Orban: Profesorii trebuie să învețe să predea online pentru a respecta dreptul la educație al copiilor, iar cei care incită la nepurtarea măștii la școală trebuie să părăsească învățământul

Foto: gov.ro

Profesorii trebuie să respecte dreptul fundamental al copiilor la educație, prin urmare trebuie să se adapteze la tehnologia modernă prin care elevii pot avea în continuare acces la educație acolo unde nu pot să fie prezenți fizic la ore, a transmis astăzi premierul Ludovic Orban. De asemenea, profesorii care instigă la nepurtarea măștii trebuie sancționați și după părerea premierului „trebuie să părăsească învățământul”.

„Ei trebuie să învețe să predea online. Noi am făcut toată vara prin Casa Corpului Didactic (…) continuăm constant realizarea acestor cursuri și profesorii trebuie să se obișnuiască cu acest tip de predare. Cât va dura pandemia, până când se va descoperi un vaccin, e clar că învățământul se va desfășura într-una dintre cele trei situații: cu copiii în clasă, în sistem hibrid și în sistem online în cazul în care o școală se află în scenariul roșu. Sunt obligați să învețe să predea materia online. Este obligația cadrului didactic de a asigura transmiterea cunoștințelor în conformitate cu programa, către copii, fie în clasă, fie online, suntem într-o situație în care toți trebuie să ne adaptăm”, a declarat Orban.

Premierul nu a precizat, însă, cum ar putea fi obligați să respecte legea profesorii care refuză să predea online.

„Până la sancțiuni, ei trebuie să se adapteze, trebuie să-și întărească competențele digitale, trebuie să învețe să transmită cunoștințele și online, asta este în misiunea cadrelor didactice. Dreptul la educație al copiilor este un drept fundamental cu care nu ne putem juca, iar cadrele didactice trebuie să se adapteze și să transmită cunoștințele prin mijloace online în situațiile în care trebuie să facă acest lucru”, a declarat Orban.

Întrebat de jurnaliști cum vede gestul profesorului din Oradea care a incitat la nepurtarea măștii, premierul a răspuns: „Trebuie sancționat fără discuție, aici este o obligație legală portul măștii, în școală este principala formă prin care noi protejăm sănătatea copiilor noștri, iar dacă un cadru didactic incită copiii să nu poarte mască, după părerea mea trebuie să părăsească învățământul”.

De altfel, profesorul de sport din Oradea care i-a încurajat pe elevi să nu respecte măsurile de siguranță în școli împotriva coronavirusului a fost amendat de Poliție cu 2.500 de lei.

„Urmare a apariției în spațiul public, în ziua de 23.09.2020, a imaginilor privind pe profesorul din cadul Liceului cu Program Sportiv Bihorul Oradea, ce instiga în timpul orelor de curs, la neportul măștii de protecție de către elevi în unitățile de învățământ, la nivelul IPJ. Bihor s-a luat măsura verificării situației prezentate. Cu această ocazie, s-a stabilit că profesorul în cauză a încălcat prevederile legale în domeniul protecției sanitare și s-a luat măsura sancționării contravenționale cu amendă a acestuia (2.500 lei ), conform prev. art. 65 lit h din Legea nr. 55/2020, raportat la art. 1 Anexa 2 din HG 782/2020, pentru neportul măștii de protecție în spații publice închise/la locul de muncă”, a transmis Inspectoratul Județean de Poliție Bihor, într-un comunicat de presă, potrivit Digi24.

Foto: gov.ro

Exit mobile version