Peste 50 de mii de fişiere virusate sau infectate, deghizate în manuale şcolare sau eseuri, descoperite în ultimul an de o companie de securitate cibernetică

FOTO: Kaspersky

Din august 2018 până în iulie 2019 au fost descoperite 53.531 de fișiere infectate sau potențial nedorite, deghizate în eseuri și manuale pentru școli și universități, potrivit raportului Kaspersky Înapoi la Şcoală primit la redacţie. Acestea au fost utilizate în 356.662 atacuri asupra a 104.819 utilizatori – o scădere cu 21%, comparativ cu cifrele din anul precedent.

“Chiar dacă există voci care consideră costurile cărților pentru studenți prea mari, acestea sunt o parte inevitabilă a oricărui program educațional. Drept urmare, multe manuale pot fi găsite online, iar unii studenți aleg să evite costurile mari, descărcându-le de pe site-uri pirat sau de pe forumuri, împreună cu diferite eseuri. Ca de obicei, atacatorii profită de această tendință pentru a distribui malware”, avertizează autorii sutudiului.

Cele mai multe fişiere nocive (17.755) erau cărţi pentru studenţi deghizate în:

Marea majoritate a amenințărilor ascunse sub aceste forme au fost downloaders de diferite fișiere: de la adware enervant, dar nu periculos sau software nesolicitat, până la malware extrem de periculos, care fură bani.

Restul de 35.776 de amenințări au fost deghizate în eseuri și lucrări pe diverse teme.

Când cercetătorii le examinau, au observat ceva neobișnuit: în 35,5% dintre cazuri, cel mai popular malware a fost unul de tip vierme, cu o vechime de opt ani – un tip de amenințare care nu se mai vede des în zilele noastre. Acesta a fost distribuit activ prin USB-stick-uri. La o examinare mai atentă, experții au ajuns la concluzia că viermele „trăiește” pe computerele serviciilor de imprimare pentru studenți, care sunt adesea folosite ani de zile fără actualizări periodice de securitate și rulează versiuni vechi de programe, ajungând acolo prin ceea ce pare a fi un eseu care trebuie tipărit.

Sfaturi pentru evitarea aplicaţiilor nedorite:

Sfaturi pentru universități și școli:

FOTO: Kaspersky

Exit mobile version