OFICIAL Tablă interactivă cu diagonala de 216 cm, 4K și cameră de videoconferință cu telecomandă – echipamente obligatorii în standardele de echipare a oricărei clase. Laboratoarele de informatică vor avea calculatoare pentru fiecare elev, iar SmartLab-urile – imprimante 3D, scanere 3D și ochelari de realitate virtuală

Foto: © Elmirex2009 | Dreamstime.com

Tablă interactivă, laptop, cameră de videoconferință, scaner documente, router acestea sunt dispozitive enunțate în standardele de echipare a unui laborator de informatică, potrivit ordinului pentru aprobarea standardelor de echipare a unităților de învățământ preuniversitar cu echipamente tehnologice, publicat în Monitorul Oficial. Pentru o sală de clasă, echipalentele obligatorii sunt tabla interactivă de 85 de inch, echivalentul a 216 centimetri, și camera pentru videoconferință. În ordinul de ministru nr. 3.497 din 30 martie 2022, apar și standarde pentru echipamentele pe care școlile le vor avea pentru digitalizarea lucrărilor elevilor la evaluările standardizate – este vorba despre scanere și servere.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, fiecare sală din România să fie echipată cu tablă inteligentă cu ecran tactil, care să substituie creta și tablele clasice până în 2026, cu 360 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), este obiectivul Ministerului Educației.

Standardele tehnice detaliate pot fi descărcate de la finalul articolului.

Standardele de echipare a unui laborator de informatică, conform ordinului menționat:

Potrivit ordinului, standardele de echipare a unei săli de clasă sunt următoarele:

Standardele pentru echiparea unui Smart Lab educațional, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial:

Echipamentele necesare pentru digitalizarea lucrărilor elevilor la evaluările standardizate:

  1. Scaner planetar de carte pentru scanarea face-up, fără atingere, a documentelor legate 2 x A4, multipage, scanare față/verso minimum 2.400 dpi;
  2. Server de stocare: pentru documentele scanate, cu sisteme de securitate, grade diferite de utilizatori.

În cadrul fiecărei unități de învățământ se vor asigura următoarele, după cum se arată în document:

„1. licență de management centralizat a dispozitivelor, care să permită gestionarea sistemelor de operare utilizate la nivelul instituției de învățământ;

2. securitatea dispozitivelor prin protecție împotriva virușilor și malware;

3. dispozitive electronice speciale pentru persoanele cu dizabilități, utilizate în procesul educațional (deficiențe auz, vedere, cognitive, neuromotorii etc.) — tehnologii asistive software (aplicații informatice, ca de exemplu, aparatele de comunicare pentru emisie vocală, dispozitive de generare a vorbirii) și tehnologii asistive hardware/echipamente care au rolul de a facilita comunicarea și de a asigura independența/autonomia persoanelor cu dizabilități (de auz, de vedere, neuromotorii, tulburări de neurodezvoltare sau alte tipuri de dizabilități), după caz. Pachetele se pot achiziționa în funcție de tipul dizabilității și de cerințele educaționale ale elevului;

4. dotarea optimă și eficientă a sălilor de clasă, laboratoarelor de informatică, în funcție de nevoi, de specificul unității de învățământ, de dotările deja existente la momentul viitoarelor achiziții.”

Informații de context

„Un obiectiv ambițios al Ministerului Educației este ca, la sfârșitul perioadei de implementare a PNRR, fiecare sală de clasă din România să fie echipată cu tablă inteligentă cu ecran tactil, care să substituie creta și tablele clasice”, se arată în comunicatul ministerului Educației.

„Peste 360 milioane euro din PNRR sunt alocate de către Ministerul Educației pentru finanțarea acestei măsuri care se dorește a fi un pas esențial spre reforma educației propusă prin proiectul România Educată – componenta de digitalizare a educației”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

În privința laboratoarelor de informatică, Sorin Cîmpeanu a declarat săptămâna trecută că „Ministerul Educației a considerat că trebuie să lase o libertate mult mai mare, deoarece diferența între școli este foarte mare. Sunt școli care au laboratoare de informatică și care vor avea nevoie de finanțare doar pentru completarea sau pentru actualizarea nivelului tehnologic și sunt alte școli care nu au deloc laboratoare de informatică. Prin definirea acestor standarde tehnice de echipare, am intenționat să lăsăm libertate școlilor”.

Tot atunci, el a mai spus că toate clasele vor fi dotate cu table inteligente: „O reformă pe care o apreciez ca fiind radicală este aceea a trecerii de la stilul clasic, cu creta pe tablă, la tabla inteligentă, interactivă. (…) Aceste table interactive pe care le dorim în fiecare clasă din școlile românești nu necesită un proces foarte complicat de utilizare și acele cadre didactice care sunt mai puțin familiarizate încă cu mediul digital vor putea să scrie normal pe acea tablă, exact așa cum scriu și cu creta, având avantajul că ceea ce predau la clasă se poate transfera, știți foarte bine, instantaneu, pe telefoane, tablete, laptopuri pe care le utilizează elevii. Deci, insist asupra acestei reforme, pentru că este o schimbare radicală a școlilor românești.”

În anunț mai apare că acestei sume i se adaugă cele peste 95 milioane euro pentru dotarea laboratoarelor standard de informatică și aproape 120 milioane euro pentru înființarea a 1.100 Smart Lab-uri, finanțarea fiind asigurată tot de către Ministerul Educației, prin PNRR.

Conform anunțului făcut de ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu, inspectoratele școlare județene vor fi entitățile responsabile de centralizarea solicitărilor la nivelul fiecarui județ și de organizare a procedurilor de achiziție, standardele de echipare promovate de către Ministerul Educației (prin ordin de ministru) fiind deja transmise spre publicare în Monitorul Oficial. În acest context, s-a solicitat constituirea echipelor responsabile pentru implementarea acestui proiect la nivelul fiecărui inspectorat școlar.

În cadrul aceleiași conferințe, Sorin Cîmpeanu a explicat în ce constă evaluarea standardizată interdisciplinară digitalizată care ar urma să înlocuiască tezele semestriale. Acesta a menționat că elevii vor fi evaluați nu de profesorul de la clasă, ci de doi evaluatori care nu se cunosc între ei, iar evaluarea ar urma să fie la nivel de item, pentru a putea cunoaște lacunele.

„Corectarea să nu se mai facă de către profesorii cu care elevul lucrează tot anul, ci să fie distribuită electronic către doi evaluatori, care nu se cunosc între ei. Asta va crește relevanța evaluării. De asemenea, standardizată înseamnă că vom culege răspunsurile elevilor, dacă au 20 de întrebări, pe fiecare întrebare în parte, separat. Elevul va beneficia și de acest rezultat care îl va putea ajuta în pregătirea lui, să știe unde a înregistrat lipsuri și unde a fost bun. Va fi de ajutor și profesorilor pentru a vedea progresul înregistrat.”, a spus Cîmpeanu.

Amintim că Edupedu.ro a scris că Radu Szekely, consilierul ministrului Educației, a vorbit la EuropaFm despre noile evaluări standardizate de la finalul și începutul anului școlar: „Aceste teste sunt bazate pe itemi obiectivi, testați, care, chiar dacă sunt diferiți – adică eu și dumneavoastră dacă am da testul acum, ar putea ca pentru aceeași competență să avem itemi diferiți. Dar ei vor spune evaluatorului că noi avem acea competență dezvoltată sau nu. Și elevul și profesorul, și familia, evident, vor primi un raport în urma acestei evaluări care nu dă o notă, ci dă un procentaj de realizare (…) Important este ca în urma acestor testări profesorii să știe că un anumit elev are anumite competențe dezvoltate mai bine și altele pe care trebuie să lucreze. Și să-și poată planifica activitățile în așa fel încât să poată lucra pe acele competențe pe care știe că mai e nevoie și nu să meargă mai departe, știind că nu are baza pe care să construiască”.

Ordin pentru aprobarea standardelor de echipare a unităților de învățământ preuniversitar cu echipamente tehnologice

Foto: 164980200 / School © Elmirex2009 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version