Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pune lipsa unor salarii decente pentru profesori pe seama “optimizărilor fiscale” ale unor companii din mediul privat, în contextul proiectului de ordonanță menit să acopere găurile bugetare / Reducerile de cheltuieli pregătite pentru sectorul bugetar evită multe surse ale risipei de bani publici

Foto: gov.ro

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a pus, miercuri, situația salariilor din educație pe seama “optimizărilor fiscale” din mediul privat: “Nu poți să spui că, în continuare, lași zonele de optimizări fiscale pe care le avem și le cunoaștem cu toții și îi spunem profesorului: ‘Nu-ți dau salariul pe care îl meriți în mod decent’”, a spus Boloș. El a făcut remarcile întrebat fiind despre proiectul de ordonanță menit să acopere găurile bugetare și care prevede eliminarea unor facilități pentru antreprenori și angajații din unele sectoare.

Ministrul a prezentat un proiect al Guvernului Ciolacu ce vizează reducerea cheltuielilor în sectorul bugetar, proiect care evită, însă, multe dintre sursele de risipă a banilor publici – așa cum arăta, în contextul grevei profesorilor din mai-iunie, o analiză Economedia.ro: Lista risipei de bani publici. Ce cheltuieli ar putea tăia Guvernul pentru a majora salariile profesorilor.

În același timp, el a fost întrebat în legătură cu proiectul de OUG apărut marți, ce prezintă o serie de măsuri fiscale care vizează, între altele, microîntreprinderile și scutirile fiscale din sectorul IT.

În acest context, ministrul a spus că acel proiect ar fi “total neadevărat (…) neactualizat” și că “deciziile nu sunt definitivate încă”.

În același timp, însă, el s-a referit la subiectul “optimizărilor fiscale”. Acestea reprezintă măsuri prin care companiile încearcă să-și diminueze costurile fiscale în limita legii, dar, prin natura lor, determină numeroase discuții privind îndreptățirea unor companii de a lua anumite măsuri de acest fel.

În conferința de miercuri, ministrul Boloș a folosit tocmai acest argument – al optimizării fiscale “sub umbrela facilității fiscale” – pentru a justifica atitudinea autorităților guvernamentale în ceea ce privește salariile profesorilor, dar și salariile din sănătate sau pensiile.

Ministrul Marcel Boloș despre “optimizările fiscale” și salariile profesorilor:

Demnitarul a făcut aceste declarații în contextul în care măsurile anunțate astăzi nu au menționat nicio acțiune de reducere directă a numărului de angajați din aparatul supradimensionat de stat, nici la problema pensiilor speciale (a căror lege tocmai a fost retrimisă de CCR în Parlament), nici la problemele produse de colectarea defectuoasă a taxelor etc..

Citește și:
Lista risipei de bani publici. Ce cheltuieli ar putea tăia Guvernul pentru a majora salariile profesorilor
Inspectoratele școlare județene și direcțiile de sport și de cultură vor trece în subordinea autorităților locale, de la 1 ianuarie 2025 – măsură de reducere a cheltuielilor, anunțată de Ministrul Finanțelor / În noua lege a Învățământului, inspectoratele sunt înlocuite cu direcții județene subordonate Ministerului Educației
Numărul institutelor de cercetare urmează să fie redus, prin comasare, cu minimum 20%, ca parte a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare anunțate miercuri – ministrul Finanțelor, Marcel Boloș / Reduceri de 15% pentru personal și cheltuieli de funcționare, în cazul comasărilor
Exit mobile version