Peste 133 de mii de tineri sunt așteptați, de luni, la examenul de Bacalaureat

Foto: © Rido | Dreamstime.com

Anul acesta s-au înscris la Bacalaureat 114.163 de elevi din promoția curentă, la care se adaugă 19.520 din promoțiile anterioare, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. În total sunt înscriși 133.683 de candidați.

Anul trecut, în 2020, la Bacalaureatul din prima sesiune (de vară) au fost înscriși 155.639 de absolvenți, din care s-au prezentat 147.794 și au promovat 95.399, adică 64,5% din cei prezenți.

Față de numărul celor înscriși în 2020 la examen, numărul de anul acesta este cu 21.956 de elevi mai mic, lucru catalogat drept “îngrijorător” de ministrul Cîmpeanu.

Ministrul Educației a mai declarat recent că 152.000 de elevi de clasa a XII-a au încheiat școala pe 4 iunie, potrivit calendarului acestui an școlar. Rezultă de aici o diferență de peste 18.000 de tineri care au fost în clasa a XII-a, dar care nu s-au înscris la Bac. Motivele pot fi: neîncheierea situației școlare (corigență), dezinteresul față de Bac, numărul celor care aleg ruta postliceală (pentru care nu este necesară diploma de Bac) fiind în creștere de la an la an, potrivit Ministerului Educației.

“Creșterea semnificativă a efectivelor de elevi care frecventează învățământul postliceal se explică prin faptul că această rută a devenit o opțiune atractivă, în condițiile în care în ultimii ani a crescut ponderea absolvenților de liceu fără diplomă de bacalaureat”, potrivit Raportului privind starea învățământului preuniversitar din România 2020.

Rata brută de cuprindere în învățământul postliceal a populației de 19-21 de ani a crescut de la 6,1% în 2010 la 14,9% în 2020.

Față de câți au intrat în clasa I, în urmă cu 12 ani, au terminat liceul cu aproximativ 51.000 de elevi mai puțini. În acest număr intră și cei câteva mii care au ales ruta profesională, de 3 ani. Analiza integrală a cohortei aici.

Statistica înscrierilor la Bacalaureat în ultimii 8 ani:

Calendarul bacalaureatului 2021:

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat încep luni, pe data de 28 iunie, cu Limba și literatura română – proba E.a), urmată pe 29 iunie de proba obligatorie a profilului – proba E.c), care se susține la Matematică sau la Istorie. Pe 30 iunie este programată proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) şi pe 1 iulie – cea de Limba şi literatura maternă – proba E.b).

Primele rezultate vor fi afişate pe 5 iulie – până la ora 12:00, iar contestațiile pot fi depuse în aceeași zi în intervalul orar 12:00 – 18:00.

Pe 9 iulie vor fi afișate rezultatele finale. 

Aici puteți citi sfaturile profesoarei Ecaterina Stanca, pentru examenul de Limba română, dar și ce să faci în ziua dinaintea examenului – câteva sugestii de la psihologul Ioana Podină pentru tinerii care încep luni Bacalaureatul.

Ghidul OFICIAL al Bacalaureat 2021, făcut de Ministerul Educației este aici.

Foto: © Rido | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version