Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pune lipsa unor salarii decente pentru profesori pe seama “optimizărilor fiscale” ale unor companii din mediul privat, în contextul proiectului de ordonanță menit să acopere găurile bugetare / Reducerile de cheltuieli pregătite pentru sectorul bugetar evită multe surse ale risipei de bani publici

2.643 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a pus, miercuri, situația salariilor din educație pe seama “optimizărilor fiscale” din mediul privat: “Nu poți să spui că, în continuare, lași zonele de optimizări fiscale pe care le avem și le cunoaștem cu toții și îi spunem profesorului: ‘Nu-ți dau salariul pe care îl meriți în mod decent’”, a spus Boloș. El a făcut remarcile întrebat fiind despre proiectul de ordonanță menit să acopere găurile bugetare și care prevede eliminarea unor facilități pentru antreprenori și angajații din unele sectoare.

Ministrul a prezentat un proiect al Guvernului Ciolacu ce vizează reducerea cheltuielilor în sectorul bugetar, proiect care evită, însă, multe dintre sursele de risipă a banilor publici – așa cum arăta, în contextul grevei profesorilor din mai-iunie, o analiză Economedia.ro: Lista risipei de bani publici. Ce cheltuieli ar putea tăia Guvernul pentru a majora salariile profesorilor.

În același timp, el a fost întrebat în legătură cu proiectul de OUG apărut marți, ce prezintă o serie de măsuri fiscale care vizează, între altele, microîntreprinderile și scutirile fiscale din sectorul IT.

În acest context, ministrul a spus că acel proiect ar fi “total neadevărat (…) neactualizat” și că “deciziile nu sunt definitivate încă”.

În același timp, însă, el s-a referit la subiectul “optimizărilor fiscale”. Acestea reprezintă măsuri prin care companiile încearcă să-și diminueze costurile fiscale în limita legii, dar, prin natura lor, determină numeroase discuții privind îndreptățirea unor companii de a lua anumite măsuri de acest fel.

În conferința de miercuri, ministrul Boloș a folosit tocmai acest argument – al optimizării fiscale “sub umbrela facilității fiscale” – pentru a justifica atitudinea autorităților guvernamentale în ceea ce privește salariile profesorilor, dar și salariile din sănătate sau pensiile.

Ministrul Marcel Boloș despre “optimizările fiscale” și salariile profesorilor:

  • “Noi am adoptat facilități fiscale. Foarte bine, toată lumea ne-a aplaudat. Știți ce s-a întâmplat în realitate? Au ajuns zone de optimizare fiscală. Adică, practic, optimizarea fiscală, ca să fiu foarte elegant în exprimare, cum să folosim facilitățile fiscale pentru ca ele, prin optimizare fiscală, să mă ducă să nu mai plătesc bani bugetului de stat. Nu este corect. (…) 
  • Nu poți să spui că, în continuare, lași zonele de optimizări fiscale pe care le avem și le cunoaștem cu toții și îi spunem profesorului: ‘Nu-ți dau salariul pe care îl meriți în mod decent’. Și bag capul în pământ de rușine, spunând că n-am bani pentru că trebuie ca optimizarea fiscală să curgă mai departe, sub umbrela facilității fiscale. Nu poți să dai salarii la medici pentru că zonele de optimizare fiscală au luat o anvergură care nu se mai poate stăpâni. Nu poți să actualizezi pensiile, să dai oamenilor pensiile pentru că ajungem în această situație… Nu mergem așa, trebuie să fie un echilibru.” 

Demnitarul a făcut aceste declarații în contextul în care măsurile anunțate astăzi nu au menționat nicio acțiune de reducere directă a numărului de angajați din aparatul supradimensionat de stat, nici la problema pensiilor speciale (a căror lege tocmai a fost retrimisă de CCR în Parlament), nici la problemele produse de colectarea defectuoasă a taxelor etc..

Citește și:
Lista risipei de bani publici. Ce cheltuieli ar putea tăia Guvernul pentru a majora salariile profesorilor
Inspectoratele școlare județene și direcțiile de sport și de cultură vor trece în subordinea autorităților locale, de la 1 ianuarie 2025 – măsură de reducere a cheltuielilor, anunțată de Ministrul Finanțelor / În noua lege a Învățământului, inspectoratele sunt înlocuite cu direcții județene subordonate Ministerului Educației
Numărul institutelor de cercetare urmează să fie redus, prin comasare, cu minimum 20%, ca parte a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare anunțate miercuri – ministrul Finanțelor, Marcel Boloș / Reduceri de 15% pentru personal și cheltuieli de funcționare, în cazul comasărilor

3 comments
  1. Sunteți de toată jalea. Clasa politică demonstrează încă o dată amatorismul cras de cel mai jos și josnic nivel.Avem nevoia de o schimbare.Poate ar fi benefic să importăm niște politicieni autentici, nu niște indivizi care se autopronunță politicieni de rasă pură, dar de fapt sunt niște lichele superficiale și inculte cu diplome cumpărate de partide care mizează că ne administrează, dar de fapt nu dau doi bani pe această țară.Trist dar adevărat.

  2. Ce vrajeaka sinistra!
    Orice firma vrea sa isi optimizeze plata impozitelor, rolul statului este sa incaseze corect de la toti!
    Atat timp cat pe unii ii scutesti (cazul OMV) iar pe altii ii jecmanesti (din salariul brut statul ia cam 45% chiar si la salariul minim) argumentele de tipul ”unii se optimizeaza fiscal si sunt de vina pentru…” sunt vrajeli” Atat timp cat mentii la stat cumulul salariu-pensie (chiar speciala) e o alta nemernicie!
    2% pentru invatamant nu poate asigura salarii decente decat poate pentru inspectorime, directori si oamenii lor, cu gradatii de merit si ore suplimentare cu nemiluita! Acestia sunt cei care conteaza pentru partidele la putere, ca mana oamenii la vot (ajutate tovaraseste de sindicate)..
    Salariu pentru director de liceu peste 8000 lei net (inainte de ultimele mariri) este un lucru destul de intalnit, mai ales ca nu se speteste cu munca, punand pe abonatii la gradatii de merit sa faca ce ar trebui sa faca el! Asa ca salariile mari in invatamant sunt pe baze politice, de prietenii si de servitute, nu pe baza muncii la catedra!
    In aceasta luna a inceput campania ”scolilor de vara”! Te minunezi cata sete de munca au unii profesori in timpul concediului! In loc sa isi refaca fortele pentru noul an scolar, vin in scoli si fac activitati cu o mana de elevi (daca e nevoie aduc si de acasa) doar sa primeasca adeverinte care le vor prelungi gradatiile de merit pe care majoritatea deja le au!
    Teatrul absurdului sau cum ar zice Ciolacu, aia de joaca Solitaire au si abonament la gradatii (orele la clasa nu conteaza asa de mult)!
    Servesc Partidul!

  3. azi jurnalistii numarau la tv (nu mai conteaza postul) consilierii primului ministru…ieseau la numar 26…
    aici nicio reducere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel Funeriu: Norocul președintelui Iohannis este că ridicolul nu omoară / Pentru a le vorbi profesorilor, trebuie să ai autoritate intelectuală și morală. Nu poți, ca guvern, să le spui „aici nu e piață de negociat”. Nu le spui asta profesorilor

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației în 2010-2011, a declarat la Euronews marți, în timpul protestelor de stradă ale profesorilor și angajaților în Educație, prin București, că furia este din…
Vezi articolul

Ghidul profesorului evaluator la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2024. Pașii pe care îi au de parcurs cadrele didactice

Ghidul profesorului evaluator la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2024 cuprinde indicațiile pentru autentificarea în platformă, accesarea listei lucrărilor, evaluarea lucrării și generarea borderoului individual, potrivit unui document consultat…
Vezi articolul

Salariul profesorului debutant rămâne în proiectul legii învățământului preuniversitar, spune Marius Nistor, lider sindical, după „discuțiile purtate cu doamna ministru” / „Ce vor hotărî mai departe experții partidelor politice depinde de cât de mult apreciază importanța acestei profesii”

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „nu este vorba de eliminarea, din proiectul legii învățământului preuniversitar, a acelui articol care face referire…
Vezi articolul