O monedă de aur găsită în Transilvania dovedește că un „fals” împărat roman a fost de fapt real / Un exemplar al acestei monede se află la Muzeul Brukenthal din Sibiu

Foto: Muzeul Național Brukenthal - Facebook.com

O monedă de aur antică, descoperită în Transilvania, dovedește că un împărat roman din secolul al III-lea, eliminat din istorie pe motiv că ar fi fost un personaj fictiv, a existat cu adevărat, anunță News.ro, scrie G4Media.ro.

Profesorul Paul Pearson de la University College din Londra, care a condus cercetarea, a declarat pentru BBC News că a fost uimit de această descoperire. Un exemplar din această monedă există la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Moneda care poartă numele lui Sponsian şi care are gravat portretul său a fost găsită acum mai bine de 300 de ani în Transilvania, cândva un avanpost îndepărtat al Imperiului Roman. Considerată a fi un fals, aceasta a stat închisă într-un dulap de muzeu. Acum, oamenii de ştiinţă spun că urmele de zgârieturi vizibile la microscop dovedesc că s-a aflat de fapt în circulaţie acum 2.000 de ani, scrie BBC.

„Ceea ce am găsit este un împărat. Era o figură despre care se credea că este un fals şi care a fost dată la o parte de experţi. Dar noi credem că a fost real şi că a avut un rol în istorie”, a declarat profesorul Paul Pearson de la University College din Londra.

Articolul integral, pe G4Media.ro.
Exit mobile version