Peste 80 de școli și patru inspectorate școlare, pe lista Ministerului Educației cu un nou ultimatum pentru plata restanțelor salariale ale profesorilor. Termenul limită este vineri, 3 martie – document

Foto: © Andrey Popov | Dreamstime.com

Ministerul Educației a dat un nou ultimatum inspectoratelor școlare, pentru a trimite listele ce vizează achitarea diferențelor salariale rezultate prin aplicarea Ordonanței de Urgență nr. 48 din 14 aprilie 2022. Concret, peste 80 de unități de învățământ nu au trimis necesarul sumelor rezultate prin aplicarea OUG 48/2022 în etapele I și II, se arată în circulara ministerului. Pe listă să găsesc și patru inspectorate școlare: Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Inspectoratul Școlar Județean Brăila, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița și Inspectoratul Școlar Județean Vaslui. Termenul limită este vineri, 3 martie, ora 17.

„Vă rugăm să comunicați unităților de învățământ preuniversitar de stat din județ/Municipiul București că începând cu data de 01.03.2023 se vor transmite datele din modulul OUG48 la server, în vederea stabilirii necesarului de finanțat pentru tranșa de 5%, până cel târziu vineri 03.03.2023, ora 17:00. Unitățile nominalizate în Anexă care nu au beneficiari ai prevederilor OUG nr. 48/2022 vor trimite către inspectoratele școlare adresă în acest sens, semnată de ordonatorul de credite, contabilul șef și secretarul șef”, se arată în informare.

Se pot lucra statele de personal pentru luna februarie 2023: „Pe baza datelor încărcate în sistem prin utilizarea butonului Trimitere la server, începând cu 07.03.2023, se vor adăuga în statele de plată ale lunii februarie 2023 sumele calculate automat, aferente tranșei de 5% din totalul diferențelor de drepturi salariale recalculate prin aplicarea O.U.G. nr. 48/2022 și indexate cu indicii de inflație.”

Amintim că, în noiembrie, Ministerul Educației a transmis o circulară prin care a solicitat „cuantumul sumelor necesare de plată” pentru hotărârile judecătorești care au ca obiect drepturile salariale și dobânzile obținute prin hotărâri judecătorești, de către profesori și personalul din școli și grădinițe. Atunci, termenul limită a fost 25 noiembrie 2022.

Lista unităților de învățământ cu personalitate juridică care nu au trimis necesarul sumelor rezultate prin aplicarea OUG 48/2022 în etapele I și II

Informații de context

Amintim, aprobată în aprilie, ordonanța de urgență prevede că “profesorii vor primi în termen de 3 luni prima tranșă de 5% pentru plata diferențelor salariale, pentru perioada 2017-2021. Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației”, spunea Cîmpeanu. El declara pentru Edupedu.ro că prima tranșă va fi făcută “realist în septembrie, odată cu lichidarea pe luna august”.

Pentru anul 2022, sumele se plătesc într-o singură tranșă în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prevede art. 4, alin. (4) din ordonanța amintită.

Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, astfel:

În ordonanța de urgență se arată că cei care și-au schimbat locul de muncă în perioada 1 iulie 2017— 31 august 2021 sau care au prestat activitate, în același timp sau succesiv, la mai mulți angajatori, „calculul și plata diferențelor de drepturi salariale se realizează de fiecare angajator care a avut obligația de a plăti salariul în această perioadă, proporțional cu perioada efectiv lucrată la fiecare dintre aceștia”.

Impactul bugetar estimat este de 1.20 miliarde lei, eșalonat, în perioada 2022-2026.

Foto: © Andrey Popov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DOCUMENT Ultimatum dat inspectoratelor școlare de Ministerul Educației, ca să ceară banii pentru profesori, câștigați prin hotărâri judecătorești: Dacă până pe 25 noiembrie, la ora 12, nu ați comunicat cuantumul sumelor, considerăm că acestea nu există / Banii ar urma să fie primiți în decembrie
Ligia Deca nu a știut să spună dacă și când vor primi profesorii prima tranșă din diferențele salariale prevăzute în ordonanța aprobată în aprilie: “Mă voi interesa, nu mi-a fost semnalată problema de către sindicate”
Modul de calcul pentru diferențele salariale pe care școlile le vor plăti profesorilor în 5 ani, aprobat de Guvern
Exit mobile version