O asociație deschide la Sibiu o școală ucraineană pentru clasele primare, pe 1 octombrie / Elevii ucraineni vor învăța în limba lor, dar vor avea și ore de limba română

Foto: © Oleksandr Grybanov | Dreamstime.com

Din 3 octombrie la școala deschisă de Asociația Sus Inimi vor învăța doar elevi ucraineni, și vor preda profesori refugiați. Curriculumul este în limba ucraineană, dar copiii vor învăța și limba română. Școala va fi deschisă toată ziua, și va avea și activități în afara orelor, astfel că părinții pot lucra full-time, potrivit Agerpres.

Școala se va deschide pe 1 octombrie și va fi deschisă 9 luni, până în luna iunie. Patru învăţători, un profesor de limba română, unul de limba engleză, un profesor de limba ucraineană şi doi profesori de arte şi tehnologii vor preda pentru 234 de copii refugiați în clasele primare. În afara profesorului de limba română, întreg personalul este format din cadre didactice refugiate din Ucraina.

Spaţiul în care se vă desfăşura activitatea este pus de la dispoziţie de către Parohia Evanghelica Sibiu şi se afla pe strada Smârdan numărul 5, cu caracter gratuit. Inițiatorii doresc să deschidă și o școală pentru gimnaziu și liceu dar nu au suficiente fonduri.

“Este foarte important că aceşti copilaşi să aiba acces la educaţie, într-o prima faza în limba lor maternă, acest fapt le vă uşura procesul de învăţare în general, dar în special, cel al limbii române. Ne dorim că pe viitor, majoritatea dintre ei să poata fi integraţi, dacă vor alege să rămână în Sibiu, în sistemul de învăţământ local”, spune Lu Knobloch, din partea Sus Inima, asociaţia promotor al acestei iniţiative. Acesta mai spune că inițiativa este una costisitoare, am solicitat şi implicarea părinţilor elevilor, care au fost de acord să contribuie prin achitarea unei taxe modice de 200 lei pentru întregirea bugetului necesar.

Pe parcursul acestui an copiii vor avea posibilitatea să înveţe limba română, iar în următorul an vor putea continua şcoala, fie în sistemul educaţional român ca şi elev, fie să se întoarcă în Ucraina şi să reintre în sistemul educaţional de acolo, mai scrie Agerpres.

Mai mult de 83% din familiile ucrainiene din Sibiu sunt dispuse sa se întoarcă în Ucraina de îndată ce acest lucru vă fi posibil. Doar 4% din familii au decis sa rămână în Sibiu pe termen lung, iar restul încă nu s-au decis.

Avantajele școlii, prezentate de Asociația inițiatoare:

Foto: © Oleksandr Grybanov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version