Peste 120 de profesori din 5 licee tehnologice din Gorj, acuzați de inspectorul general, care vrea să comaseze școlile în 2 unități, că “stau degeaba, pe Facebook”, în cancelarii în timpul orelor și că nu le pun absențe elevilor „ca să-și primească salariile” / Directorul uneia dintre școli neagă acuzațiile

vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Cele 5 licee tehnologice intrate în vizorul inspectoarei generale școlare Elena-Dana Constantinescu sunt din Târgu Jiu. Aproape jumătate dintre cei 123 de profesori acuzați că „stau degeaba în cancelarie”, în timpul orelor de curs în care„ elevii sunt absenți” cu zecile, sunt de la Liceul Auto Traian Vuia. Elevii nu vin la ore, dar nici nu primesc absențe, mai spune reprezentanta inspectoratului, care explică și cum sun finanțate școlile care rămân fără bani la final de an. „Se acceptă” mai multe absențe, pentru cei care sunt în programul „A doua șansă” și la postliceală, spune directorul Liceului Auto, Liviu Udrescu, într-o reacție pentru Edupedu.ro. „Oamenii au și servicii și trebuie să fim înțelegători. Normal că se trec absențe, dar nu poți să le treci ca la zi… înțelegeți ce vreau să zic”, explică managerul unității. Dacă s-ar pune absențe în mod real, elevii ar trebui să fie exmatriculați, clasele să nu mai funcționeze, iar „profesorii să nu-și mai primească salariile”, spune inspectoarea școlară generală din Gorj, Elena-Dana Constantinescu. 

La începutul lunii ianuarie, imediat după ce directorii școlilor au fost numiți în funcții ca urmare a concursului desfășurat anul trecut, mai mulți inspectori școlari din Gorj au ieșit pe teren, în controale. Acestea au vizat liceele tehnologice, care au rezultate „rușinoase“, spune inspectorul general școlar Elena-Dana Constantinescu, pentru Edupedu.ro. Școlile controlate au fost următoarele:

Erau 4 elevi în școală, din 25 de clase, susține inspectoarea generală după controlul făcut la aceste școli.

„Când au aflat că vin echipele de inspectori școlari în teren, la clasele de postliceală nu era niciun elev în școală. Și ce au gândit ei ca să ne păcălească: au chemat angajații școlii și elevii de la zi să pozeze în bănci ca în momentul în care intră inspectorii școlari să vadă că se fac ore. Doar că eu am aflat despre aceste fapte, așa că am decis să nu mai mergem în control în acea zi, ca să îi surprindem, iar când am mers după câteva zile, erau doar 4 elevi în toată școala, deși sunt 25 de clase”, a declarat pentru Edupedu.ro, inspectoarea generală.

Surse din liceu ne-au confirmat că într-adevăr, cineva a decis popularea clasei de la postliceală, chemând elevi de la zi, din cămin, și o angajată a liceului, pentru ca inspectorii să nu vadă clasa goală.

„Ba mai mult, însuși domnul director al liceului mi-a confirmat de față cu alți directori, în cadrul unei întâlniri la inspectorat, că a chemat elevi și angajați ca să populeze clasa în acea zi, pentru a nu fi prinși nepregătiți” – a mai declarat inspectoarea școlară generală. 

Contactat de Edupedu.ro, directorul liceului a negat acuzațiile inspectorului general școlar, conform cărora la inspecție ar fi adus elevi și angajați în clasă, pentru prezență, și că profesorii nu ar pune absențe și ar sta în cancelarie, în timpul orelor.  

„Nu am populat clasa cu angajați sau elevi. Exclus. Nu avem cum să facem așa ceva. La noi la clasele profesionale sunt elevi de 40 de ani, nu avem cum să facem așa ceva. Deci nu s-a întâmplat așa ceva la inspecție”, a declarat directorul Liceul Auto „Traian Vuia”, Liviu Udrescu. Acesta a câștigat postul de director la concursul de directori 2021 și este în funcție din data de 17 ianuarie 2022. 

„Avem un document oficial care confirmă faptul că totul e în regulă în liceul nostru. Un document emis în urma inspecției în care specifică clar că procesul educațional decurge normal”, a menționat acesta. Potrivit informațiilor Edupedu.ro, documentul ar exista, dar ar fi din 11 iunie 2021, deci anterior celor petrecute. 

A doua zi după ce Edupedu.ro a stat de vorbă cu directorul Liceul Auto „Traian Vuia” din Târgu-Jiu, acesta ar fi găsit, peste noapte, și explicația detaliată pentru absența elevilor: Pentru presa locală el a spus: „S-a înțeles greșit. Din clasele respective, 4-5 se aflau în practică comasată și elevii se aflau la agenții economici în oraș. Nu ar fi trebuit să se afle la cursuri. Lucrau la anumite service-uri din oraș. Domnii inspectori au și sunat la agenții economici și se aflau în practică”, a motivat directorul Liceul Auto „Traian Vuia”

De ce nu se pun absențe în catalog?

În urma controalelor la cele 5 licee, s-a descoperit și un alt fenomen care derivă din absenteismul de la ore. Faptul că profesorii nu pun absențe elevilor. De ce? Miza este una crucială: salariile cadrelor didactice și implicit desființarea școlii. 

„Implicațiile sunt foarte mari: banii vin în funcție de elevi, de costul standard per elev. Dacă s-ar pune absențe în mod real, copiii ar trebui să fie exmatriculați și clasele să nu mai funcționeze”, spune inspectorul Elena-Dana Constantinescu. 

„E foarte ușor și simplu să stăm în cancelarie și să discutăm decât să predăm la oră. Sau mai sunt situații când la orele de la zi, într-o școală de 25 de clase, sunt doar 30 de elevi în toată școala (n. red. cât ar trebui să fie cel mult în 2 clase) Profesorii își fac clasele cu numărul minim de elevi, de 15, nu până la 29 cât ar trebui să fie legal. Două clase cu 15 elevi înseamnă un număr dublu de ore pentru profesori. Și automat un profesor care are 4 ore pe săptămână își face catedra cu 4 clase. În total, sunt 123 de profesori care șomează, practic, care stau în cancelarie fără obiectul muncii, zilnic. Dintre aceștia, cei mai mulți, 56, doar la Liceul Auto, Traian Vuia”, spune inspectoarea școlară generală. 

„În fiecare toamnă aceste școli fac solicitare la Inspectoratul Școlar Județean să redistribuie bani de la școlile cu număr mare de elevi pentru plata salariilor, pentru că acestor licee tehnologice nu le ajung banii. Alte școli mari care își fac treaba, școli care au un număr mare de elevi, 2.000, trebuie în fiecare toamnă să suplinească banii pentru salariile unor oameni care stau acolo de ani de zile (n. red. la liceele tehnologice)”, explică mecanismul inspectoarea școlară generală din Gorj. 

De altfel, în Planul de acțiune al Liceului Tehnologic Nr 2. Târgu-Jiu, pentru anul 2021-2021 se menționează la puncte slabe: “Fondurile alocate pentru salarii (insuficiente pentru trimestrul IV); subvenţionarea slabă a elevilor cu situaţie materială precară; media pe clasă este insuficientă pentru ca finanţarea pe elev să asigure bugetul necesar tuturor cheltuielilor”.  

În raport mai scrie că legea finanţării pe elev, în contextul scăderiii populaţiei şcolare, și majorările salarile necorelate cu finanțare pe elev ar fi tot un punct slab. 

Iar în raportul Liceului Ion Mincu se precizează: „resursele financiare nu sunt suficiente pentru întreţinerea spaţiilor şcolare, pentru achiziţionarea de echipamente şi materiale didactice, pentru stimularea cadrelor didactice şi elevilor”.

Publicăm mai jos o listă cu salariile personalului didactic, nedidactic și auxiliar din cadrul Liceului Ion Mincu, datând din 2019, fiind singurele informații de acest gen pe site-ul unității de învățământ:

Inspectoarea generală pare, însă, doar revoltată de situație. Deși, în mod firesc, dacă profesorii ar fi încasat banii, fără să presteze atribuțiile din fișa postului, ar fi trebuit ca banii să fie recuperați. Răspunsul inspectoarei a fost că nu mai not fi recuperați “pentru că procedura prin care au fost plătiți profesorii este una legală”.

Se acceptă mai multe absențe pentru elevii de la programul A doua șansă și postliceală

„Profesorii nu au ce să le facă elevilor. Nu îi interesează să sesizeze, pentru că e mai ușor să stai pe Facebook și să iei un salariul identic cu al unuia din liceu național care 6 ore pe zi nu tace, predă, corectează teze, face activități cu copiii și este implicat. Normal că le e lejer”, a adăugat inspectoarea, care nu a arătat niciun interes pentru sancționarea celor despre care spune că „stau degeaba”. 

Legat de absențe, directorul Liceului „Traian Vuia” Târgu-Jiu spune: “Noi avem programul A doua șansă, unde nu se pun absențe, elevii nu încheie semestrial materiile, ci anual. Au un statut diferit, sunt minim 8 în clasă și avem 11 clase, deci în total cel puțin 88 de elevi. La seral sunt 5 clase cel mult 20 de elevi, care vin la ore, vin la ore în medie 7-8, mulți lucrează, sunt oameni peste 40 de ani”.  

Se acceptă mai multe absențe pentru elevii de la programul A doua șansă și postliceală, spune directorul Liviu Udrescu: “oamenii au și servicii și trebuie să fim înțelegători. Normal că se trec absențe, dar nu poți să le treci ca la zi… înțelegeți ce vreau să zic. Altfel ce rost are programul A doua șansă?”. 

L-am întrebat, concret, dacă a găsit măcar o singură dată profesori care stau în cancelarie degeaba pentru că nu sunt elevi la ore. 

„Nu, nu, nu se pune problema, exclus așa ceva“, a subliniat directorul Liviu Udrescu. 

O altă neregulă pe care o acuză inspectoarea generală Elena-Dana Constantinescu, este aceea că sunt prea puțini elevi chiar și pe hârtie: la Liceul Auto Traian Vuia sunt 676 elevi. La acest număr de elevi ar trebui să existe o singură secretară și un singur contabil, dar în acte sunt câte 2 secretare sau mai mulți paznici decât e necesar, potrivit normelor. 

Elevi puțini, rezultate proaste la BAC, clădiri prea mari care adăpostesc un mic de elevi care nici nu vin la școală, clădirile sunt încălzite degeaba, profesorii stau în cancelarie pentru că elevii nu vin la școală – toate acestea au îndemnat-o pe inspectoarea generală Elena-Dana Constantinescu să ceară încă din luna noiembrie 2021 ministerului Educației, comasarea celor 5 licee, astfel încât să rămână doar două licee: Liceul Auto „Traian Vuia”, „Ion Mincu” și „Henri Coandă” să devină un singur liceu, care să se denumească Liceul Tehnologic Nr. 1, iar Liceul Energetic și Liceul Tehnologic Nr. 2 să devină unul singur, cu numele Liceul Tehnologic Nr. 2.

“Dacă aceste școli ar fi unite, costul standard per elev ar fi destul de mare, personalul s-ar putea încadra, iar personalul auxiliar ar fi în plus, dar IȘJ Gorj a emis o decizie prin care toate posturile rămase vacante să fie eligibile pentru transfer pentru a nu rămâne nimeni fără loc de muncă, așa cum acuză primăria și sindicatele care se opun comasării”, spune Elena-Dana Constantinescu, șefa IȘJ Gorj.

“Problema este că își vor pierde funcțiile de directori. Toți directorii de licee au promovat concursul în iarnă. Dacă s-ar comasa liceele, aceste unități școlare își pierd personalitatea juridică și se transformă, și recapătă altă personalitate juridică“, mai spune inspectoarea generală.

Numărul de cadre didactice și elevi înscriși în cele 5 licee, așa cum apar în planurile de acțiune ale școlilor, publicate pe site-urile unităților de învățământ. Precizăm că anii de raportare diferă la fiecare unitate de învățământ, niciuna neavând datele din anul școlar 2021-2022:

În anul şcolar 2015-2016 erau 917 elevi, dintre care învăţământ profesional 46, seral 255, școală postliceală 321 și şcoală de maiștri – 56. Personalul şcolii este format din 64 cadre didactice, 11 persoane în categoria didactic auxiliar. 

Acest liceu nu are publicat pe site nici un plan de acțiune al școlii, dar este precizat faptul că sunt 364 locuri pentru elevi, dar nu se menționează câți sunt înscriși. Nici numărul cadrelor didactice nu e precizat.

Potrivit Planului de Acțiune al școlii, erau 86 de cadre didactice care predau, dintre care 59 cu normă întreagă, în 2019-2020. Tot în aceeași perioadă erau 1.287 de elevi înscriși până la finalul anului (nu se specifică câți la postliceală și seral) dintre care au promovat 90%. 

Potrivit Planului de acțiune al școlii, publicat pe site-ul liceului care este actualizat din 2019, erau 49 de cadre didactice. 

Erau 645 elevi înscriși la postliceală și 620 care au terminat, în 2017-2018. 

Foto: site Liceul Ion Mincu

Potrivit Planului de acțiune al școlii, publicat pe site-ul instituției, predau 51 cadre didactice. La liceu – Frecvență Redusă – erau 76 de elevi înscriși inițial, 1 transferat, 86 existenți până la finalul anului, 65 au promovat. Rata de promovare la BAC a fost de 50%.

Exit mobile version