Nicholas, elev în clasa a VIII-a, membru în Boardul Copiilor UNICEF: O versiune mai bună a ta. Ghidul unui adolescent pentru sănătate emoțională mai bună prin sport

1.146 de vizualizări
Foto: UNICEF
Am avut o zi când aș fi vrut doar să renunț. A fost o zi dificilă pentru mine, dar am continuat să forțez. Echipa adversă conducea cu 2 puncte. Toți colegii mei din echipa de baschet erau nervoși și epuizați. Toată lumea era. Am simțit atunci că nu am nicio motivație pentru a continua. Din acel moment mi-am dat seama că am nevoie de mai multă energie și speranță pentru a putea termina treaba. Chiar dacă am pierdut acel meci, mi-am dat seama că starea mea de spirit nu era potrivită pentru mentalitatea unui sportiv.  

Trebuia să schimb ceva în stilul meu de viață, trebuia să găsesc ceva care să-mi dea energie și să mă facă fericit. Am început să petrec mai mult timp cu prietenii mei și să mă implic în activități care mă făceau fericit. Bineînțeles, am continuat să joc baschet. Dar acum sunt mai motivat ca niciodată.

De când am început să practic baschetul, m-am implicat mult mai mult în școală. Mă pot concentra mai bine atunci când lucrez la diverse proiecte. Baschetul m-a învățat să îmi stabilesc obiective și să am răbdare până când le ating.  

Sănătatea mintală reprezintă stilul nostru de viață emoțional, fizic și social. Aceasta afectează modul în care gândim, simțim și modul în care facem toate lucrurile. O stare mentală echilibrată ne ajută să facem față stresului, și contribuie la modul în care comunicăm cu ceilalți și în care luăm decizii. Există multe moduri în care putem avea grijă de sănătatea noastră mintală.

Putem face lucruri care ne plac, putem interacționa cu oameni care ne fac fericiți, putem chiar să facem voluntariat. Dar pentru mine, cel mai simplu mod de a mă simți bine în pielea mea este să fac sport. Ne ajută corpul și creierul. Ne dă sentimentul de victorie și dorința de a realiza mai mult. Chiar dacă practicăm o activitate de grup sau un sport individual, este important să nu renunțăm.  

Pentru copii, sportul poate fi o salvare, deoarece ne face mai disciplinați, mai responsabili și mai fericiți. Este o modalitate sănătoasă de a petrece timp cu alți copii care au aceleași obiective ca și tine. Toată viața ta se poate schimba atunci când practici sport: mănânci mai sănătos, dormi bine și nu mai ești stresat din cauza unor lucruri mărunte.  

Unii dintre noi nu pot practica un sport la un nivel înalt, dar putem totuși să ne distrăm și să jucăm diferite tipuri de jocuri active cu prietenii noștri.

Am învățat că există câteva modalități simple de a avea grijă de sănătatea ta mintală prin sport: 

Caută hobby-uri sănătoase sau sporturi pe care le practici cu plăcere;  

Echilibrează timpul petrecut în fața ecranului cu timpul petrecut făcând exerciții fizice;  

Găsește un sport de echipă care îți place, astfel încât să îl poți practica împreună cu prietenii tăi; 

Relaxează-te și dormi bine;  

Încurajează-I și pe alții să se alăture stilului tău de viață sănătos. 

Tu ce alegi pentru o versiune mai bună a ta?

Nicholas este membru al Boardului Copiilor din România, grup constituit cu susținerea UNICEF

Luni, 20 noiembrie, este Ziua internațională a drepturilor copilului.


4 comments
    1. In orice lucru bun se gaseste un adormit sa comenteze.
      Simteai nevoia sa-ti vezi textul pe undeva si ai gasit platforma asta, corect?
      Asa e cand descoperi si tu (in sfarsit) internetul in secolul XXI si treci de la coada vacii la tastatura. Ca daca scriu keyboard, sigur vei comenta ca nu am scris “consiliu cheie”, ca doar asa ai traduce.
      Hai dormi si vorbim cand iese soarele si pe strada ta!

  1. În sistemul de învățământ românesc poți face școală și sport? Aiureli! Copiii care fac sport lipsesc mult și nu mai pot recupera! Nu-i ajută în vreun fel sistemul să recupereze. Deci nu mai vorbiți prostii!

    1. Se poate insa cu ENORM de multe sacrificii din partea copilului si a familiei.
      Nu acuza un copil care a scris un articol ca “vorbeste prostii”, mai ales ca nu-i cunosti sacrificiile si povestea de viata!
      Cauta putin pe motoarele de cautare, documenteaza-te si apoi poti sa emiti pareri argumentate.
      Decent era sa-l feliciti, sa-l incurajezi chiar daca este un ac in carul cu fan. Cu atat mai mult merita apreciat si admirat.
      Sa-ti fie rusine pentru comentariul tau nepoliticos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Guvernul anunță că va adopta un memorandum pentru creșterile salariale din Educație / Memorandumul este un document intern al Guvernului, fără nicio valoare sau impact pentru populație, potrivit legii

Guvernul anunță va adopta un Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării. Într-un comunicat în care apare că premierul Ciucă a discutat telefonic cu…
Vezi articolul

Senatorul PSD Vasile Dîncu, despre “România Educată”: Iohannis a spus că este o strategie transpartinică. Astăzi l-am auzit pe Cîțu vorbind doar despre ce va face el. Dacă devine una din strategiile politizate, atunci va avea un eșec total și rapid

Senatorul PSD Vasile Dîncu a atras atenția liderilor Guvernului să nu uite că implementarea strategiei România Educată trebuie să fie una transpartinică, așa cum s-a stabilit la Cotroceni, fiind un…
Vezi articolul

Profesorii vor fi obligați să aibă activități legate de prevenția și combaterea consumului de droguri, în cadrul programului “Școala Altfel”, din acest an școlar, spune secretarul de stat în Ministerul Educației Kallós Zoltán

Școlile vor fi obligate să abordeze teme legate de prevenția și combaterea consumului de droguri în cadrul programului Școala Altfel din acest an școlar, potrivit secretarului de stat din Ministerul…
Vezi articolul