OFICIAL Planul de acțiune pentru Strategia Națională de Educație Financiară: Săptămâna educației financiare” în grădinițe, formare și resurse pentru profesori și surse de finanțare

Foto: © Thicha Satapitanon | Dreamstime.com

Strategia Națională de Educație Financiară 2024-2030 a fost publicată în Monitorul Oficial, împreuna cu Planul de acțiune, care conține detalii privind rezultatele așteptate, perioada de implementare, autoritățile responsabile și sursele de finanțare pentru acțiunile și măsurile stabilite, bugetul de stat și fonduri europene, dar și fonduri private.

Pentru implementarea SNEF:

Cum se realizează educația financiară în școli și licee în prezent

Cadrul existent, în plan național, permite realizarea educației economico-financiare la nivelul învățământului preuniversitar, atât sub forma educaţiei formale–curriculare, cât și a educaţiei non-formale–extracurriculare, conform strategiei publicate.

Cu referire strict la educația financiară, în România, din perspectivă curriculară, elemente ale acestui tip de educație sunt prezente, prin teme explicite sau prin teme integrate, în special, în cadrul actualului curriculum pentru gimnaziu, prin disciplina Educație socială – Educație economico-financiară (la clasa a VIII-a), precum și în cadrul disciplinelor socio-umane, deja existente, de la nivelul ciclului liceal: Educaţie antreprenorială (clasa a X-a), Economie (clasa a XI-a), Economie aplicată (numai la filiera tehnologică, la clasa a XII-a) ca discipline de trunchi comun/obligatorii. 

Aceste discipline sunt studiate în mod obligatoriu de toți elevii din anii școlari menționați. De asemenea, sistemul educațional preuniversitar beneficiază de o ofertă completă de cursuri de Educaţie financiară, ca disciplină opțională inclusă în cadrul ofertei naționale de programe școlare, pentru toate nivelurile de învățământ, respectiv la nivelul învățământului primar, gimnazial şi liceal: 

În cadrul ariei curriculare Om și societate este inclusă disciplina obligatorie Educație socială – Educație economico-financiară, care se studiază la clasa a VIII-a începând cu anul școlar 2020-2021.

Planul de Acțiune al Strategiei Naționale de Educație Financiară 2024-2030 

Planul de Acţiune își propune adoptarea de măsuri care să conducă la atingerea scopului, obiectivelor generale și specifice ale Strategiei Naţionale pentru Educație Financiară 2023- 2030. În acest sens, sunt incluse în plan detalii privind rezultatele așteptate, perioada de implementare, organismele responsabile, indicatorii de rezultat și sursele de finanțare pentru direcțiile de acțiune și măsurile stabilite, conform documentului.

Dezvoltarea și introducerea elementelor de educație financiară în curriculumul național la toate nivelurile de învățământ

Introducerea educației financiare în universități 

Creșterea nivelului de cunoștințe ale cadrelor didactice în privința educației financiare

Asigurarea unei componente de educație financiară în educația parentală

Informații de context

Strategia Națională de Educație Financiară (SNEF) 2024 – 2030 a fost adoptată pe 11 aprilie, în ședință de Guvern.

Aceasta a fost elaborată de Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor, Banca Națională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Asociația Română a Băncilor (ARB) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), cu implicarea mediului public, cât și cel privat.

Potrivit Ministerului Educației, se vor dezvoltare și introduce elemente de educație financiară în curriculumul național la toate nivelurile de învățământ.

Se vor realiza acțiuni de educație financiară complementare adresate învățământului preuniversitar și universitar și va fi introdusă educația financiară în universități, a spus Ligia Deca. Profesorii universitari și din preuniversitar vor trece prin programe de educație financiară.

Foto: © Thicha Satapitanon | Dreamstime.com/ Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
Citește și:
Educație financiară pe repede înainte: Inspectoratele trebuie să organizeze seminarii, simpozioane în școli, impune Ministerul, până pe 26 aprilie
Ligia Deca: Educația financiară va fi introdusă în universități, iar profesorii universitari și din preuniversitar vor trece prin programe de educație financiară
Programe de educație financiară pentru profesori, abordarea în școală a noțiunilor de educație financiară, „săptămâna educației financiare” în grădinițe și curs opțional pentru studenți – propuneri din Strategia Națională de Educație Financiară pusă din nou în dezbatere publică, la un an și jumătate de la prima încercare
Exit mobile version