Noile norme pentru asigurarea asistenței medicale a copiilor din creșe și grădinițe și a elevilor au fost publicate. Profesorii au ca atribuții să prevină fumatul, consumul de alcool și droguri și să discute cu părinții „să accepte imunizările”

Foto: 134298086 © Oksun70 | Dreamstime.com

Anul acesta, în metodologia privind asigurarea asistenței medicale a copiilor și a elevilor apar și normele pentru antepreșcolari, adică pentru cei care frecventează creșa, care până acum nu se regăseau în document. Printre atribuțiile educatorului puericultor / învățătorului și dirigintelui se află și “facilitarea dialogului cu părinții astfel încât să accepte desfăşurarea imunizărilor, în interesul superior al copilului” dar și desfășurarea programelor de educație pentru sănătate ce includ și prevenirea fumatului, a consumului de alcool, de droguri (inclusiv noile substanţe psihoactive).

Metodologia privind asigurarea asistenței medicale a copiilor din creșe și grădinițe și a elevilor a fost actualizată, după ce majoritatea creșelor au trecut în subordinea Ministerului Educației.

Printre atribuțiile educatorului/ puericultorului/ învățătorului sau dirigintelui sunt și activități care țin de partea medicală, dar și de promovare a unui stil de viață sănătos.

Astfel, cadrul didactic trebuie să ajute și la “facilitarea dialogului cu părinții astfel încât să accepte desfăşurarea imunizărilor, în interesul superior al copilului” dar și la desfășurarea programelor de educație pentru sănătate ce includ și prevenirea fumatului, a consumului de alcool, de droguri (inclusiv noile substanţe psihoactive).

Atribuțiile educatorului / puericultorului / învățătorului sau dirigintelui

Servicii de promovare a unui stil de viaţă sănătos

a) Iniţiază şi desfăşoară cu clasa/grupa activităţi de educaţie pentru sănătate în cel puţin următoarele domenii:
(i) nutriţie sănătoasă şi prevenirea obezităţii;
(ii) activitate fizică;
(iii) prevenirea fumatului, a consumului de alcool, de droguri (inclusiv noile substanţe psihoactive);
(iv) viaţa de familie, inclusiv infecţii cu transmitere sexuală;
(v) prevenirea accidentelor rutiere;
(vi) pregătirea pentru acţiuni în caz de dezastre;
(vii) instruirea elevilor din cadrul cercurilor “Sanitarii pricepuţi”;
(viii) orice alte teme privind stilul de viaţă sănătos;
(ix) prevenirea bolilor transmisibile, inclusiv prin imunizare.
b) Iniţiază lecţiile de educaţie pentru sănătate antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor.
c) Organizează lectorate cu părinţii pe teme privind stilul de viaţă sănătos.
d) Urmăreşte crearea/consolidarea comportamentelor sanogene în rândul antepreșcolarilor, preşcolarilor/elevilor.
e) Supervizează deprinderile de educaţie pentru sănătate, în general şi pe cele de bază sanogene în rândul antepreșcolarilor/preşcolarilor/elevilor (spălatul mâinilor etc.).
f) Controlează prin sondaj igiena individuală şi aduce la cunoştinţa familiei/reprezentanţilor legali rezultatele.

Atribuții ale personalul didactic auxiliar
Atribuțiile personalului nedidactic
Atribuții ale inspectoratelor județene școlare / municipiului București
Atribuții ale conducerii unității de învățământ

Potrivit metodologiei, la creșe și grădinițe au fost scoase din etapele examinărilor medicale periodice și de bilanț ale stării de sănătate:

De asemenea, față de anul trecut, au fost scoase din examinările de bilant anuale: depistarea tulburărilor de vedere, a tulburărilor de auz și a întârzierilor în dezvoltarea neuropsihică la preșcolari. Au fost eliminate 3 litere din articolul 11.

Informații de context

La începutul anului, în februarie 2023, Ministerul Educației solicita școlilor numărul cabinetelor medicale și stomatologice din unitățile de învățământ, potrivit unei informări primite de inspectoratele școlare. De asemenea, ministerul mai cerea și numărul medicilor și cel al asistenților medicali care își desfășoară activitatea în aceste cabinete medicale.

Deocamdată nu există date actualizate făcute publice.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021, erau în total 2.031 de cabinete medicale școlare. Dintre acestea, 2.009 se aflau în mediul urban, iar 22 în mediul rural.

Metodologia privind asigurarea asistenței medicale a copiilor din creșe și grădinițe și a elevilor
Citește și:
Ministerul Educației cere școlilor numărul cabinetelor medicale și stomatologice din unitățile de învățământ – document
Exit mobile version