Peste 40 de elevi ucraineni, înscrişi ca audienţi la două şcoli generale din Alba

Foto: © Oleksandr Grybanov | Dreamstime.com

Zeci de copii din Ucraina au fost înscrişi ca audienţi la două şcoli din judeţul Alba, cei mai mulţi dintre aceştia provenind dintre refugiaţii cazaţi la Mănăstirea Dumbrava, informează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Alba, Gabriela Gâlea, a declarat, joi, pentru Agerpres, că, până în prezent, în judeţ au fost înscrişi ca audienţi 42 de copii, la şcolile generale din Unirea şi Almaşu Mare.

Un număr de 27 dintre aceştia sunt înscrişi la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Unirea, unitate de învăţământ unde primesc ajutor inclusiv din partea unui preot care cunoaşte limba ucraineană.

Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, la Mănăstirea Dumbrava, 50 de persoane de cetăţenie ucraineană beneficiază de cazare şi masă.

„Tot la acest aşezământ monahal se află în îngrijire 27 de copii care sunt înscrişi la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Unirea I. La această unitate de învăţământ, părintele Mihai Canţer (parohia Izvoarele), vorbitor al limbilor rusă şi ucraineană, se deplasează de două ori pe săptămână, în zilele de marţi şi vineri, pentru a sprijini familiarizarea elevilor din ţara vecină cu procesul nostru educaţional. Această activitate este realizată cu sprijinul considerabil al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba”, au precizat cei de la Arhiepiscopie.

Situată în apropiere de DN 1/E81, la limita cu judeţul Cluj, Mănăstirea Dumbrava a fost primul loc din judeţ unde au fost cazate persoane refugiate din Ucraina. Aici funcţionează de mulţi ani un centru de ocrotire a copiilor abandonaţi, precum şi unul destinat vârstnicilor.

Citește și:
Model de cerere pentru părinții din Ucraina care vor să-și înscrie copiii la școlile și grădinițele din România. Cererea poate fi depusă / trimisă la inspectoratul școlar

Foto: 105518881 / Child Ukraine © Oleksandr Grybanov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version