Profesoarele pot rămâne la catedră până la 68 de ani – decizie publicată în Monitor. Numărul profesorilor pensionari din gimnaziu și liceu s-a dublat în ultimii 5 ani

63.337 de vizualizări
Photo by Nery Montenegro on Unsplash
Profesoarele pot rămâne la catedră, peste vârsta de 65 de ani. Ecaterina Andronescu a modificat Metodologia privind mobilitatea personalului didactic. Potrivit actului publicat miercuri în Monitorul Oficial, profesoarele care vor să predea și după această vârstă trebuie să depună două cereri la secretariatul școlii, până pe data de 31 ianuarie 2019.
  • UPDATE 15 ianuarie 2019 Ecaterina Andronescu, pentru Edupedu.ro: “O doamnă a sesizat Curtea Constituțională pentru discriminarea dintre domni și doamne și atunci am fost obligată să corectez metodologia. Nu este obligatoriu, dar cine vrea să rămână, poate. Cred că vor fi foarte puține cazuri. Mai degrabă știu [cereri – n.red.], cel puțin din partea sistemului de învățământ, să se poată pensiona mai repede”.

Ecaterina Andronescu a modificat un articol din metodologia privind mobilitatea personalului didactic. Concret, de acum înainte profesoarele care până la 1 septembrie 2019 împlinesc vârsta de 65 de ani vor putea să rămână la catedră, dacă vor.

Pentru a se menține în activitate titulare peste vârsta de 65 de ani, profesoarele trebuie să depună până pe 31 ianuarie 2019, la secretariatele școlilor, două cereri:
  • o cerere pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la 65 de ani după împlinirea vârstei standard de pensionare,
  • și o cerere de menținere în activitate ca titular, în funcția didactică peste vârsta de 65 de ani

Ordinul nr. 5.728 care modifică metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2019-2020 a fost publicat miercuri, 9 ianuarie, în Monitorul Oficial.

În anul școlar 2017-2018, 5.428 de norme (dintr-un total de 217.862 la nivel național) au fost ocupate cu personal didactic calificat pensionat încadrat în regim de plata cu ora.

Ce prevede Ordinul nr. 5.728 publicat în Monitorul Oficial
1. La articolul 28, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
(4) Personalul didactic titular din învățământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul științific de doctor, care, până la 1 septembrie 2019, împlinește vârsta de 65 de ani, efectuează stagiul minim de cotizare și dovedește competență profesională deosebită, a obținut calificativul “Foarte Bine” și nu a fost sancționat disciplinar în ultimii 5 ani școlari încheiați, poate fi menținut în activitate ca titular, în funcția didactică până la 3 ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere, conform prezentei Metodologii.
  • Cum era până acum articolul 28, alineatul (4):
  • (4) Personalul didactic titular din învățământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul științific de doctor, care, până la 1 septembrie 2019, împlinește vârsta de 65 de ani, efectuează stagiul minim de cotizare și dovedește competență profesională deosebită, a obținut calificativul “Foarte Bine” și nu a fost sancționat disciplinar în ultimii 5 ani școlari încheiați, poate fi menținut în activitate ca titular, în funcția didactică până la 3 ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere, conform prezentei Metodologii, cu excepția cadrelor didactice titulare, femei, care au beneficiat deja de cei 3 ani de menținere în activitate ca titular, în funcția didactică, peste vârsta de pensionare, până la 1 septembrie 2019.
2. La articolul 28, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4 1), cu următorul cuprins:
(4 1) În vederea menținerii în activitate ca titular, în funcția didactică peste vârsta de 65 de ani, cadrele didactice titulare, femei, care se încadrează în prevederile alin. (4), pot depune până la data de 31 ianuarie 2019 la secretariatele unităților de învățământ atât cerere pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la 65 de ani după împlinirea vârstei standard de pensionare, cât și cerere de menținere în activitate ca titular, în funcția didactică peste vârsta de 65 de ani.

FOTO Decizia din Monitorul Oficial:

 

Numărul profesorilor și personalului din gimnaziu cu vârsta peste 65 de ani, aflați conform legii la pensie, s-a dublat din 2013 până în 2016, potrivit Eurostat.

Tot o dublare a numărului profesorilor și a celor din staff-ul școlii, cu vârste de peste 65 de ani apare și la liceu.

Citește și:

Photo by Nery Montenegro on Unsplash


46 comments
  1. Două mari porcării: 1. eu înţeleg că o fi penurie de cadre, dar de şefi unde e lipsă? De ce un pensionar mai are drept şi la funcţii?
    2. Mi se pare că e discriminare mai mare că femeile au drept să lucreze 8 în plus peste pensie (faţă de 3 bărbaţii), decât că femeile ies la 60 (ăsta e un avantaj, teoretic), iar bărbaţii la 65 şi ambii pot lucra 3 ani in plus.

    1. Nu e nicio penurie de cadre .Sunt mincinile pensionabililor .Sunt mii de cadre bine pregatite cu note peste 9 la titularizari care nu se pot titulariza din pricina acestor hiene care vor sa moara la catedra !

      1. Sunt cadru didactic, nu hienă şi dacă m-aş putea pensiona la 57 de ani, zic bogdaproste. Cei care vor să rămână peste 65 de ani (vorbesc în sistemul preuniversitar) s-o facă. Dacă din şcoală doresc să ajungă în sicriu, fără să se bucure de copii şi nepoţi, e problema lor. Pensionarea profesorilor bărbaţi la 57 de ani şi a femeilor la 55 ar fi o pungă de oxigen, mai ales pentru tinerii dornici de a intra în sistem.

  2. Maria Berende, nu știu ce studii aveți, în schimb observ că aveți multe greșeli de scriere, nu din grabă, ci din neștiință. Vă înțeleg supărarea, dar lipsa de bun simț mă determina sa spun ca nu aș dori ca ai mei copii să vă aibă profesoară, mai ales că mă îndoiesc de buna dvs. pregătire profesională. Doresc ca în învățământ să fie profesori foarte bine pregătiți și educați. Dacă sunt și tineri, cu atât mai bine…Dar, tineri frumoși sufletește.

    1. Puteti sa -mi spuneti si mie care sunt greselile de scriere ??? Asa,de curiozitate! Va rog sa le identificati ! Si sa mi le transmiteti aici! Si, o precizare , in acest an am luat la titularizare 9,20 ! Oare nici nota asta nu v-a convins ??? Si nu ma pot titulariza ,din lipsa de posturi !Poate ca imi spuneti dumneavoastra cu ce nota v-ati titularizat ! Asa , de curiozitate !

  3. Mai mare tampenie ca asta nu exista , sa permiti batranilor in general depasiti ,cu probleme de sanatate sa ramana la catedra pana mor acolo; in general ineficienti si obositi si sa opresti evolutia tinerilor care nu se pot titulariza ca nu mai sunt posturi e cea mai grea si mai nedreapta masura data invatamantului romanesc .Va dau doar un exemplu – tanar 30 de ani haituit cu examene de titularizare in imposibilitate de a se titulariza din lipsa de posturi elev nota la clasa 9 nota la evaluarea nationala 8 ,59 . batran peste 65 de ani pensionabil care are dreptul la munca nota la clasa 9 ,nota la examen 6 . Cine e mai eficient ?? Nici sa nu se mire doamna Andronescu de esecul tinerilor la examene :

  4. Să vă fie rușine voi cei tineri care vă considerați superbine pregătiți și care chipurile sunteți ținuți fără posturi de ,,babalîci,, cum îi numiți. Comentariile voastre sunt relevante pentru nivelul de pregătire, dedicația si dorința de a învăța tinerii pe care ziceți că o aveți. Tinerețea nu este veșnică iar voi o să ajunjeți bătrâni, răi și la fel de ignoranți precum sunteți acum …si în nici un caz nu vă calificați să educați copii. Si să mai știți că nu toți oamenii ajung la 65 de ani epave asa cum considerati voi…toti aveți părinti si cred că au o varsta …asa cred că gîndiți si despre ei …să vă fie rușine….iar faptul că ai mai puțini ani nu te califică automat la a fi competent si nici notele alea pe care ziceți că le luați nu certifică musai competență…la voi gîndirea este că trebuie să crape unul sau să fie dat afară ca să vă cocotați voi…animale de pradă ce sunteți…fiecare om are locul lui și dacă esti competent așa cum spuneți că ați fi voi chiar ti-l găsesti…în fiecare județ/oras an de an sunt locuri titularizabile doar că trebuie să fii printre primii să le poti ocupa …

    1. La noi gandirea nu este ca batranii trebuie sa crape , ci doar sa aiba bunul simt sa se retraga la timp ! Doamna Andonescu va favorizeaza pt voturi !Apropo de pregatire , anul acesta la titularizare am luat 9,20 , dumneavoastra cu ce nota v-ati titularizat ??? A r fi bine de stiut . Noi nu avem nimic cu batranii ,dar trebuie sa recunoasteti ca avem si noi dreptul de a ne fixa pe post , dupa ce ca luam an de an note peste 7 la titularizari , adesea chiar 8 si … ori chiar 9 si .. in acest an ! Asta nu va spune nimic ??? Si , sa -mi mai spuneti ce metode moderne folositi la clasa , asa de curiozitate !

    2. Ar trebui sa ne fie rusine ca luam 10 la titularizare si ca nu ne putem titulariza din lipsa de posturi ? Care posturi sunt ocupate de pensionarii care mai stau in invatamant pt bani ? Care pensionari habar nu au de metodele moderne si care, multi dintre ei nu au dat niciodata vreun examen adevarat de titularizare ? Care pensionari, de obicei psd, sunt ba directori,ba cu gradatii de merit desi succesele lor sunt doar cu elevii pe care -i mediteaza contra cost ? Sa va fie voua rusine , ca nu ne permiteti sa intram in sistem desi luam note maxime !

  5. Normal ar fi ca periodic,cam la 5 ani sa participe toti candidatii pt ocuparea posturilor(si titulari si netitulari) la un acelasi examen si astfel sa se aleaga cei intradevar valorosi. Doar ca aici conteaza mult si cine corecteaza lucrarile. in nici un caz un inspector care nu este in stare cand intra intr o clasa sa ia cretad din mana profesorului si sa continue predarea lectie. Cati dintre titulari nu doar ca nu s-au mai pregatit de la titularizare,ba chiar nici cat stiau nu mai stiu….Nici Inspectoratele nu prea isi mai au rostul daca ar fi un sistem de pregatire al profesorilor distinct si corect{ex ca in Canada sau alte tari mai evoluate..)
    i

    1. Da, cu masura unui examen periodic, din 5 in 5 ani pt ramanerea sau titularizarea altuia pe post sunt de acord. Am terminat facultatea in 1985, am luat si definitivat si gradul II cu medie peste 9,50, bacalureat luat cu 10 la matematica , 9. 50 lb romana. Sunt si in prezent absolventi si titulari f buni dar sunt si absolventi si..chiar cu media de 7 la titularizare f slab pregatiti asa ca un concurs periodic ar da sorti de izbanda profesionistului, indiferent de varsta.

  6. parca nu ne -a ajuns ca doamna Andronescu a desfiintat scolile profesionale si a facut ca in licee sa intre elevi cu 2-3 la examen ,care nu fac fata cunostintelor teoretice dar care puteau fi buni meseriasi ! Parca nu ne -a ajuns ca pe vremea dansei ca tot a fost cu psd ul asta sa se copieze la bac la greu contra spaga ,parca nu ne -a ajuns ca a propus ca tinerii fara bac sa intre in facultati … acuma vine si cu asta ca bietii batrani sa stea la catedra pana la moarte iar tinerii sa fie alungati pur si simplu din sistem !Legat de bacul fraudat ,imi amintesc ca eram o data la supravegheat la bac .In sala cativa tineri care nu scriau nimic .La un moment dat unul vine spre catedra si imi pune pe masa cateva sute de lei zambind spunand ,asta pt dvs ca sa nu ne vedeti ca copiem ! Am ramas traznita !L-am scos afara din examen dar ,un coleg de pe coridor mi -a spus cam asa ,”esti nebuna ,distrugi viitorul baiatului ” Am ramas traznita inca o data .Altadata in timp ce supravegheam intra profesorul de mate , azi inspector , iata si se duce la tabla si incepe sa rezolve problemele date , fara sa -mi ceara voi , nimic , desi eu semnasem ca raspund de corectitudinea desfasurarii examenului .M-am apropiat de dansul si i-am spus ca nu e bine ceea ce face .Raspunsul a fost “nu te intereseaza pe tine asta ” Si a continuat sa rezolve problemele iar tinerii scriau de zor ! Altadata ,tin minte ca ,efectiv au incuiat usa de la intrare , ca nu cumva sa apara vreun inspector sa verifice . Si cand a aparut totusi s -a iscat un zvon teribil unul , actualul inspector de mate umbla prin sali si atentiona tinerii sa faca disparute copiutele etc .Nu au deschis usa imediat motivand ca nu gasesc cheia , au deschis -o dupa ce s -au asigurat ca totul e ok ! A sta incurajeaza madam Andronescu ?? Se pare ca da ! Astfel cei mai corupti profesori de atunci “cu rezultate ” cica au ajuns inspectori azi !

  7. Să ne gândim că, odată cu trecerea timpului, fiecare ajungem “babalâci” și “gloabe” în ochii unora…
    Iar un 9 sau 10 la titularizare – în contextul limbajului folosit aici- nu denotă o pregătire și o educație aleasă, ci, mai degrabă, o baftă de moment/examen… Să-mi fie cu iertare, dar asta demonstrează, repet, modul de exprimare:lipsa bunului simț.

    1. Am avut eu un babalac semiparezat care n-avea ce face acasa si care mi-a distrus o sansa la liceu. Locul pensionarilor este ACASA, nu la catedra!! Babalacilor, chiar nu intelegeti ca sunteti depasiti fizic si moral?? Predati fara viata niste informatii prafuite si vreti si mare respect pentru asta?

    2. Dragă dnă profesor, maria berende, nu știu ce cauți TU la catedră…după cum văd nici măcar nu știi să scrii corect românește!!! Sincer, cred că nimic din ce ai scris nu e adevărat!!! Iar dacă ai fi fost atât de corectă precum vrei să pari…nu mai mergeai să supraveghezi la bacalaureat și a doua oară…

      1. Daca tot sustineti ca nu stiu sa scriu ,va rog sa identificati greselile mele de ortografie aici , si sa -mi spuneti cu ce nota v-ati titularizat dumneavoastra , ok ?? Apropo de supravegheatul la bacalaureat , am mers o singura data , nu am mai dorit sa merg a doua oara ,cand mi -am dat seama ce fraude se fac accolo punct .

    3. Eu va sfatuiesc sa dati si dvs .acest examen acum ! Si sa vedeti daca obtineti 9,20 cat am luat eu !Lipsa de bun simt ,ziceati , bun dar dvs aveti bun simt cand stati la catedra pana la asemenea varste si pur si simplu obstructionati dreptul tinerilor de a intra in sistem !??? Sigur ca va convine ,pt bani , bineinteles !

    4. Si voi aveti bun simt ca ne obsructionati intrarea in sistem ?? Limbajul folosit e al unei persoane disperate, care nu se mai poate controla, cand vede cate marsavii se intampla in sistem .Nu dvs. decideti cat de pregatita oi fi eu, ci examenele pe care le dau .Si va rog sa -mi spuneti cu ce nota v-ati titularizat , daca ati dat vreodata acest examen ?? Asa,de curiozitate !Daca noi nu avem bun simt voi aveti ?? Din moment ce ne sfidati si obstructionati intrarea noastra in sistem ??

  8. Si ce se intampla cu cei pensionati obligatoriu , fortat , conform unei legislatii mai vechi doar cu cateva luni in urma ? Adica unul e dat afara fortat , la 60 de ani ( varsta standard de pensionare pana prin septembrie 2018 ), iar dupa numai 4 luni unii au dreptul sa iasa la pensie la 68 de ani !!! Si cei cu o pensie de mizerie , de aceeasi varsta , ei ce vina au , mai ales daca au si datorii la banci ?! Din ce sa mai plateasca ?! Numai pentru ca s-au nascut cu…cateva luni mai devreme, li s-a desfacut cim si au fost obligati sa isi depuna cererea de pensionare ! Nu e drept ! Sa se aplice legea si retroactiv , pentru echitate !

    1. Povesti! Stiu o groaza care si-au prelungit statul la catedra cu o cerere aprobata aproape din oficiu. Acum, totusi, ce vreti? Romanii v-au tinut in spate destul, iar daca ar fi sa analizam calitatea informatiilor predate si valoarea lor practica…pensionarea e o alta saltea moale pentru niste nulitati absolute care populeaza invatamantul romanesc!

  9. Multe lucruri ar putea sa fie mai bune. Chiar tinerii, ar putea sa fie mai inteligenti cand isi aleg meseria. Jignirile pe care le aduc unii, demonsreaza superficialitate si rautate. Numarul mare al pensionarilor sau al pensionabililor care mai predau in scoala este explicat prin lipsa profesorilor acolo unde este nevoie de ei. Ma refer la posturile din orasele mari cu oferta generoasa de locuri de munca si cele din localitatile izolate. Varsta de pensionare este reglementata prin lege, iar prelungirea varstei de pensionare pana la trei ani este o optiune prevazuta de lege. Foarte putini uzează de aceasta optiune. Este explicabil. In urma cu 10 ani, la concursul national de titularizare erau 15 candidati pe un loc la o anumita specializare, intr-un anumit judet. In acel judet, la specializarea respectiva erau publicate 2 posturi titularizabile, celelalte fiind ocupate aproape integral cu profesori tineri. Tinerii care se pricep, cred unii dintre ei, mai mult decat altii la selectarea informatiei utile, au posibilitatea sa se trezeasca la realitate. Nici ei si nici seniorii, nu sunt de neinlocuit. Este o piata a fortei de munca. Trebuie sa o studiem si sa actionam rational si pragmatic. Nu este usor.

    1. Dar , vi se pare corect ca tinerii sa dea ani de zile examenul de titularizare , sa ia note mari si sa nu se poata titulariza din lipsa de posturi ? Care posturi sunt mentinute pentru seniorii adesea depasiti de evenimente care stau la munca fie pt bani , fie de plictiseala ?? Cunosc tineri cu note peste 8,00 care au lucrat pe jumatate de norma si au facut naveta la 50 de km zilnic !Jumatate de norma ! Pe cand un batranel depasit de tot si de toate ,fost invatator ,care a facut si el la distanta o facultate de Litere care a obtinut postul fara examen de specialitate , desi era pensionabil a mai stat trei ani la catedra .Si nu stia nici calculator ,nici metode moderne , si spunea cam asa “pai cum am predat de zeci de ani , asa o fac si acum ” Si ce facea ? Dicta dintr -o carte niste comentarii stand la catedra ! Pensionarii nu raman ,fiindca ar fi nevoie de ei , atata timp cat sunt mii de tineri care vor sa intre in sistem si nu pot , fiindca posturile sunt ocupate de … pensionabili ! Daca ,in urma cu ceva ani erau publicate totusi doua posturi titularizabile ,ei bine azi sunt zero posturi titularizabile de ani de zile ,nu mai gasesti niciun post titularizabil !Asa ca ori dai acest examen in zadar doar in speranta ca vei prinde totusi ceva ore disparate in doua trei scoli ,ori pleci in cele sapte zari , ingrozit de fraudele si de coruptia din sistem .Si sa va dau un exemplu :in urma cu vreo 4 ani dau examenul de titularizare si iau peste 8 . Cand imi vine randul cer o anumita scoala .In comisie era insasi inspectoarea generala care imi spune : ” nu iti recomand acea scoala ,e departe , sunt unguri , stii ungureste ?Daca nu stii nu ai ce cauta acolo ” Postul era scos pt un an . Atunci am renuntat , am cautat altceva . Dar am ramas totusi in sala . Toti cei ce au cerut scoala respectiva au fost “indrumati ” sa nu mearga acolo .La un moment dat a venit o tanara cu nota 7 fix .In fata ei fusesera cel putin 15 candidati carora li s -a recomandat sa nu mearga acolo .Ei bine , cand tanara respectiva a cerut scoala respectiva inspectoarea a zis ” bravo , foarte bine ai ales , du -te acolo si iti va fi bine ” Am ramas toti trazniti ! Ei bine s -a dus acolo si , desi postul fusese scos doar pt un an , acea tanara a fost titularizata cu art 253 ! Desi postul fusese scos pt un an ! E clar deci ca s -a recurs la o asemenea strategie frauduloasa ca sa iasa cine trebuie si a iesit .Ulterior am aflat ca tanara era nepoata inspectoarei !

  10. Dvs., care ati comentat la adresa profesorilor dvs .mai invarsta , sunteti profesori ?..ma scuzati dar nu ati inteles despre ce e vorba in aceasta lege….deci, a fost scris ca numai profesorii, care vor sa continue activitatea la catedra pot sa ramana in invatamant pana la 68 ani pe baza unui certificat de sanatate si daca..bineinteles sunt ore…din experienta mea va asigur ca nu solicita toti profesorii ore dupa 60 de ani, ci doar un procent mic pentru ca asa cum ati scris sunt obositi de anii de scoala, cei mai multi(90%)asteapta sa se pensioneze…am observat de mult faptul ca la gradinita copiii nu parcurg toate tipurile de educatie si astfel ajung maturi plini de ura, de rautate si chiar c-un minus pe intelect….acestia suntem noi romanii, nu mai incapem unii de altii ,de aceea au plecat multi si suntem destul de putini….ura si nedreptatea ne caracterizeaza, suntem unici la capitolul educatie si la,,mancatorimea,, din invatamant.

    1. Dimpotriva e plin de pensionabili in sistem care raman pentru bani poate mai au si o dirigentie si o gradatie de merit si uite asa . Raman multi , cunosc intr -o scoala ca au ramas trei la o materie dintre care unul spunea 2Nu ma pensionez ca nu am ce face acasa ” si apoi desigur pt bani ,ore suplimentare etc

  11. Înțeleg nemulțumirea multora, dar cred că e cazul să gândim și din perspectiva profesorilor care se apropie de pensionare. După ce toată cariera ai avut un salariu mult sub posibilitățile tale intelectuale, în momentul în care acesta ajunge la un nivel decent, e firesc să dorești să profiți de el.
    Trecerea de la un salariu de 3000- 3500 lei la o pensie de 1500- 1800 lei nu e plăcută pentru nimeni.
    Oamenii aceștia nu rămân de plăcere, ci de nevoie.

    1. povesti! nimeni nu are un venit palpabil sub posibilitatile sale in capitalism decat daca intervine o externalitate! profesorii sunt slabi 80% si adevarul e ca au venituri peste posibilatile lor reale in mediu competitiv…nivel slab al individului si salariu peste posibilitati, asta e media bugetarilor din invatamant! din zecile de profesori pe care i-am avut daca pot mentiona 2-3 cu placere… si la un salariu de 3k ron pensia nu e 1800, doar daca cei 3k ron sunt formati din alte tipuri de venit: gradatii de merit etc! oricum mult prea mult pentru informatiile prafuite si fara viata pe care le retransmit invataceilor!

      1. Informați-vă, vă rog, cum se calculează o pensie!
        Ca să ai un punct de pensie e nevoie de o medie salarială echivalentă cu salariul mediu pe economie. Iar profesorii au avut cam tot timpul salariile sub media națională. De-abia în ultimii ani au depășit-o cu puțin.
        Iar legat de capitalism, afirmațiile de mai sus sunt aberații. Capitalismul e cel mai bun sistem economic, dar e departe de a fi perfect. Conține uneori inechități flagrante.
        Ați întâlnit 2-3 profesori care să vă mulțumească, unii dintre colegii dvs. au fost încântați de alți 2-3 profesori, iar aceștia cu siguranță nu coincid întotdeauna. Profesorii buni nu sunt așa puțini cum par, deși sunt tot minoritari în sistem. Dar cum să fie altfel dacă au fost atâta timp marginalizați? Ce muncitor la bandă se pregătește precum un inginer dacă știe că va fi plătit precum un muncitor?!
        Salariile decente din învățământ, dacă se vor menține, vor aduce și o creștere a calității, dar nu acum, ci în 6-8-10 ani, cât e nevoie pt ca cineva să facă o facultate și să predea cel puțin 3-4 ani.

        1. Este absolut adevarat!!ne aflam intr-o situatie jalnica si penibila cu promovarea batranetului la catedra!!noi tinerii care functionam in acest sistem cand vom avea oportunitatea sa predam ,nu stiu de cate ori am ramas somera pentru ca au fost indreptatiti pensionarii fara examen ci cu repartitii de pe vremea lui Ceasca!

  12. Propun mentinerea in funcția didactică pana la 101 ani !! Daca se poate si intr-o viata viitoare ! Valabil si pentru parlamentari…

  13. Nu pot sa cred asa ceva! E adevarat??! De ani buni tot astept sa se elibereze un post pe materia mea, tot dau examene de titularizare degeaba pentru ca noi, cei tineri, nu mai avem loc de niste batranei care clar au ramas pe sistemul de invatamant comunist si in loc sa se bucure de pensie si nepoti, se chinuie cu 30 de copii care ii iau peste picior ca evident la aproape 70 de ani nici nu prea mai vezi, nu mai auzi etc…In invatamant, mai mult decat in orice alt domeniu, ar trebui sa se iasa la pensie mult mai devreme pentru ca uzura psihica este maxima! Si apoi ne plangem ca elevii nu invata, ca nu sunt motivati/ indrumati corespunzator…Pai cand vezi o babuta satula de viata la catedra care incepe si dicteaza “scriti!” niste definitii inutile…ti se cam ia de scoala si e mult mai interesant sa stai pe fb la ora ca mamaia de 70 de ani oricum nu prea “pricepe tehnologia”…offf 🙁

    1. Nu mi se pare tocmai potrivit pt un cadru didactic modul în care este conceput acest comentariu… Ok, e discutabilă decizia despre care e vorba în articol (și nu doar din pricina ocupării unor posturi de către profesori pensionari) și pot înțelege nemulțumirea unui tânăr care încearcă să aibă un post, fără să mai fie nevoie de examene peste examene, stres, plecat de colo-colo. Dar tot nu pot fi de acord cu anumite porțiuni ale comentariului.
      Semnat,
      o profesoară pt înv.primar care mai are, încă, ani de petrecut la catedră (și care se întreabă, cu maximă sinceritate, dacă va apuca să bea o cafea din banii de pensie :D)

  14. Nu sunt de acord cu prelungirea contractului individual de muncă la cerere peste vârsta de pensionare dar limbajul și exprimările utilizate pe-aici,mă determină să mă îndoiesc de pregătirea excepțională a tinerilor revoltați de această hotărâre.Ca să intri în sistemul de învățământ nu este suficientă pregătirea teoretică, trebuie să ai și cei șapte ani de acasă, adică bun simț, indiferent de interlocutor și de cât de mult îți displace o situație.Un copil este educat de vorbele și faptele unui adult,nu de notele pe care le-a obținut educatorul la examene.

    1. Doamna sau domnule, nu judecati fara sa stiti. Dupa ani de zile cu note peste 9 – 9,50 la titularizare, ani in care esti tot suplinitor, ti se mai duc si manierele, iar modul de exprimare devine mai acid.Sunt multi oameni care nu au ce cauta in sistem, pentru ca efectiv nu fac nimic. Am avut o astfel de profesoara in liceu, la materia cea mai importanta de la profilul meu. Cand o rugam sa ne invete, imi punea 2, ca”eram obraznica”. Profesoara e bine mersi, titulara de peste 30 ani, fara sa i se fi intamplat ceva si fara sa fi facut o ora serioasa in viata ei, iar eu, cu note peste 9, tot suplinitor. Ma scuzati, e umilitor si mi s-a cam dus rabdarea. Un sistem bolnav si atat.

  15. sute , mii de tineri iau drumul strainatatii ingroziti de politicile dezavantajoase din tara din invatamant ! Am cunoscut psihologi , sociologi ,profesori de limba straina de matematica etc care au zis cam asa , am dat titularizarea de 5 -7 ani am luat mereu note mari peste 7 , nu m-am putut titulariza ,la romana posturile s -au ocupat de catre invatatori care au facut si ei o facultate la distanta asa cam dupa 40 de ani si care desi se titularizasera din aritmetica au avut dreptul sa treaca efectiv ca titular pe romana FARA A MAI DA EXAMEN DE SPECIALITATE ADICA DIN ROMANA ISTORIA LITARATURII GRAMATICA ACADEMIEI TEORIA LITARATURII METODICA MODERANA:PUR SI SIMPLU AU TRECUT PRIN PRETRANSFER FARA EXAMEN ! Si noi dam de vreo 6 -7 ani acest examen luam mereu note peste 7 chiar 8 .9 si cu toate acestea NU NE PUTEM TITULARIZA FIINDCA NU MAI SUNT POSTURI :BA PE DEASUPRA ACUMA VINEBABEA SI PERMITE PENSIONABILIILOR PANA LA 68 de ani sa ramana in sistem ca titulari ! De ce nu pana la 100 doamna Andronescu ?? Alungati definitiv tinerii din sistem ??Nici nu ma mira , atata timp cat afirmati ca plagiatul , adica hotia de diplome nu e o problema !Parca nu ne -a ajuns ca ati desfiintat scolile profesionale si azi Romania nu are muncitori in aceste domenii ,acuma veniti si cu povesti de genul sa se micsoreze nr de ore , sa ramana in sistem mii de pensionari ,iar noi sa somam ori sa plecam in alte tari , ca aici nu mai avem loc ! Chiar nu va e rusine sa continuati sa masacrati invatamantul romanesc si sa -l aruncati la cos ?? Chiar nu va e rusine sa mentineti metodele comuniste de care vad ca nu scapam de 30 de ani de groaza sub conducerea psd alias pcr ?? Chiar nu va e rusine ca la testele Pisa suntem antepenultimii din UE ??Se vede ca nu , ati fost si ramaneti un dezastru pe invatamantul romanesc ! Nu stimulati deloc nici competenta , nici noul ci ati ramas intr o epoca de trista amintire un comunist nesimtit si orgolios !

  16. Chiar ca e de ras!!! Sa ramana bunicii si sa plece nepotii…care poate au asteptat ani de zile ca suplinitori si au dat la greu examene in fiecare an…
    Raman sa “stea” la propriu” persoane care nu utilizeaza calculatorul si care nu mai au perfectionarile facute de ani de zile??? Oricum, in caz d erestrangere sau completare, tot pleaca cine nu are 90 credite acumulate in ultimii 5 ani, ar trebui verificate dosarele tupeistilor septuagenari.
    SE mai mira ca pleaca tinerii dincolo…

    1. Asa e , ingeneral septuagenarii , mai ales femei nu utilizeaza calculatorul si nici nu mai pot sa o faca , nu folosesc metode moderne si nici nu au de gand , daca raman o fac pt bani .Doamna Andronescu ,fiind cam de varsta lor , le tine partea si -i crede grozavi .Asa ca tinerii ingroziti de a tot da examene si de a lua note mari in zadar ,pleaca pe capete cautand o lume mai buna .Nu mai vorbesc de hotiile din sistem , ba invatatori ajunsi peste noapte profesori ,fara examen de titularizare din domeniu , ba ascunderea orelor de catre directori in tandem cu inspectorii , ba 253 alta modalitate de fraiereala ,asa incat cei buni si foarte buni , cei constiinciosi care tot dau saracii examene an de an ,fie ca raman fara post ,ori cu jumatate de norma , fie ca predau altceva si sunt platiti ca necalificati , fie pleacaaaaaaaaaa in patru zari si prefera sa faca orice numa sa nu mai auda de acest sistem corupt intretinut de o corupta !

  17. Categoric nu ai ce sa mai cauti la aproape 70 de ani in fata a 20-25-30 de copii!Uzura fizica si mai ales cea psihica te fac praf!Stresul este urias!Ajungi acasa epuizat,nu mai ai rabdare cu membrii familiei tale!Viata iti este irosita,acasa te ocupi de hartiile inutile pe care trebuie sa le ai la scoala!Salariile nu mai cresc dupa ce ai facut 25 de ani vechime(!!!),singurul domeniu si singura tara in care se intampla asa ceva,,asadar nu conteaza experienta,nu esti incurajat sa ramai in sistem,copiii te iau peste picior,tu esti sarac,amarat,bolnav,obosit,batran….Andronescu trebuia de mult sa stea acasa,a facut destul rau invatamantului si asta si din cauza varstei!Trebuia lasata la vatra de mult si asta e dovada clara ca dupa 55 de ani ar cam trebui sa-i lasi pe cei tineri sa incerce sa schimbe tara asta,pentru ca tu nu te mai concentrezi ca la 30-35-40 de ani,iar copiiin-au nicio vina!

  18. Consumul nervos și stresul nu este acelas cu cel de la ciclul preșcolar și primar. Oare pot sta până la 65-68 se ani educatoarele și învățătoarele? Salarii care nu acoperă cheltuielile de transport și întreținere sunt inca un stres.
    Deputați și senatori care nu fac niciun efort , pardon, decât să stea în fotoliul catifelat au venituri pentru a nu slăbi.
    Să stea macar o săptămână într-o clasa cu 30-35 de copii , să predea și să i învețe să scrie și apoi mai vorbim.

  19. numarul copiilor a scazut dramatic si doamna andronescu vrea doar babalaci incompetenti in sistem si alunga tinerii

    1. Sunt profesor de multi ani. Am norocul sa predau intr-o scoala particulara, cu clase mici ca numar. Imi imaginez ca nu as face fata pana la 65 de ani unor clase de copii de 30-35; sigur cei care vor ramane vor fi profesorii de liceu. Insa si aici, energia unei persoane de 40 nu este aceeasi cu cea a uneia de 60, si nici reactia sau simpatia elevilor. Vorbim de Romania, nu de Italia sau de Germania, unde profesorii si oamenii au o alta energie, datorita calitatii mai bune a vietii, inclusiv a alimentatiei. In Bucuresti, nu poti rezista la catedra mancand pui cu hormoni si parizer, sau mere stropite, dupa ce ai facut o ora si jumatate pe drum inghesuit in metrou sau in autobuz.

  20. Culmea , culmilor , cand mii de tineri care iau note peste 8 de ani de zile si nu se pot titulariza din lipsa de posturi titularizabile , baba Andonescu propune ca femeile sa stea pana la 68 de ani .Cunosc cazuri de persoane titularizate cu 5 , da exact ,care habar nu au de metodele moderne ,plictisite si bolnave care da vor sa mai munceasca pt bani .dar cu noi ce faceti doamna andronescu ? Anul trecut am luat 9,02 la examenul de titularizare si nu m-am putut titulariza din lipsa de posturi ca dvs mentineti ca titulari persoane batrane .Pana cand ne alungati din tara asta doamna Andronescu ? Nu ajungeca ati desfiintat scolile profesionale acum ne alungati definitiv din sistem ? Chiar nu va e rusine sa reveniti cu aceste metode comuniste ? Deja stiu cel putin 18 persoane tinere din zona care au plecat in tari UE de groaza asta 1Vreti sa faceti scoala doar cu babalaci si alungati tinerii din sistem ? Sa va fie rusine !

    1. nu e nicio criza de profesori sunt mii de tineri bine pregatiti care iau note peste 8 la titularizari si care nu incap in sistem din pricina unor gloabe ca aceasta doamna ancorata in comunism si care vrea numai babalaci ca si ea in sistem . Am luat peste 9 nota la titularizare si ca mine multi dar nu m-am putut titulariza din pricina politicilor comunistoide ale acestor impostori

      1. Da, exact. Si eu sunt in aceeasi situatie, am cursuri facute in strainatate, pe langa facultate, cursuri recunoscute in toate tarile care conteaza; in Romania, bineinteles ca nu. Am luat peste 9 la titularizare si sunt suplinitor. Stiu atatea cazuri de titulari, mai ales batrani, care nu fac absolut nimic la ore. Asta arata cat e de bolnav sistemul. Nu e posibil ca in 30-40 ani de munca, tu sa nu fi facut nimic si Nici sa nu te traga nimeni la raspundere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Planul de redeschidere a școlilor este foarte rațional. O să găsim o soluție echilibrată pentru siguranța epidemiologică în școli

Planul anunțat de președintele Klaus Iohannis de redeschidere descentralizată a școlilor “este foarte rațional”, a declarat Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. “Este nevoie să avem învățământ”, a…
Vezi articolul

Rezultate simulare BAC 2024. Borderourile de notare cu punctajele detaliate vor ajunge în școli, la profesori, până miercuri, 20 martie, anunță ministerul, după ce notele au venit vineri după program

Borderourile de evaluare pentru fiecare probă de la simularea examenului de BAC 2024 vor ajunge în școli abia săptămâna viitoare, cel târziu miercuri, 20 martie, anunță Ministerul Educației într-un comunicat…
Vezi articolul
Promovarea pe post - incompatibilități

Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Rectorilor: Sper că nu vom avea o lege a educației pe repede înainte, cum a fost schimbată metodologia de evaluare a școlilor doctorale

Acuzații dure din partea președintelui Consiliului Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, la adresa modificărilor aduse de Ecaterina Andronescu procedurii de evaluare a școlilor doctorale. Noile reguli încalcă legea educației, reglementarile europene și…
Vezi articolul