Deca a vorbit despre “multe pagini de comentarii” primite de la cei desemnați de partidele politice să vină cu modificări la proiectele de legi. Ministra a declarat că a avut “discuții bilaterale” cu cei din echipele partidelor.

“Am avut chiar două discuții săptămâna trecută în coaliție, atât pe legea învățământului preuniversitar cât și pe legea învățământului superior, am primit multe pagini de comentarii, am avut și discuții bilaterale cu reprezentanții partidelor desemnați special în acest scop. Îmi doresc ca după întâlnirea din coaliție din această săptămână, putem face public un calendar care vizează toate etapele următoare”, a spus Deca.

Amintim, în prezent încă nu există un calendar anunțat și asumat al prezentării proiectelor legilor Educației. Ultimul termen vehiculat de secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, era 15 februarie, zi în care proiectele revizuite de experții partidelor ar fi trebuit să le prezinte în Guvern.

Ministerul a ratat acest termen. Cu o zi înainte, pe 14 februarie conform surselor Edupedu.ro, Ligia Deca i-ar fi chemat la discuții pe politicienii și experții din comisiile partidelor, stabilite prin decizia coaliției de Guvernare. Este vorba despre Monica Anisie, Sorin Cîmpeanu, Marilen Pirtea de la PNL, Mihnea Costoiu, Vasile Dîncu, Natalia Intotero, Florian Lixandru și Aura Danielescu de la PSD, Szabo Odon și Kallos Zoltan de la UDMR și Cătălin Zamfir Manea, reprezentantul comunității rome.

Teme importante cum ar fi admiterea la liceu, ce structură va avea Bacalaureatul sau o posibilă admitere la clasa a V-a vor fi decise de liderii politici ai PNL, PSD și UDMR, potrivit surselor noastre.

Recent, în cadrul unor declarații făcute la Sibiu, Libia Deca spunea că în ultima vreme a „avut o consultare continuă cu toți actorii din educație”, adică cei care „sunt în comisia de dialog social”. Aceștia sunt organizațiile sindicale – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, cele de părinți – Federația Asociațiilor de Părinți – Edupart și cele de elevi – Consiliul Național al Elevilor, care „au și primit variantele de legi ale educație care au mers în discuție cu partenerii din coaliție”, susține Deca în declarație. – detalii aici

Andra Berceanu, director executiv al Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL), a reacționat după ce Ligia Deca a derulat consultări paralele, pe ascuns, cu organizațiile „partenere”, cărora le-a dat proiectele de legi. „Se poate afirma că această lege de importanță națională este rezultatul deciziilor discreționare și a negocierilor în culise”, potrivit Andrei Berceanu.

În replică, președintele Federației Naționale a Părinților – Edupart, Iulian Cristache a precizat într-un punct de vedere publicat pe pagina sa de Facebook, că nu există vreo secretizare cu implicarea Federației pe care o conduce a legilor educației din partea ministrei Educației, Ligia Deca, „așa cum apare în presă”. El a spus că a primit draftul de lege chiar de la ministră, în momentul în care a depus la minister, amendamente făcute după un proiect apărut în presă. Anunțul despre amendamente a fost făcut pe 26 ianuarie.

Informații de context

Oficial, PSD nu a prezentat amendamente la proiectele de legi, dar potrivit surselor G4Media.ro partidul va cere eliminarea din lege a salarizării profesorilor, stoparea înființării a zeci de instituții noi, eliminarea noilor examene de admitere la liceu.

După ce a văzut proiectele legilor, social democratul Vasile Dâncu a spus că “trebuie revizuite serios” și a cerut o amânare a prezentării legilor. Edupedu.ro a scris în data de 26 ianuarie că PSD vrea o amânare de maximum 30 de zile față de calendar pentru modificări la proiectele legilor Educației prezentate de Ligia Deca.

Deși PNL nu a recunoscut că s-ar fi cerut această întârziere, premierul Ciucă a spus pe 30 ianuarie că va anunța un nou calendar al prezentării proiectelor de legi, dar acest lucru nu s-a întâmplat: „Am discutat cu partenerii de coaliție și urmează ca săptămâna aceasta să avem din nou o întâlnire și să agreăm calendarul prin care legile educației să fie aprobate la nivelul guvernului, ulterior să fie transmise la Parlament pentru dezbatere și aprobare”.

În decembrie 2022, Ligia Deca anunța că Legile învățământului preuniversitar și universitar “vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică și integrare a feedbackului venit, la începutul anului viitor, după perioada de vacanță.”

După vacanța de iarnă, însă, Deca anunța că s-a răzgândit: „Aceste texte au intrat, aşa cum spuneaţi în deschidere, într-o consultare, într-un proces de consultare în cadrul partidelor din coaliţie, urmând ca după ce această discuţie este finalizată, ele să poată intra în Guvern în avizarea interministerială, de care beneficiază orice proiect legislativ care este transmis de la Guvern către Parlament. Deci în momentul în care ele vor intra în acest proces de avizare interministerială, pentru a fi apoi aprobate de către Guvern, ele vor fi făcute şi publice”, a spus Deca la Radio România Actualități.

Citește și:
BREAKING Ministra Educației anunță un „dialog structurat” pe proiectele de legi ale Educației „cu toți oamenii din sistem”, după ce se termină discuțiile din coaliție / Ligia Deca a derulat consultări paralele, pe ascuns, cu organizațiile „partenere”, cărora le-a dat proiectele de legi

Reacție după ce Ligia Deca a anunțat că avut consultări pe ascuns cu organizațiile „partenere”, pe proiectele de legi ale educației. Director executiv al FePAL: Proiectul de lege este rezultatul negocierilor în culise
Președintele Federației Părinților, Iulian Cristache, anunță că a primit de la ministra Educației draftul proiectului de lege în varianta Deca în urmă cu 23 de zile și susține că „nu există vreo secretizare, așa cum apare în presă, cu implicarea Federației pe care o conduc”
USR îi cere ministrului Ligia Deca să publice de urgență proiectele “de modificare a legilor Educației”: “Cum să îți permiți să ascunzi societății tocmai proiectele ce urmează să modeleze viitorul copiilor acestei țări?”
Minciunile Ligiei Deca. Cum ascunde un guvern pătat de acuzații de plagiat legile Educației: deși au fost promise dezbaterii transparente, proiectele sunt secretizate

4 comments
  1. ”Teme importante cum ar fi admiterea la liceu, ce structură va avea Bacalaureatul sau o posibilă admitere la clasa a V-a vor fi decise de liderii politici ai PNL, PSD și UDMR, potrivit surselor noastre.”
    Adio învățământ românesc de calitate dacă niște politruci de două parale îi decid soarta în această țară!!! Și ne mai mirăm de ce suntem în coada tuturor clasamentelor din lumea civilizată. Iar ca o cruntă și amară ironie avem un imn care începe cu versul ”Deșteaptă-te, române…”

  2. Doamna doctor Ligia Minune, inventatoarea termenului flexibil de aproximativ 2 saptamani si ceva, inventatoarea legilor secrete nesecretizate, zisa limbaj de lemn, reloaded.

    Sistemul facut praf de expertii peeseedee asteapta cuminte lovitura de gratie de la expertii uniti ai peeseedee, peeneelee si udeemeeree.

    Pentru realizarile deosebite mare minune daca doamna doctor nu candideaza la presedintie ca sa duca mai departe visurile marete ale dulapului.

  3. Trăiască prietenia sinceră ,dintre sindicaliștii din educație și politicienii români !!!
    Să făurim ,,România educată”prin intermediul pensiilor speciale și a bonusurilor pentru organele de forță !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liceele tehnologice în care elevii vor susține examenul de certificare sunt stabilite până pe 31 ianuarie / Elevii cu deficiențe pot beneficia de mărirea cu 15 minute a timpului destinat susținerii proiectului, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial

Unitățile de învățământ în care absolvenții învățământului liceal, filiera tehnologică, vor susține examenul de certificare a calificării, sunt stabilite până cel târziu la data de 31 ianuarie, potrivit unui ordin…
Vezi articolul

Cîmpeanu: În școli există stocuri de tablete, care nu au fost distribuite, pentru că s-au dublat cantitățile de tablete achiziționate de guvern. Din acestea vor fi date copiilor ucraineni / Ministrul a deplâns în trecut faptul că elevii români nu au suficiente dispozitive astfel încât să se poată face predare-învățare online

„Sunt tablete, care există în școli, stocuri suplimentare, care nu au fost distribuite, pentru că s-au dublat cantitățile de tablete achiziționate de guvern, tablete achiziționate de primării, tablete obținute din…
Vezi articolul