Monica Anisie, la TVR: Declarația pe propria răspundere ar trebui completată cu o sintagmă “după cum cunosc”, ceva care să asigure părintele că există posibilitatea să greșească / Vor exista separatoare “așa încât copiii să fie cât de cât distanțați” / Mesaj și pentru profesorii care se tem

Monica Anisie la TVR / Sursa: Captura TVR.ro

“Nu trebuie tras la răspundere părintele în vreun fel, dacă nu a cunoscut simptomul”, prin urmare în declarația pe proprie răspundere “ar trebui adăugată o sintagmă ‘după cum cunosc’, ceva care să asigure părintele că există posibilitatea să greșească”, a spus ministrul Educației, Monica Anisie, într-un interviu acordat joi seară TVR. Ea s-a referit la declarațiile pe care, potrivit normelor puse în dezbatere de Ministerul Sănătății, trebuie să le semneze părinții copiilor care merg la școală.

Mesaje-cheie în interviul acordat TVR:

Declarațiile principale ale Monicăi Anisie la TVR, pe larg:

Întrebată despre obiecțiile părinților în privința declarației pe proprie răspundere: “Este adevărat, știu despre această îngrijorare a părinților, am primit și noi la Ministerul Educației numeroase semnale în acest sens, au sunat părinți la minister și au întrebat despre această declarație. Această declarație pe care Ministerul Sănătății a pus-o ca parte componentă a documentului respectiv este necesară pentru că și părintele trebuie să-și asume, alături de școală și de autoritățile locale, această revenire la cursuri. De fapt, acea declarație conține niște informații generale. Nu trebuie tras îa răspundere părintele în vreun fel dacă nu a cunoscut simptomul. Dar acolo, în paranteză, Ministerul Sănătății a trecut câteva dintre aspectele pe care trebuie să le identifice părintele la copil, în cazul în care simte că nu e tocmai bine copilul. Dar cred că acea declarație ar trebui să o completăm, având în vedere că va fi supus părintele la o declarație pe propria răspundere și acolo sunt și articole din codul penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă “după cum cunosc”, ceva care să asigure părintele că există posibilitatea să greșească. Nu putem noi să spunem din start că e părintele de rea credință și aduce copilul bolnav la școală.

Despre situația în care un elev are în familie persoane din grupe de risc: “Acum, părintele trebuie să evalueze starea de sănătate din familie și, dacă există vreun risc și dacă medicul de familie consideră că nu trebuie copilul să fie supus riscului, sau familia, atunci putem apela și la situația în care să învețe copilul online.

Întrebată dacă orele se vor reduce doar la clasa pregătitoare și ce se întâmplă cu orele de sport: “În normele sanitare pe care MS le-a prezentat publicului, orele de sport se vor realiza preponderent în curtea școlii, cât vremea o va permite. Iar în interior copiii trebuie să nu fie supuși unui efort fizic susținut.”

“În acest moment se realizează organizarea claselor așa cum este prevăzut în norma pe care MS a propus-o, vorbim de distanțarea aceasta de 1 metru, iar dacă aceasta nu este posibilă vor exista acele separatoare în așa fel încât copiii să fie cât de cât distanțați. Și alte state au luat aceleași măsuri cum au fost lansate de MS.”

Exit mobile version