Sprijin psihologic pentru profesori și protecție prin lege față de părinții agresivi, luate în calcul de autoritățile din Coreea de Sud pentru a combate fenomenului hărțuirii cadrelor didactice

4.953 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Pe fondul unui fenomen din ce în ce mai accentuat de hărțuire la adresa profesorilor în Coreea de Sud, autoritățile se gândesc la măsuri de protecție a acestora față de părinții cu comportament agresiv și care pun presiune pe cadrele didactice, relatează FranceInfo. O soluție ar fi ca Ministerul Educației din peninsulă să asigure profesorilor ședințe cu psihologi sau ca orice plângere a părinților să fie trimisă direct la directorii de școli.

Joi, 21 septembrie, Parlamentul sud-coreean a examinat o serie de măsuri pentru a încerca să protejeze mai bine acești profesori, conform sursei citate, care notează că „problema există de ani de zile, dar o serie de sinucideri de la începutul anului 2023 i-a determinat în cele din urmă pe profesori să iasă în stradă și să facă apel la autorități”.

FranceInfo explică că profesorii „au fost deosebit de supărați de sinuciderea, în iulie anul trecut, a unei tinere profesoare de 23 de ani de la o școală primară din sudul Seulului. Aceasta a murit după orele de curs, deși se plângea de luni de zile directorului său de agresivitatea părinților elevilor, și în special a unui tată. Dar școala nu a îndrăznit să facă nimic, așa cum se întâmplă adesea: școlile nu vor să aibă probleme cu părinții pentru a nu-și afecta reputația”, într-un sistem care pune preț pe competivitate și rigurozitate.

Guvernul țării asiatice susține că va oferi sprijin psihologic profesorilor, aceștia putând face teste pentru a-și evalua nivelul de stres. Scopul este de a identifica mai bine posibilele cazuri de depresie și de a oferi consultații gratuite cu profesioniști celor care le doresc. De asemenea, Ministerul Educației va începe să pună în funcțiune autobuze între școli, unde profesorii vor putea să se întâlnească mai ușor cu psihologii și să discute cu părinții despre problemele de bullying, potrivit sursei citate.

Pentru a reacționa la hărțuirea părinților, executivul sud-coreean spune că va modifica legea pentru a-i proteja pe profesori: vrea să creeze un fel de imunitate pentru aceștia, ceea ce înseamnă că părinții nu vor mai putea să depună plângeri împotriva celor care nu le sunt pe plac. Doar cazurile cu adevărat grave de abuz din partea profesorilor vor fi investigate de către instanțe, scrie FranceInfo.

Conform publicației franceze, Ministerul Educației dorește să evite pe cât posibil presiunile directe asupra profesorilor. „Dacă vor dori să depună o plângere, părinții vor trebui acum să contacteze directorul școlii și nu să se adreseze direct profesorilor. În cazul unui schimb de replici între părinți și profesori, conversațiile vor putea fi înregistrate, ceea ce, teoretic, ar trebui să ajute la prevenirea oricăror izbucniri”, mai notează publicația.

Citește și:
Sinuciderea unei învăţătoare a scos în stradă, în Coreea de Sud, zeci de mii de profesori care se plâng de presiunile pe care le suportă din partea părinţilor şi a sistemului

3 comments
  1. Presiunea e alta natura in Coreea de Sud. Din cauza mediului foarte competitiv parintii au asteptari extrem de mari de la scoala. Profii sunt intre ciocan si nicovala. Daca nu ia masuri de ce nu iau, daca iau masuri de ce iau.

  2. Deci profesorii din Coreea de Sud cedează nervos din cauza bullying-ului din partea părinților, iar soluția e să nu pățească nimic părinții agresivi și să meargă la consultații profesorii.

    Și ce rezolvă asta? Ăia se duc stresați la oră și se întorc și mai stresați, iar în parcare îi așteaptă tăticul sau mămica îngrijorată că odrasla nu e prima-n clasă, evident de vină fiind profesorul. O ședință sau zece ședințe când bullying-ul continuă rezolvă fix nimic.

    Biata femeie – la 23 de ani, învățătoare, să te sinucizi pentru să te-a doborât stresul. Cei care au 50 de ani sau 60 de ani acolo fie sunt complet duși cu pluta, fie nu le mai pasă de nimic și execută tot ce li se cere. Poate nu ajung prea mulți la vârsta aia, dacă au lucrat doar în învățământ.

    Iar la noi… orice-ar face odraslele, de vină sunt întotdeauna profesorii. Se știe. Nici n-are rost să ne mai punem întrebări.

    1. Este similar cu ce se intampla in Romania. Copiii/Elevii din România care, tot mai des, agreseaza profesorii verbal, fizic … inclusiv folosind arme nu patesc mai nimic si, de cele mai multe ori discutiile si consultatiile nu ajuta, iar profesorii oricum sunt blamati ca “nu stiu sa-i tina in mana” sau sa “gestioneze” situatia.
      Cat timp copilul vine de acasa indoctrinat cu idei ca “scoala e o porcarie,” “profesorii sunt niste idioti” etc, nu se rezolva nimic prin acele cursuri peste cursuri impuse profesorilor – cursuri costisitoare, care mananca si timp si-s de fapt ineficiente. Doar bla-bla!
      In plus asa-zisele mustrari si media la purtare scazuta (un fel de “maximum” al sanctionarii) nu mai sperie absolut pe nimeni. Se asteapta si la noi cateva decese ca sa se constientizeze gravitatea situatiei?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul anunță ce le-a oferit sindicatelor: stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate / „Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu”

Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu, scrie Executivul într-un comunicat în care precizează că la discuțiile cu sindicatele din Educației le-a oferit „stimulente financiare…
Vezi articolul