Noi discipline anunțate de Ligia Deca: “Istoria, robia și deportarea romilor”, opțională pentru elevii de gimnaziu și liceu, iar “Istoria Comunismului din România” se va studia obligatoriu la liceu

Sursa: Captură video Guvern

Elevii de gimnaziu și liceu vor putea alege ca disciplină opțională “Istoria, robia și deportarea romilor”, iar liceenii vor mai studia o nouă disciplină obligatorie: “Istoria Comunismului”, a spus Ligia Deca, marți, cu ocazia ceremoniei dedicate introducerii la nivel național a predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”. Potrivit legii Educației, “Istoria, robia și deportarea romilor” va fi opțională începând cu anul școlar 2025-2026, iar din același an va fi inclusă obligatoriu la liceu disciplina “Istoria Comunismului din România”.

Din anul școlar 2025-2026, elevii de gimnaziu și liceu vor putea opta pentru disciplina “Istoria, robia și deportare a romilor”, ca disciplină școlară modulară, iar elevii de liceu vor învăța obligatoriu “Istoria Comunismului în România”, a spus Ligia Deca, marți, cu ocazia ceremoniei dedicate introducerii la nivel național a predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”.

“Alături de disciplina “Istoria evreilor – Holocaustul”, planurile-cadru pentru învățământul liceal vor cuprinde în viitor și disciplina “Istoria comunismului din România”, tot parte a trunchiului comun. De asemenea, elevii vor putea opta și pentru “Istoria, robia și deportarea romilor”, ca disciplină școlară modulară, opțională pentru învățământul gimnazial și liceal. Aceste discipline vor fi incluse noile planuri-cadru pentru învățământul liceal începând cu anul școlar 2025-2026″, a spus Ligia Deca.

Ce prevede legea Educației privind cele două discipline

Potrivit noii legi a Educației planurile-cadru ale învățământului liceal includ „Istoria evreilor. Holocaustul“ și „Istoria comunismului din România“, ca discipline școlare, parte a trunchiului comun, începând cu 2025-2026.

Oferta națională de discipline opționale ale învățământului gimnazial și liceal include și „Istoria, robia și deportarea romilor“ ca disciplină școlară modulară opțională.

Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria, robia și deportarea romilor“ se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher și cu organizația minorității membră a Consiliului Minorităților Naționale.

Cadrele didactice care predau disciplina prevăzută “Istoria, robia și deportarea romilor”, pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate, sub coordonarea Centrului Național de Cultură a Romilor – Romano Kher și a organizației minorității membre a Consiliului Minorităților Naționale, care au rolul de a organiza programe educaționale și conferințe specifice destinate acestora.

Articolul 248, alin. (29) prevede că: “Disciplinele școlare prevăzute la art. 88 alin. (5) se includ în planurile-cadru ale învățământului liceal începând cu anul școlar 2025-2026.

Informații de context

Până la finalul lunii februarie 2024 ar urma să fie gata planurile-cadru pentru liceu, pe baza cărora se elaborează, apoi, noile programe școlare, până încep elevii încep clasa a IX-a în 2025.

În octombrie – decembrie 2023 ar urma să fie elaborată procedura de constituire/ actualizare, printr-un apel de selecție, a grupurilor de lucru pentru elaborarea programelor școlare pentru discipline obligatorii din învățământul liceal, conform graficului.

Din octombrie 2023 și până în ianuarie 2024 ar trebui să fie elaborate, dezbătute public și aprobate planurile-cadru pentru învățământul liceal.

Programele școlare și standardele naționale de evaluare, pentru disciplinele obligatorii din învățământul liceal, ar urma să fie gata în septembrie 2024, ca din octombrie 2024 și până în august 2025 să fie elaborate, aprobate și publicate manualele școlare pentru discipline/module de studiu ale elevilor care intră în clasa a IX-a în septembrie 2025.

Citește și:
OFICIAL Disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul” va fi studiată de toți elevii de clasa a XI-a, după ce a fost introdusă o derogare la noua lege a Educației
DESCARCĂ Resurse educaționale utile pentru profesorii care predau anul acesta disciplina obligatorie „Istoria evreilor. Holocaustul”, publicate de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu
Noile planuri-cadru vor fi finalizate în iunie 2024, potrivit declarațiilor secretarului de stat Kallós Zoltán, la o întâlnire cu reprezentanții Declic
Exit mobile version