Orban confirmă informațiile Edupedu.ro privind statutul Cercetării: Din minister de sine stătător se transformă în departament, condus de un secretar de stat

Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a confirmat astăzi informațiile publicate în exclusivitate de Edupedu.ro cu privire la statutul Cercetării: din minister de sine stătător, se transformă în departament condus de un secretar de stat. Anunțul a fost făcut la preluarea mandatului de ministru al Educației și Cercetării de către Monica Anisie. Cercetarea a mai fost simplă direcție în Ministerul Educației în 2004, după care a avut fie statut de Autoritate Națională condusă de secretar de stat, fie a fost minister în sine, ordonator de credite.

Cercetarea “va fi departament condus de un secretar de stat”, a declarat premierul. Acesta a precizat că “degeaba ai un minister, dacă aloci 0,17% din PIB pentru cercetare. Cu siguranță va crește alocarea”.

Orban a afirmat că, “pe exercițiul financiar 2014-2020, din păcate România este pe ultimul loc ca și sume obținute din bugetul UE pe proiecte de cercetare”.

Declarațiile integrale ale premierului Ludovic Orban, cu privire la statutul cercetării în cabinetul său:

Edupedu.ro a scris în exclusivitate la începutul săptămânii că executivul discută posibilitatea ca fostul Minister al Cercetării să se transforme în simplă Direcție în subordinea Ministerului, ceea ce ar însemna o slăbire a capacității de a atrage finanțare europeană, dar și un mesaj cu o mare putere simbolică, în cabinetul Orban în care Tineretul funcționează ca minister separat.

Miza? Închiderea anului cu un buget al Educației majorat față de anul trecut, dar care pe fond să ascundă și bugetul Cercetării. “E complicat să închizi bugetul anul ăsta, în limitele de deficit, și așa scapi de presiunea unui minister sau a unei autorități cu buget separat”, potrivit surselor Edupedu.ro.

Un alt motiv este prezentarea unui Guvern și a unor ministere suple, care nu fac risipă de bani, în concordanță cu anunțurile PNL care și-a construit profilul încă de la primele discuții despre viitorul executiv în contrapondere cu fostul guvern PSD care ajunsese la 28 de ministere (față de 16 ministere câte are guvernul PNL).

Citește și:

 

 

Exit mobile version