OFICIAL Prevederea ca rectorii să poată rămâne în funcție până la 10 ani după vârsta de pensionare a fost eliminată din Metodologia alegerilor universitare. Nicio limitare explicită nu a fost pusă în loc

Foto: © Roibul - Dreamstime.com

O prevedere din proiectul Metodologiei pentru alegerea structurilor și funcțiilor de conducere din universități, ce permitea ca rectorii să rămână în funcție până la 10 ani după vârsta de pensionare, prevedere semnalată de Edupedu.ro săptămâna trecută, a fost eliminată din document, în versiunea finală publicată miercuri în Monitorul Oficial. În locul acestei prevederi nu a fost introdusă nicio limitare explicită, în condițiile în care metodologia de până acum prevedea că pot ocupa funcții de conducere persoane care nu au împlinit vârsta de pensionare.

Printre foarte puținele modificări aduse metodologiei, între forma pusă în consultare de minister și cea adoptată, este absența prevederii referitoare la vârsta până la care se putea candida pentru funcții de conducere.

Vechea metodologie din 2015 prevedea, la art. 17 (1): “Au dreptul de a ocupa una dintre funcțiile de conducere prevăzute la art. 9-12, 15 şi 16, prin alegeri sau concurs, după caz, persoanele care nu au împlinit vârsta de pensionare”. Funcțiile de conducere respective sunt cele de director de departament, decan, prodecan, rector, prorector, director al Consiliului pentru studii universitare de doctorat.

Această limitare dispărea în proiectul noii metodologii, atunci când a fost pus în consultare publică, prin introducerea unui răgaz de 5 ani după atingerea vârstei de pensionare, ceea ce făcea ca rectorii, de exemplu, să poată rămână în funcție până la 10 ani după vârsta de pensionare – după cum Edupedu.ro a semnalat la sfârșitul lunii august. Proiectul nu mai vorbea despre exercitarea “dreptului de a ocupa” o funcție de conducere, ci despre o limitare a “dreptului de a candida”, pentru persoanele care și-au păstrat calitatea de titular în învățământ/cercetare timp de 5 ani după împlinirea vârstei de pensionare:

Acest punct (6) al articolului 4 dispare, însă, din forma finală publicată în Monitorul Oficial. Nu mai este, astfel, menționată nicio limitare explicită în privința vârstei. Se păstrează prevederea de la Art. 4 punctul (5), care, spune, generic:

Alte modificări propuse în proiectul de Metodologie

“Metodologia-cadru referitoare la procesul de stabilire şi de alegere a structurilor şi funcţiilor de conducere la nivelul instituțiilor de învățământ superior” păstrează cele mai multe dintre procedurile valabile și până acum, dar prezintă și o serie de modificări.

Între altele, metodologia prevede, față de cea folosită până acum:

Pentru Senatul universitar apar o serie de prevederi privind componența, dar și alegerea președintelui Senatului:

În cazul  Consiliului școlii doctorale, proiectul de metodologie prevede, în plus față de metodologia de până acum:

Apar prevederi noi privind o serie de alte posturi din cadrul universităților, precum:

Metodologia alegerilor din universități:

Citește și:
Rectorii pot rămâne în funcție până la 10 ani după vârsta de pensionare – Noul proiect de metodologie pentru alegerile universitare
Alegerile din universități, afectate de noua Lege a învățământului superior. Unele instituții organizează scrutinul după vechile reguli, deși trebuie respectate noile norme. Apar însă portițe / Studiu de caz: Universitatea din Craiova

Foto: © RoibulDreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version