Nicholas, elev în clasa a VIII-a, membru în Boardul Copiilor UNICEF: O versiune mai bună a ta. Ghidul unui adolescent pentru sănătate emoțională mai bună prin sport

Foto: UNICEF

Am avut o zi când aș fi vrut doar să renunț. A fost o zi dificilă pentru mine, dar am continuat să forțez. Echipa adversă conducea cu 2 puncte. Toți colegii mei din echipa de baschet erau nervoși și epuizați. Toată lumea era. Am simțit atunci că nu am nicio motivație pentru a continua. Din acel moment mi-am dat seama că am nevoie de mai multă energie și speranță pentru a putea termina treaba. Chiar dacă am pierdut acel meci, mi-am dat seama că starea mea de spirit nu era potrivită pentru mentalitatea unui sportiv.  

Trebuia să schimb ceva în stilul meu de viață, trebuia să găsesc ceva care să-mi dea energie și să mă facă fericit. Am început să petrec mai mult timp cu prietenii mei și să mă implic în activități care mă făceau fericit. Bineînțeles, am continuat să joc baschet. Dar acum sunt mai motivat ca niciodată.

De când am început să practic baschetul, m-am implicat mult mai mult în școală. Mă pot concentra mai bine atunci când lucrez la diverse proiecte. Baschetul m-a învățat să îmi stabilesc obiective și să am răbdare până când le ating.  

Sănătatea mintală reprezintă stilul nostru de viață emoțional, fizic și social. Aceasta afectează modul în care gândim, simțim și modul în care facem toate lucrurile. O stare mentală echilibrată ne ajută să facem față stresului, și contribuie la modul în care comunicăm cu ceilalți și în care luăm decizii. Există multe moduri în care putem avea grijă de sănătatea noastră mintală.

Putem face lucruri care ne plac, putem interacționa cu oameni care ne fac fericiți, putem chiar să facem voluntariat. Dar pentru mine, cel mai simplu mod de a mă simți bine în pielea mea este să fac sport. Ne ajută corpul și creierul. Ne dă sentimentul de victorie și dorința de a realiza mai mult. Chiar dacă practicăm o activitate de grup sau un sport individual, este important să nu renunțăm.  

Pentru copii, sportul poate fi o salvare, deoarece ne face mai disciplinați, mai responsabili și mai fericiți. Este o modalitate sănătoasă de a petrece timp cu alți copii care au aceleași obiective ca și tine. Toată viața ta se poate schimba atunci când practici sport: mănânci mai sănătos, dormi bine și nu mai ești stresat din cauza unor lucruri mărunte.  

Unii dintre noi nu pot practica un sport la un nivel înalt, dar putem totuși să ne distrăm și să jucăm diferite tipuri de jocuri active cu prietenii noștri.

Am învățat că există câteva modalități simple de a avea grijă de sănătatea ta mintală prin sport: 

Caută hobby-uri sănătoase sau sporturi pe care le practici cu plăcere;  

Echilibrează timpul petrecut în fața ecranului cu timpul petrecut făcând exerciții fizice;  

Găsește un sport de echipă care îți place, astfel încât să îl poți practica împreună cu prietenii tăi; 

Relaxează-te și dormi bine;  

Încurajează-I și pe alții să se alăture stilului tău de viață sănătos. 

Tu ce alegi pentru o versiune mai bună a ta?

Nicholas este membru al Boardului Copiilor din România, grup constituit cu susținerea UNICEF

Luni, 20 noiembrie, este Ziua internațională a drepturilor copilului.

Exit mobile version