Mircea Cărtărescu în Academia Română? Nu a trecut de votul inițial, pentru moment, spun reprezentanți ai instituției. Șeful secției academice unde s-au făcut ultimele propuneri de admitere a unui membru scriitor: “E un fals” / “Nu înseamnă că domnul Cărtărescu nu va primi voturi mai târziu”

Mircea Cărtărescu / Foto: INQUAM Photos / George Călin

Eventuala intrare a scriitorului român contemporan cu cea mai mare notorietate națională și internațională, Mircea Cărtărescu, în Academia Română s-a blocat de la bun început, în cea mai nouă etapă de primire a unor noi membri în această instituție. Membrii Secției de Filologie și Literatură au votat două noi propuneri pentru un loc în Academie, dar Cărtărescu, deși propus, nu s-a numărat printre acestea, potrivit informațiilor sumare oferite pentru Edupedu.ro de către reprezentanți ai Academiei, după ce, la finalul săptămânii trecute, au apărut relatări pe surse despre caz. A fost votată, în schimb, ca propunere “pe locul scriitorilor și criticilor”, o altă personalitate culturală, Gabriela Adameșteanu. Nu ar fi, însă, o respingere definitivă: “în timp, le vine rândul tuturor celor propuși”, după cum opinează un membru al secției menționate.

Comentariile au apărut după ce publicația online Aktual24.ro, preluată de alte site-uri, a scris pe surse despre ședinta respectivă a Secției de filologie a Academiei, prezentând informații confirmate doar parțial de reprezentanți ai instituției contactați de Edupedu.ro. În timp ce publicația menționată titra că “Academia Română a refuzat să îl accepte pe Mircea Cărtărescu în rândurile sale” și că el ar fi primit doar două voturi în acea ședință, reprezentanți ai Academiei au transmis mesaje sumare și pe alocuri contrare cu privire la situația apărută prin votul de săptămâna trecută.

Contactat de Edupedu.ro, președintele Secției de Filologie și Literatură, profesorul Gheorghe Chivu, a refuzat să ofere informații privind rezultatul votului din secție, susținând că “ce ați aflat dumneavoastră e fals. Altceva nu pot să vă spun”. Pe de altă parte, el a oferit unele informații procedurale, susținând că votul ar fi avut relevanță doar pentru procedurile interne ale secției și că “asta nu înseamnă că domnul Cărtărescu nu va primi voturi mai târziu”.

Gheorghe Chivu:

Pe de altă parte, situația semnalată inițial a fost confirmată de un alt membru al secției respective, contactat de Edupedu.ro. Profesorul Nicolae Saramandu, membru corespondent, a spus că Mircea Cărtărescu a fost propus pentru o nominalizare inițială, dar a ieșit altcineva. El a precizat că nu poate să spună dacă au fost doar două voturi pentru Mircea Cărtărescu și a arătat, în schimb, că au fost mulți scriitori și critici literari “pe listă”, în condițiile în care sunt disponibile două locuri – unul pentru scriitori/critici literari, un altul pentru lingviști. Același membru al Academiei a apreciat că aceasta ar fi doar o discuție de moment, fiindcă “în timp le vine rândul tuturor celor propuși”:

Nicolae Saramandu:

Contactat la rândul său de Edupedu.ro, Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, a precizat că, nefiind membru al secției de filologie, “nu știu cum s-a desfășurat ședința” și nu poate oferi informații exacte. Dar el a spus că a discutat cu un membru al secției și că “ceea ce am aflat este că, într-adevăr, [Mircea Cărtărescu] nu a primit voturile suficiente pentru ca dosarul să fie apoi examinat de prezidiul Academiei și, în urma unui vot favorabil, să ajungă și în adunarea generală. Asta da, știu. Dar că numărul de voturi pe care l-a primit în secție este mult mai mare decât cele două” – cifra menționată în articolul citat mai sus. 

Modalitatea de selecție a noilor membri ai Academiei Române

Statutul Academiei Române, înnoit în 2021, așa cum este prezentat pe site-ul instituției, descrie felul prin care Academia poate primi noi membri. Mecanismul arată că votul din secțiile specializate – de care Mircea Cărtărescu nu a trecut momentan – este doar începutul unei proceduri complicate, ce se termină cu un vot în Adunarea Generală, unde alegerea trebuie validată de cel puțin două treimi dintre membri. Prin statut, membrii Academiei Române sunt aleși pe viață, iar numărul lor este fix: “Numărul maxim de membri titulari și membri corespondenți ai Academiei Române — stabilit prin lege — este de 181, iar cel al membrilor de onoare este de 135, dintre care cel mult 40 cu domiciliul în țară.”

Statutul prevede, la art. 11:

Procedura de primire a noilor membri este descrisă la art. 12:

Cine sunt membrii Secției de filologie și literatură a Academiei Române

Potrivit datelor de pe site-ul instituției, aceștia sunt:

Preşedinte: prof.univ.dr. Gheorghe Chivu

Membri titulari:

Membri corespondenţi:

Membri de onoare din ţară

Membri de onoare din străinătate

Secretar ştiinţific

Mircea Cărtărescu și Academia Română

Situația de acum a readus în atenția publicului un comentariu publicat de scriitorul Mircea Cărtărescu în urmă cu aproape 7 ani, când el critica instituția prin prisma absenței unor personalități pe care le numește “patriarhii României culturale” din rândul academicienilor. El scria, în 2016, pe Facebook:

Acum, discuțiile pe seama votului din secția Academiei au abordat subiectul prin aceeași prismă a relevanței, unii comentatori apreciind, între altele, că Mircea Cărtărescu, nume luat permanent în calcul pentru Premiul Nobel pentru Literatură și care are o largă recunoaștere națională și internațională, nu ar avea nevoie de o astfel de recunoaștere.

Între alții:

Exit mobile version