O fabrică din Kosovo, transformată într-o şcoală modernă, cu grădiniţă şi cantină, plus terenuri de sport interioare în doar un an

449 de vizualizări
Toate fabricile vechi din oraşul Gjilan din Kosovo fuseseră transformate în mall-uri sau centre comerciale, scriu cei de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Aceştia au finanţat un proiect prin care o fabrică de textile a fost transformată în doar un an de zile de la stadiul de ruină într-o şcoală modernă pentru 300 de elevi. La noua şcoală predau 70 de profesori.

Cea care a obţinut împrumutul prin care a făcut această şcoală este Hysnije Kurteshi, o antreprenoare care spune că în fosta fabrică de textile lucrau peste 100 de muncitori, aşa că era un obiectiv simbolic al oraşului. Faptul că a oprit degradarea imobilului şi i-a dat o nouă viaţă i-a adus aprecierea comunităţii, mai ales că a făcut acolo un centru de educaţie şi pentru că a menţinut intactă înfăţişarea exterioară a clădirii.

Din imaginile publicate de BERD se poate vedea că şcoala are cantină, laboratoare, terenuri de sport interioare, săli de clasă.


1 comment
  1. 300 elevi si 70 profesori? O medie de 4,3 elevi pe “cap” de profesor? Pai la noi doar in varful muntelui e asa. La o scoala de cartier sau la liceu media este de 14-15 elevi pe cap de profesor. Normele didactice din kosovo sunt la o treime fata de cele romanesti sau clasele sunt de maxim 10 elevi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
identitatea de gen în școli

Klaus Iohannis: Recomandările sunt ca elevii să meargă la școală când pot fi asigurate măsurile care să îi țină în siguranță. În țară rata de infectare este foarte mare, aceste condiții nu pot fi garantate

Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică dimineață că recomandările Organizației Mondiale a Sănătății “sunt ca elevii să meargă la școală atunci când pot fi asigurate măsurile care să îi țină…
Vezi articolul

VIDEO „Este greșit ca aceste programe de educație digitală să funcționeze pe scheme de sponsorizări de la multinaționale. Trebuie să obișnuim societatea și administrația cu aspectul comercial, digitalizarea nu vine ca pomană” – Ionuț Stanimir, director marketing BCR despre educația digitală

Digitalizarea sistemului de Educație s-a făcut cu ajutorul multinaționalelor și al start up-urilor care au venit cu idei inovatoare pe piață, însă modelul acestora trebuie comercializat mai departe în România,…
Vezi articolul

Constantin Șerban, fostul învățător liberal acuzat de abuzuri asupra elevilor săi, prezentat de oficiali PNL drept unul dintre organizatorii Forumului Educației de la Iași, în care ministrul Cîmpeanu și-a susținut proiectele de legi / Cîmpeanu îi ceruse demisia după scandalul de anul trecut

Fostul învățător ieșean acuzat de abuzuri îndreptate împotriva elevilor săi, Constantin Șerban, membru în Consiliul Județean Iași din partea liberalilor, este prezentat în mai multe postări pe Facebook drept unul dintre…
Vezi articolul

Un nou sistem solar din galaxia noastră, descoperit de astronomi cu date de la telescopul Kepler. Cele șapte planete sunt „arse” de steaua în jurul căreia orbitează și nu pot susține viața – simulare video

În sistemul nostru solar, mica şi stâncoasa planetă Mercur este cea care orbitează cel mai aproape de Soare, fiind în permanenţă “prăjită” de radiaţiile acestuia, de şapte ori mai intense…
Vezi articolul