O fabrică din Kosovo, transformată într-o şcoală modernă, cu grădiniţă şi cantină, plus terenuri de sport interioare în doar un an

Toate fabricile vechi din oraşul Gjilan din Kosovo fuseseră transformate în mall-uri sau centre comerciale, scriu cei de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Aceştia au finanţat un proiect prin care o fabrică de textile a fost transformată în doar un an de zile de la stadiul de ruină într-o şcoală modernă pentru 300 de elevi. La noua şcoală predau 70 de profesori.

Cea care a obţinut împrumutul prin care a făcut această şcoală este Hysnije Kurteshi, o antreprenoare care spune că în fosta fabrică de textile lucrau peste 100 de muncitori, aşa că era un obiectiv simbolic al oraşului. Faptul că a oprit degradarea imobilului şi i-a dat o nouă viaţă i-a adus aprecierea comunităţii, mai ales că a făcut acolo un centru de educaţie şi pentru că a menţinut intactă înfăţişarea exterioară a clădirii.

Din imaginile publicate de BERD se poate vedea că şcoala are cantină, laboratoare, terenuri de sport interioare, săli de clasă.

Exit mobile version