Moment critic în învățământul profesional: liceele tehnologice conservă joburile profesorilor, în loc să se concentreze pe elev – Avertisment al Coaliției pentru Educație

Concursul de directori la București

Foto: Pexels.com

Învățământul profesional și tehnic, organizat începând din 2009 în cea mai mare parte prin licee tehnologice care primesc copiii cu scopul declarat de a le oferi o calificare profesională, “este o minciună construită pentru a da țării cât mai mulți studenți sau cel puțin candidați care ar putea să acceseze studiile superioare”. Avertismentul a fost lansat de Daniela Vișoianu, președintele Federației Coaliției pentru Educație.

Peste 50% dintre elevii unei generații urmează Învățământul profesional și tehnic (IPT), spune Federația. După ce Ecaterina Andronescu a golit școlile de arte și meserii și a relocat cifra de școlarizare liceelor tehnologice, copiii s-au trezit pe o rută profesională care se termină cu Bacalaureatul. Așa se face că “doar puțin peste 20% dintre elevii unei generații ajung de fapt la facultate, în timp ce o pondere foarte mare a fiecărei generații nu este sprijinită în a-și atinge potențialul real”, spune Federația Coaliției pentru Educație.

Care sunt problemele Învățământului profesional din România, semnalate de Federația Coaliției pentru Educație:

Daniela Vișoianu președintă Federației, declară că „elevii de la tehnologic par să fie starurile sistemului de educație din România pentru că sunt singurii elevi de la care cerem două lucruri: cerem să ia bacalaureatul și cerem să termine cu calificare de nivel 4. Cei de la teoretic nu au această presiune, cei de la profesional termină doar cu calificare de nivel 3. Din punctul meu de vedere este o minciună construită pentru a da țării cât mai mulți studenți sau cel puțin candidați care ar putea să acceseze studiile superioare.”

Coaliția pentru Educație anunță că invită toți actorii interesați să participe în grupul de lucru pentru formularea de propuneri de politică publică în domeniul IPT, care pot fi trimise la adresa info[at]coalitiaedu.ro.

Foto: Pexels.com

Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!

Exit mobile version