Orban: Dacă un profesor vrea să lucreze până la 70 de ani, trebuie să decidă el, nu un director, pe ochi frumoși. Nu modificăm vârsta de pensionare, dar în Educaţie sunt persoane care pot să lucreze şi după 65 de ani

“Nu modificăm vârsta de pensionare, dar există domenii în care unele persoane pot lucra şi peste 65 de ani”, a declarat premierul Ludovic Orban marţi seară după o întâlnire cu oamenii de afaceri la Hotelul Athenee Palace Hilton. Şeful Executivului a făcut astfel precizări în privința informaţiilor apărute în presă, ori pe reţelele de socializare cum că ar intenţiona modificarea vârstei de pensionare şi că ar exista un proiect în lucru pentru creșterea acesteia. “Fake news”, a declarat Orban.

Premierul a spus că “în anumite domenii cum sunt educația, cultura, sănătatea sunt persoane care pot să lucreze și după vârsta de 65 de ani în măsura în care își păstrează capacitatea de a lucra. Până la o vârstă, să zic până la 70 de ani”. Acesta a dat exemplul profesorilor, care ar trebui, în opinia sa, să poată decidă dacă vor să rămână la catedră şi până la ce vârstă vor asta, nu să se întâmple ca acum, când, mai spune Ludovic Orban, “dacă vrea directorul școlii, pe ochi frumoși, să-l mai lase un an să vină să predea cu ora”.

Cele mai recente date despre numărul profesorilor pensionari sunt din anul școlar 2017-2018, când 5.428 de norme (dintr-un total de 217.862 la nivel național) au fost ocupate cu personal didactic calificat pensionat încadrat în regim de plata cu ora.

Redăm integral răspunsul premierului:

Reporter: “Există la Ministerul Muncii un astfel de proiect de creștere a vârstei de pensionare?”

Ludovic Orban: “Nu, nu, nu. Fake news marca unei anumite părți. N-am spus asta, am spus următorul lucru. În anumite domenii cum sunt educația, cultura, sănătatea sunt persoane care pot să lucreze și după vârsta de 65 de ani în măsura în care își păstrează capacitatea de a lucra. Până la o vârstă, să zic până la 70 de ani.

Ceea ce am spus eu este că trebuie să li se permite să decidă ei dacă lucrează până la vârsta respectivă. Sigur că vârsta de pensionare rămâne 65 de ani, dar decizia dacă ei continuă, trebuie să le aparțină lor. Nu, cum e cazul educației, să li se dea din an în an, dacă vrea directorul școlii, pe ochi frumoși, să-l mai lase un an să vină să predea cu ora. Trebuie să fie decizia cadrului didactic dacă vrea să continue după 65 de ani și pe ce perioadă. Dacă vrea să se pensioneze la 69, să se pensioneze la 69.”

Reporter: “La Ministerul Muncii există un astfel de proiect?”

Ludovic Orban: “Nu există încă. Eu am dat un răspuns la întrebarea legată de faptul că pot să rămână în educație, în anumite școli, catedre neacoperite pentru că aceste ore sunt ținute de profesori pensionari. Și am dat o posibilă soluție.”

Răspunsul premierului Orban vine în contextul în care Guvernul, prin ministrul muncii Violeta Alexandru a anunţat că are în plan ca profesorii pensionari să fie obligaţi să opteze între pensie şi salariu dacă vor să predea şi au pensii peste salariul minim brut. Aceeaşi regulă s-ar aplica oricărui angajat care ia pensie şi vrea să lucreze în sistemul bugetar, potrivit explicaţiilor ministrului.

“Ne-am gândit la aceste situaţii (n.r în care nu există cadre didactice calificate) şi am prevăzut un articol special prin care profesorii pot opta să rămână în învăţământ şi după pensionare şi să poată cumula pensia cu salariul, dacă pensia lor nu depăşeşte cuantumul salariului minim brut pe economie. Dacă pensia depăşeşte acest prag, atunci cadrele didactice vor trebui să opteze fie pentru pensie, fie pentru salariu”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru pentru Edupedu.ro.

Ministrul a menţionat că aceasta este una dintre variantele de lucru şi că nu a luat o decizie finală până la acest moment. Săptămâna aceasta proiectul de act normativ va fi pus în dezbatere publică şi vor fi consultări cu toţi partenerii sociali, a mai spus oficialul pentru Edupedu.ro.

Salariul mediu brut pe economie este în prezent de 2.080 de lei, iar Guvernul a propus recent ca acesta să crească la 2.230 de lei de la 1 ianuarie 2020.

Nu există date publice despre pensia medie din sectorul Învăţământ, dar pensia medie de asigurări sociale pentru limită de vârstă era de 1.389 de lei în trimestrul II 2019, potrivit INS.

Reamintim că în ianuarie 2019 ministrul Educaţiei de atunci Ecaterina Andronescu a decis că profesoarele pot rămâne la catedră peste vârsta de 65 de ani. Aceasta a modificat Metodologia privind mobilitatea personalului didactic. “O doamnă a sesizat Curtea Constituțională pentru discriminarea dintre domni și doamne și atunci am fost obligată să corectez metodologia. Nu este obligatoriu, dar cine vrea să rămână, poate“, a explicat atunci Andronescu pentru Edupedu.ro.

FOTO: gov.ro

Exit mobile version