Mircea Bertea: Merele de aur și utopiile reformatoare ale ex-ministrului Funeriu (I)

Mircea Bertea / Foto: Arhiva personala

Mircea Bertea / Foto: Arhiva personala

Cine nu-l cunoaște și cine nu a auzit de ex-ministrul Educației Daniel Funeriu, un Prâslea cel voinic al unei autorități morale mereu amânate a învățământului românesc! De părintele Legii educației (Legea nr. 1) din 2011, al bacalaureatului cu dublă supraveghere: cu asistenți și cu aparatură video, al luptei deschise și dure împotriva diplomelor de carton și a plagierii lucrărilor de doctorat, plagiere ajunsă aproape la rang de obicei național în România…! 

O voce puternică și o autoritate (morală și științifică), Daniel Funeriu este o prezență permanentă și autentică în presa scrisă și vorbită, una din ultimele sale apariții semnificative fiind și aceea de la sfârșitul săptămânii trecute la Europa FM, emisiunea lui Cătălin Striblea ”Deșteptarea României”, emisiune cu tema ”De ce s-a prăbușit calitatea educației în România.”  

Mai bine de o oră, fostul ministru a avut un dialog consistent cu moderatorul și cu ascultătorii, reiterând teme și idei de forță despre educație în general și despre educația în România în special. 

Dat fiind momentul pandemic prin care trece Educația (ortografiere intenționată) și, îndeosebi, faptul că temele și ideile puse în discuție la emisiunea de la Europa FM fac parte integrantă din șirul lung al bolilor cronice de care suferă învățământul românesc, ne propunem să le discutăm și aici sub un generic oarecum inedit și metaforic, dar care, în opinia noastră, se potrivește spiritului vulcanic (uneori aproape de limita decenței) și franc a lui Daniel Funeriu. Un critic de finețe al sistemului educațional românesc și un formator de opinie cu destul de multă valoare adăugată.

Prin urmare, vom lista, împărți și așeza ideile și afirmațiile lui Daniel Funeriu pe două paliere distincte: unul al ideilor pertinente, valoroase și fezabile în condițiile date ale învățământului românesc în general, palier încadrat sub umbrela metaforică a sintagmei Merele de aur ale ex-ministrului Daniel Funeriu și unul al afirmațiilor discutabile, nerealizabile la noi, uneori chiar hazardate și jignitoare (direct sau subliminal), palier pe care-l vom numi Utopiile reformatoare ale dlui Funeriu.

Din recolta merelor de aur ale lui Daniel Funeriu

Aici, coșul e plin, Daniel Funeriu fiind un fin observator al educației în general și, indiscutabil, un analist riguros. Menționăm câteva idei și afirmații de forță:

Acestea sunt câteva din cele mai importante idei afirmate și asumate în emisiunea radiofonică la care fostul ministru Daniel Funeriu a fost invitat ca principal partener de dialog și raisonneur, idei pertinente, fezabile, unele cu putere aforistică și axiologică și, prin urmare, idei care nu mai au nevoie de comentarii, idei pentru care domnul Funeriu primește și din partea noastră aplauze și o bilă albă de mărimea pesonalității sale.

În partea a II-a a acestui articol vom prezenta și comenta câteva din ideile discutabile, nerealizabile la noi, uneori chiar hazardate și jignitoare (direct sau subliminal, inclusiv ca limbaj), idei lansate în eter de fostul ministru la emisiunea amintită și grupate de noi sub genericul Utopiile reformatoare ale dlui Funeriu.

Exit mobile version