Op ed / Ștefan Pălărie, senator USR, despre rezultatele la PISA 2022: Întreb retoric spre doamna ministru a educației sau cine mai e pe acolo treaz – Facem și noi ceva, în sfârșit, ca țară, pentru educație?

Foto: Ștefan Pălărie

Școala românească lasă elevi în urmă. Și lasă foarte mulți elevi în urmă, fără a fi capabili ca stat și societate să oprim această degradare. Testele PISA ne arată iarăși, și pentru anul 2022, aceeași realitate unde foarte mulți dintre elevii români de 15 ani nu pot înțelege un text sau nu pot utiliza în practică noțiuni de matematică sau din științe.

Nu e nimic nou sub soare. Știm și cunosc și Guvernul și toată clasa politică cauzele acestei situații:

Mă doare rău că am pierdut o ocazie imensă cu legile educației și că Ministerul Educației a picat un examen uriaș. Știam de toate aceste lucruri, le-au spus și specialiștii români. Din păcate, sub cupola poleită a proiectului România Educată ne-am pregătit ani de zile să facem o schimbare în educație, dar am ratat-o: noile legi ale educației au eșuat în a rezolva vreuna din marile probleme.

În loc să avem o „democratizare” a calității educației, avem din contră, prin noile legi: și mai multă segregare prin examene diferențiate la liceele „bune”, nu avem programe pentru a opri abandonul școlar, nu avem vreo obligație clară de actualizare a materiei din programă. Iar situația socială și economică a profesorilor este în continuare degradantă.

Nu mai vorbesc despre faptul că și așa proaste cum sunt, legile sunt deja împotmolite, creând mai mult haos și întârzieri… sau despre lipsa banilor pentru programe precum „Masă caldă”, pentru transportul elevilor sau salarizarea profesorilor – lucruri E-LE-MEN-TA-RE pentru a opri măcar abandonul școlar.

Așadar, întreb retoric spre doamna ministru a educației sau cine mai e pe acolo treaz – Facem și noi ceva, în sfârșit, ca țară, pentru educație?

PS: E foarte trist faptul că pe pagina Ministerului Educației unde este transmisă live conferința rezultatelor PISA, singurul dialog în scris pe marginea temei a fost:

”Se mai dau cardurile educaționale de 500 RON?”

”Da, se mai dau!”.

Aici am ajuns!

Op-ed: Ștefan Pălărie este senator, membru al partidului USR. Opiniile sale nu reprezintă poziția redacției

Exit mobile version