Profesorii vor fi obligați să aibă activități legate de prevenția și combaterea consumului de droguri, în cadrul programului “Școala Altfel”, din acest an școlar, spune secretarul de stat în Ministerul Educației Kallós Zoltán

13.526 de vizualizări
Kallos Zoltan / Foto: Facebook.com
Școlile vor fi obligate să abordeze teme legate de prevenția și combaterea consumului de droguri în cadrul programului Școala Altfel din acest an școlar, potrivit secretarului de stat din Ministerul Educației, Kallós Zoltán. În cadrul unei dezbateri organizate miercuri, 13 septembrie, la Parlament, privind lansarea campaniei naționale “Familia-partener în lupta împotriva drogurilor”, Zoltán a spus că școlile vor avea o anumită libertate în a-și planifica activitățile, dar trebuie obligatoriu să cuprindă teme cu privire la prevenirea și combaterea consumurilor de droguri. Nu s-a stabilit încă la care clase se vor face aceste activități.

De precizat este că pe 8 septembrie a fost pus în dezbatere proiectul de metodologie privind “Școala Altfel” care prevede că programul se desfășoară obligatoriu în școli și licee, dar nu precizează nimic legat de prevenția și activități legate de combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor.

Secretarul de stat în Ministerul Educației Kallós Zoltán a spus în cadrul lansării campaniei naționale “Familia-partener în lupta împotriva drogurilor”, la Parlament, că din acest an școlar „în cadrul programului Altfel vor fi obligatorii aceste teme care vor trebui abordate la nivelul fiecărei unități de învățământ”. El făcea referire la teme precum prevenția și combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor:

  • “Printre prioritățile Ministerul Educației, sunt printre altele, prioritizarea activităților de prevenire și reducere a actelor de violență, respectiv a consumului de substanțe psihoactive în cadrul Școala Altfel. Vreau să vă spun că începând cu acest an școlar în cadrul programului Altfel vor fi obligatorii aceste teme care vor trebui abordate la nivelul fiecărei unități de învățământ”.

Întrebat de Edupedu.ro cine va desfășura aceste activități și la ce clase, secretarul de stat în Ministerul Educației Zoltan Kallos a declarat că abia s-a decis în cadrul Ministerului ca aceste activități să fie obligatorii și urmează să se stabilească și restul detaliilor.

“În cadrul activităților desfășurate în perioada din acea săptămână, Școala Altfel, vor fi abordate aceste teme de prevenire și combatere a consumului de droguri, pentru că până acum, practic, activitățile din școală erau planificate de către unitățile de învățământ la libera lor alegere, dar considerăm că acest fenomen (n. red fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor) a luat o amploare atât de mare încât trebuie să facem ceva. Și atunci, dacă oricum avem acea perioadă de o săptămână unde se pot desfășura și alt tip de activități ar fi bine ca să acționăm în acest caz. Evident că școlile vor avea o anumită libertate în a-și planifica activitățile. Ei doar trebuie să cuprindă aceste teme cu privire la prevenirea și combaterea consumurilor de droguri.

Informațiile le putem adapta vârstei pentru că trebuie să conștientizăm acest fenomen și pericolul ce reprezintă, adică consumul de droguri de la cele mai fragede vârste, pentru că am auzit chiar și acum în această dezbatere că vârsta medie începe undeva la 12 ani, adică media vârsta la care încep să consume droguri copii și eu cred că este o vârstă foarte, foarte fragedă. O să fie la latitudinea școlilor pentru că am văzut și în această dezbatere foarte multe organizații non-guvernamentale care au expertiză în acest domeniu și eu cred că o să poată acționa împreună cu aceste organizații”.

Amintim, în martie anul acesta secretarul de stat Kallós Zoltán anunța că 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri. El spunea atunci: “În momentul de față există în lucru, este aproape de finalizare un protocol de colaborare un parteneriat între Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, cu scopul principal de a se organiza sesiuni de formare adresate profesorilor, care să cuprindă noțiuni legate de principalele categorii de droguri, respectiv de semne ale consumului de droguri la adolescenți”.  

Întrebat în ce stadiu este acum acest proiect, dacă au fost formați profesori în acest sens, secretarul de stat Zoltan Kallos a spus că nu știe în ce stadiu este proiectul. “O să revin cu informații pentru că vă mărturisesc că nu m-am ocupat eu de acest aspect și nu știu exact în ce stadiu se află”.

Informații de context

Pe 8 septembrie metodologia privind Școala Altfel a fost pusă în consultare publică de către Ministerul Educației. Ca noutate în acest an apare obligativitatea ca programul să se desfășoare în școli și licee. În metodologia din 2016 nu apărea cuvântul „obligatoriu”, în contextul menționat. Edupedu.ro a scris că excursiile în afara localității, pe banii părinților, sunt interzise în „Școala altfel”, conform proiectului.

Totuși nu se precizează nimic legat de activități de prevenție în combaterea consumului de droguri.

Secretarul de stat în Ministerul Educației Zoltan Kallos a spus că abia miercuri, înainte de lansarea campaniei naționale “Familia-partener în lupta împotriva drogurilor”, s-a decis introducerea acestor tipuri de activități obligatorii la clasă în programul Școala Altfel.

O altă prevedere a proiectului de metodologie se referă la faptul că profesorii vor continua activitățile cu rezultate pozitive pe tot parcursul anului școlar.

„Școala altfel” și „Săptămâna verde” au loc în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, adică pot fi puse de școli în oricare dintre modulele 1, 2, 3 și 4, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Cele două programe se planifică în module diferite. Perioadele pentru cele două săptămâni „Școala altfel” și „Verde” vor trebui comunicate de către școli părinților și elevilor până la 1 octombrie 2023, conform ordinului de ministru.

Citește și:
PROIECT „Școala altfel” se desfășoară obligatoriu în școli și licee. Profesorii vor continua activitățile cu rezultate pozitive pe tot parcursul anului
Câte 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri, anunță Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației

16 comments
  1. după fata Zoltan pare depresiv, droguri a consumat? Cel mai bun antidepresiv este alcoolul. Ar trebui un alcooltest la minister.

  2. la discuții sunteți specialiști, poate ne spuneți unde se poate trata un elev care se droghează? Aveți clinici specializate? De acord , ii recunosc și ce urmează după?

  3. Jandarm, politist, functionar public, asistent medical, paznic pe holuri, bona, psihoterapeut, consilier scolar, hartogar sef, statistician, propagandist de intepaturi… Detector de covidut.. Acum si antidrog detector. Hai ca vreau sa mai fiu si eu profesor. Ma mai lasati? Ca deja ma bate gândul sa ma las de meseria asta. Ca am cap si experienta deja pentru alte meserii.
    Las’ ca vedeti voi in câțiva ani. Nu – i asa va asta va doriti? Sa nu mai existe profesori destepti?

    1. Dar sindicatele din invatamant cu ce se ocupa?

      Care sunt realizarile lor ce pot fi luate in seama, in ultimii 10 ani (sa zicem), dat fiind ca hartogaria s-a amplificat, atributiile extra-transmitere_cunostinte s-au inmultit, etc?

      Pentru ce cotizati la sindicat lunar?! Cu ce se ocupa, mai exact, sindicatul daca nu chiar cu problemele astea?

      Adica nu sunteti, in general, persoane neinstruite, care sa nu fiti in stare sa cereti si sa verificati rezultate. Sau ii evaluati si pe reprezentantii vostri din sindicate precum pe elevi: fara corijenti, numa’ note mari?

  4. Sandor ai dreptate poate ar trebui si unor parinti sa li se predea astfel de ore.Ca de cind a inceput anul sc.lanoi e promenada de tatici si mamici parca era..ca nu intra nimeni nechemati.Credeti ca va fi altfel cu “pastilutele”.Tot coperativa munca in zadar.

  5. poate auzim si de un sprijin adus profesorilor de cei care ar trebui sa se ocupe de asa ceva?! Poate sprijina cineva si consilierul scolar care a devenit o moasa comunala…are si ore, consiliaza, face si de serviciu pe scoala, sta de vorba si cu parintii, poate va da si n tarot curand…
    era pe vremuri o expresie…sa facem totul…

  6. Educația sexuala era primordială. De droguri se ocupă poliția, diicot, și alte organisme, medici nu profesorii care ar face degeaba acest lucru ca nu se pricep.Sunteti cu capul?

  7. Inca o sarcina pusa aiurea in carca profesorilor…
    Si, ma rog, dupa mintea creata a secretarului de stat care dintre profesori ar trebui sa le prelegeri elevilor despre nocivitatea drogurilor : cel de matematica, cel de religie (astia ar putea s-o faca pt ca oricum nu predau nimic util nimanui…), cel de sport, etc sau care ?!
    Sau medicul scolar care are arondate 3-4-5 scoli ?!
    Ca sa nu mai zic de faptul ca oricum nimeni nu se sesizeaza de inutilitatea celor doua saptamani pierdute aiurea din timpul oricum mult prea scurt al unui an scolar si asa fragmentat de vacantele mici si dese, respectiv Sapt Altfel si Sapt Verde !

    1. presupun că dirigintele, nu un profesor la alegere.
      Sunt de acord că nu ar trebui sa fie responsabilitatea profesorilor sa abordeze discuția, dar de ce nu ar aduce pe cineva să le vorbească copiilor? de ex. directorii să stabilească un buget, să contacteze specialiști și profesorii să facă programări pentru clasele lor. într-un an la Săptămâna Altfel la școală copilului au venit niște tipi și le-au ținut un curs de prim ajutor. ar putea să procedeze la fel și cu drogurile. și/sau ar putea să se uite la filme, să vorbească despre personaje de filme/cărți dependente de alcool sau droguri.

      1. Darling, nu exista “bugete” la dispozitia directorilor. Nici pentru saptamanile astea doua, nici pentru altceva. Informeaza-te, ca altfel scapi pasarica. Tu chiar n-ai alta treaba de dormi aici pe site?

      2. Dar de ce să nu stabilească direct ministerul un buget pentru prevenție cu specialiști? De ce din bugetul școlii, din finanțarea per elev care nu ajunge pentru nevoile școlilor?

      3. Sunt o multime de ONG-uri de profil cu care se poate face parteneriat. Sau cu institutii abilitate(politie, medic local). Trebuie doar ca directorii sa vrea. Dar e mult mai usor sa lase in carca peofesorului un cawcat de activitate cu limbaj “de lemn” si care nu aduce nimic bun decat nervi si hartogaraie pt. profesori. Nu cumva sa munceasca mai putin ca el, ca doar deh, invidia e mare: profesorul l-a cam depasit la salariu dupa greva. Dar cand s-a facut greva, directorul, ghiocelul de serviciu, a ascultat orbeste de sefii de partid, nu care cumva sa se razvrateasca si sa faca si el greva. De parca ei nu erau tot membri de sindicat. Ba chiar, aceiasi ghiocei, au terorizat profesorii cu amenintari ca de ce fac greva. Asa ca ia sa-si mai asume si directorii parteneriate si programe serioase antidrog la nivel de scoala si sa nu mai lase in carca profesorului o tona de hartii pentru 1 filmulet si 2 cuvinte. Stiu doar sa delege sarcini si sa dea directive. Au ajuns scolile niste plantatii, mosii de directori si inspectori. Managementul nu mai este management, este cincinal pentru peofesori, indrumarea si controlul din inspectii s-au transformat in vanatoare de vrajitoare si numaratoare de greseli si inventat de noi hartii, predarea nu mai este predare, este birotica si secretariat si mai nou contabilitate, antidirog. Cand in tara asta fiecare profesie sau meserie din nomenclator se va desfasura conform, abia atunci vor functiona toate. Pana atunci, nicio scoala nu va functiona cat omul de serviciu face pe paznicul, profesorul pe medicul sau politistul etc. A-propos, stiati ca in fisa de evaluare a profesorului se puncteaza si destul de serios voluntariatul OBLIGATORIU? Un nonsens ingrozitor, o abominatie. Eu, ca profesor sunt evaluat nu pentru activitatea mea ca profesor, ci pentru activitatea de: gunoier, entertainer de excursie, asistent medical si insotitor de bord. Aceste lucruri trebuie sa inceteze. Adica eu, ca profesor, pot fi oricat de bun in domeniul meu, nu-mi pot atinge targetul de punctaj din acea fisa pentru ca nu fac voluntariat si munca in folosul comunitatii??!! Stimati ministri, ati mai fost o data intrebati si la greva: Oare profesorul este salariat sau asistat social???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, despre deschiderea școlilor: Prioritizăm pe trei paliere – grădiniţe şi învăţământ primar, elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, elevii din şcolile care au avut dificultăți în online

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că momentul deschiderii şcolilor va fi stabilit împreună cu Ministerul Sănătăţii, în funcţie de evoluţiile epidemiologice, transmite Agerpres. Potrivit ministrului, se va lua…
Vezi articolul

Profesoară de Limba română care predă în mediul rural la clase simultane: În timp ce unora le predai, ceilalți care au de lucru vor să te asculte și ei, treci de la unii la alții / Ar fi bine să fie peste tot până la 15 copii în clasă, pentru că ai timp de fiecare și lucrezi altfel

Unul din puținele avantaje ale învățământului simultan, sistem de predare regăsit în mediul rural, unde sunt prea puțini copii de aceeași vârstă pentru a se crea câte o clasă de…
Vezi articolul

Cursurile online vor fi monitorizate de minister, iar profesorii vor avea ghiduri de predare pe net, după ce ministrul „a agreat” aceasta „necesitate” cu partenerii educaționali la o lună de la închiderea școlilor

Cursurile făcute în mediul online vor fi monitorizate de minister, iar profesorii vor avea ghiduri de predare pe internet, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Documentul, de tip proces-verbal, enumeră…
Vezi articolul